SUA: Statele liberale, criticate pentru ”corectitudinea politică exagerată” adoptată în administrație. Cazul Californiei
Mai multe state liberale americane au fost vehement criticate pentru impunerea unor standarde exagerate de corectitudine politică în administrația publică, după ce oficialii locali au adoptat legi care elimină descrierile considerate peiorative și le înlocuiesc cu termeni pozitivi. Cel mai recent exemplu este cel al Californiei, unde așa-numitul Board of Supervisors din San Francisco, care are puteri similare cu cele ale unui Consiliu Local, a propus renunțarea la cuvinte precum „infractor,” „contravenient” sau „condamnat” și folosirea în schimb a unor termeni neutri.
Criticii din dreapta eșichierului politic american au deplâns „nebunia politică” demonstrată de autorități, mai ales în condițiile în care metropola californiană se confruntă cu probleme mult mai serioase, precum un număr neobișnuit de mare de persoane fără adăpost și o rată crescută a criminalității.
Printr-o propunere prin care Los Angeles Times scrie că orașul „vrea să igienizeze limbajul în sistemul de justiție penală”, membrii Board of Supervisors vor ca termenii considerați „ofensatori” la adresa infractorilor să fie înlocuiti cu cuvinte pozitive. Aleșii descriu acest limbaj ca unul „în care persoana să fie pusă pe primul loc.”
Astfel, documentul propune ca diverși termeni folosiți în prezent în legătură cu sistemul de justiție, și pe care îi consideră peiorativi, să fie înlocuiti cu expresii pozitive sau neutre.
Printre modificările propuse se numără:
* „criminal” sau „infractor” înlocuit cu „fostă persoană încarcerată” sau „persoană implicată în sistemul de justiție”
* „condamnat” sau „deținut” înlocuit cu „persoană în prezent încarcerată”
* „infractor din domeniul drogurilor” înlocuit cu „persoană condamnată pentru o infracțiune legată de droguri”
* „străin ilegal” înlocuit cu „persoană” sau „individ”
* „dependent” înlocuit cu „persoană cu istoric de consum de substanțe”
* „eliberat condiționat” înlocuit cu „persoană aflată sub supraveghere”
* „infractor minor” sau „delincvent minor” cu „tânăr afectat de
sistemul de justiție”
Membrii consiliului au afirmat că aproximativ 1 din 5 californieni are antecedente penale, iar limbajul care însoțește cazierul acestora „poate dezumaniza și devaloriza individul,” dând naștere rasismului.
„Limbajul modelează ideile, percepțiile, credințele, atitudinile și acțiunile indivizilor, societăților și guvernelor,” se afirmă în document. „Limbajul care are în prim plan persoana plasează individul înaintea cazierului judiciar, folosind un limbaj neutru, obiectiv și non-peiorativ.”
„Nu dorim ca oamenii să fie etichetați pentru totdeauna pentru lucrurile cele mai rele pe care le-au făcut”, a declarat Matt Haney, unul dintre membrii consiliului. „Noi vrem ca, în final, ei să devină cetățeni care contribuie, iar referirea la ei ca infractori este ca o pată neagră de care nu mai pot scăpa niciodată”.
Rezoluția, care nu are un caracter obligatoriu, a fost sponsorizată de către Sandra Lee Fewer, membră a Board of Supervisors, fiind susținută de către Comisia de Sentințe a procurorului-șef din districtul San Francisco și de Comisia de tineret din oraș. Propunerea a fost adoptată luna trecută cu un vot aproape unanim, un singur membru al consiliului fiind absent la vot. Documentul așteaptă semnătura primarului London Breed, care, deși este cunoscută pentru faptul că nu implementează politici bazate pe rezoluții fără caracter obligatoriu, a semnalat că este dispusă „să lucreze cu consiliul pentru probleme legate de echitate și reforma justiției penale”.
Dacă va fi adoptată, propunerea va acoperi atât metropola din California, cât și districtul din care face parte.
