G4Media.ro

SUA și Republica Moldova au semnat documentul oficial pentru vânzarea terenului pentru…

Documentul a fost semnat de către ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon și directorul Agenției Proprietății Publice din Republica Moldova, Eugen Cozonac. Sursa/US Embassy Moldova

SUA și Republica Moldova au semnat documentul oficial pentru vânzarea terenului pentru noua Ambasada a SUA la Chișinău

Reprezentanții Statelor Unite ale Americii și cei ai Republicii Moldova au semnat joi un Memorandum de Înțelegere privind inițierea procedurii de vânzare aterenului fostului Stadionul Republican din Chișinău ce zace în paragină din 2006.

Pe terenul de aproximativ cinci hectare dintr-o zonă centrală a Chișinăului, SUA intenționează să contruiască un nou sediu pentru ambasada sa la Chișinău

Noul complex al Ambasadei SUA va cuprinde un parc public, va include porțile emblematice ale stadionului și construcția unui campus diplomatic de talie mondială ce va demonstra puterea și rezistența parteneriatului dintre cele SUA și Republica Moldova, precizează diplomația americană.

Mulțumesc Guvernului și poporului Republicii Moldova pentru că au respectat un angajament făcut prima dată în 2015 ca să ne permită achiziția unui teren pentru construcția noii noastre ambasade. Mă aștept ca Statele Unite să continue să fie un partener puternic – și ca noua ambasadă să fie un vecin bun pentru chișinăuieni – pentru anii ce urmează”, a declarat ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon.

Documentul a fost semnat de către ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon și directorul Agenției Proprietății Publice (APP) din Republica Moldova, Eugen Cozonac.

SUA au anunțat că intenționează să construiască pe acest teren „un campus diplomatic de talie mondială, care va celebra parteneriatul pozitiv dintre Statele Unite și Republica Moldova”.

Pentru a onora semnificația culturală a sitului Stadionului Republican și a istoriei sale ca spațiu de adunare publică pentru chișinăuieni, proiectul va include restaurarea porților emblematice ale stadionului, instalații de artă publică și un nou parc. “Prima noastră prioritate va fi amenajarea unui parc public și asigurarea accesului comunității”, a declarat ambasadorul SUA Kent Logsdon.

Supărarea edilului prorus

Deși stă în paragină de circa 16 ani și oricum nu este în gestiunea Primăriei Chișinăului, ci a Guvernului, terenul cu pricina și oferirea spre vânzare către SUA a generat un val de nemulțumiri din partea primarul prorus al Chișinău, Vadim Ceban.

Acesta a declarat săptămâna trecută că potrivit planurilor Primăriei, pe terenul fostului Stadion Republican urma să fie amenajat un parc sau să fie construit un muzeu de artă contemporană.

Cetăţeanul trebuie să înţeleagă care sunt interesele înstrăinării unui astfel de teren. De ce să nu apară acolo un parc sau un centru de artă contemporană? Aşa cum a fost planificat şi chiar este un proiect în această privinţă. Ne deranjează graba şi procedura. Nu cunoaştem nimic despre detaliile acestei tranzacţii”, a spus Ion Ceban în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4.

Proteste din partea socialiștilor proruși și miza imobiliară

Unul dintre criticii vânzării terenului a fost și fostul președinte prorus Igor Dodon, liderul de facto al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Cu toate acestea, conform documentele expuse de Wikileaks, Dodon îi consilia pe americani în anul 2008 ce terenuri ar fi mai bune în Chișinău pentru construcția unei noi ambasade a SUA la Chișinău.

Săptămâna trecută, socialiștii pro-ruși din Consiliul Municipal Chișinău au anunțat că vor creea un grup de inițiativă pentru organizarea unui referendum care să decidă soarta terenului fostului Stadion Republican după ce Executivul a aprobat Memorandumul de vânzare a terenului pentru construcția pe el a ambasadei SUA.

Grupul de inițiativă urmează să colecteze 30-60 de zile semnături din partea a cel puțin 10% din populația Chișinăul pentru a o iniția procedura referendumului.

În iulie 2021, Curtea Constituțională din Republica Moldova (CCM) a emis o decizie prin care Stadionul Republican din centrul Chișinăului va rămâne în proprietatea Ambasadei SUA la Chișinău, loc pe care urmează să fie construit noul sediu al ambasadei.

Judecătorii CCM au respins astfel solicitarea deputaților socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, care au contestat la Curte legalitatea transmiterii terenului Stadionului Republican pentru ca acesta să intre în posesia Ambasadei SUA la Chișinău.

Pe 3 decembrie 2020, majoritatea parlametară de la Chișinău, formată din Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon și Partidul Ilan Șor, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, au adoptat o lege ce prevedea reîntoarcerea terenului fostului Stadion Republican în proprietatea statului. Astfel, deputații socialiști și cei ai lui Șor au anulat legea din 2018 care prevedea vânzarea acesteia Ambasadei SUA în Moldova.

Oligarhul moldovean fugar llan Șor, condamnat în prima instanță în dosarul „furtul miliardului”, a spus că acesta este primul pas către construcția MoldovaLand. Un parc tematic pe modelul celui construit de el la Orhei.

„Astăzi am obținut o victorie importantă. Teritoriul stadionului republican a revenit în proprietatea statului. Iar la propunerea deputaților Platformei „Pentru Moldova” în lege a fost făcută o modificare foarte importantă – pe acest teritoriu va fi permisă construirea numai a obiectivelor sportiv-culturale”,scria atunci Ilan Șor pe pagina sa de Facebook.

Ilan Șor spunea atunci că pe acest loc va fi construit „MoldovaLand” și „BasarabiaLand” care urma a fi„un complex important sportiv și de agrement, un parc de odihnă pentru familii, care va deveni un centru al unității naționale”. Ilan Șor a construit în orașul Orhei un parc tematic de distracții denumit „OrheiLand”, un kitsch al celebrului Disneyland.

Cu trei zile înainte de cădere, Guvernul Pavel Filip a aprobat pe 11 iunie 2019 acordul de vânzare a terenului pe care se află stadionul Republican din Chișinău.

„Este vorba de alocarea terenului pentru Guvernul Statelor Unite ale Americii unde urmează să construiască Ambasada Statelor Unite ale Americii. Este terenul de pe strada București, fostul Stadion Republican”, declara atunci Filip.

Terenul fostului Stadion Republican se află în paragină din 2006, atunci când a fost închis și apoi demolat, în 2007, cu promisiunea și atunci că acolo va fi construită o arenă sportivă de 20.000 de locuri, o parcare și un hotel.

Foto: Documentul a fost semnat de către ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon (stânga) și directorul Agenției Proprietății Publice din Republica Moldova, Eugen Cozonac (dreapta). Sursa/US Embassy Moldova

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Toți românii din teritoriul ,,transnistrean”, sa se relocheze dincoace de Nistru iar ucrainenii la fel. Sa rămână doar treimea de rusnaci in ,, transnistria” , teritoriu juridic al Republicii Moldova infestat cu orci. Lăsați orcile sa sape gropi, nu merita sa muriți pentru ele.✌️