Propuneri similare în California
Rezoluția propusă de consiliul din San Francisco vine la scurt timp după ce aleșii locali din Berkeley, orașul din nordul Californiei cunoscut pentru liberalismul său, au adoptat o ordonanță ce prevede înlocuirea a mai mult de două duzini de termeni cu cuvinte neutre ca gen. Consiliul Local a votat în unanimitate luna iulie pentru a înlocui „gaură de canal” (manhole) cu „gaură de întreținere” (maintenance hole), „meștesugari” (craftsmen) cu „artizani” (artisans) și pentru a elimina identificarea pompierilor și polițiștilor în funcție de genul lor.
Fostul cod municipal al orașului Berkeley conținea în cea mai mare parte pronume masculine, iar aleșii au decis că acest lucru trebuie modificat. „Este oportun și necesar să facem ca Primăria și limba legislației orașului să fie în concordanță cu principiile incluziunii”, a declarat consilierul Rigel Robinson.
De altfel, creșterea gradului de conștientizare socială a identităților transgen și a celor care nu se încadreaza într-un gen clar a dus la schimbări importante în întreaga Californie. În 2014, guvernatorul Jerry Brown a semnat o lege care înlocuia „soțul” sau „soția” în jurisdicția din stat cu termenul neutru de „partener”. În 2017, California a devenit primul stat care a oferit o a treia opțiune de gen pentru permisele de șofer, cărți de identitate și certificate de naștere.
De asemenea, Berkeley a instituit și alte alte modificări. În luna februarie a acestui an, orașul a început să ofere tuturor angajaților optiunea de a primi un ecuson de nume cu un pronume preferat tipărit alături de titlul profesional.
Situatii similare se întâlnesc si în alte state considerate liberale si progresiste, precum New York, Vermont sau Washington.
Ce afirmă criticii
Cei care critică modificările de limbaj propuse de consiliul din San Francisco, cei mai mulți din rândul conservatorilor americani, susțin că metropola californiană are de rezolvat probleme mult mai stringente, precum criza sărăciei (în prezent orașul are 10.000 de persoane fără adăpost, o creștere de 30% în ultimii doi ani) și rata mare a criminalității. Aceștia deplâng preocupările nefirești ale liderilor liberali și eforturile lor de a implementa corectitudinea politică în administrație, dar care nu vor face altceva decât „să distrugă acest oraș unic,” fiind preocupați mai degrabă „de felul în care sunt percepuți și descriși infractorii.”
Tucker Carlson, unul dintre cei mai cunoscuți și influenți realizatori de emisiuni de pe canalul FoxNews, a criticat și el documentul adoptat de consiliul din San Francisco, afirmând că „cei care îți controlează cuvintele îți controlează mintea”. El a dat ca exemplu dependenții de droguri pe care aleșii din San Francisco vor să îi numească „persoane cu istoric de consum de substanțe.”
„Consum, nu abuz. Înțelegeți? Dependenții de heroină sunt la fel acum ca diabeticii dependenți de insulină – ambii folosesc substanțe. Nu poți face diferența între unul și celălalt. Sunt amândoi la fel”, a afirmat Carlson.
Realizatorul crede că modificarea limbajului propusă în San Francisco urmărește ceva „mult mai profund decât corectitudinea politică politicoasă”.
„Limbajul face posibilă gândirea. Când cuvintele dispar, la fel dispare și capacitatea noastră de a ne gândi la ideile pe care cuvintele le reprezintă. Când ele te împiedică să spui ceea ce este evident, în timp devine imposibil să vezi ceea ce este evident. Și tocmai de aceea o fac. Cei care îți controlează cuvintele îți controlează mintea,” a declarat Carlson, în timp ce unul dintre invitatii săi la emisiunea „Tucker Carlson Tonight” a susținut că situația din San Francisco „este de fapt orwellianism la scară industrială… unde inversezi sensul limbii astfel încât oamenii să nu mai poată discuta niciodată anumite subiecte”.
Iar editorialistul Cal Thomas a afirmat că situația din San Francisco echivalează cu „o nouă definiție a nebuniei politice” și că orașul „pare să își fi pierdut mințile”.
Surse: Los Angeles Times, San Francisco Chronicle, FoxNews, New York Post, TownHall
foto: San Francisco
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii