SUA susține crearea unei „zone demilitarizate” în jurul centralei nucleare din Zaporijie
Statele Unite sprijină apelurile pentru o „zonă demilitarizată” în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporijie, a declarat joi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, citat de CNN.
„Lupta în apropierea unei centrale nucleare este periculoasă și iresponsabilă – și continuăm să cerem Rusiei să înceteze toate operațiunile militare la sau în apropierea instalațiilor nucleare ucrainene și să returneze controlul deplin Ucrainei, și să susținem apelurile ucrainenilor pentru o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare”, a declarat purtătorul de cuvânt, într-un comunicat.
Rusia este acuzată că folosește centrala nucleară ca bază militară. Secretarul de stat american Antony Blinken a citat săptămâna trecută rapoarte „potrivit cărora Rusia folosește această centrală ca echivalent al unui scut uman, dar un scut nuclear, în sensul că trage asupra ucrainenilor din jurul centralei”.
„Și, bineînțeles, ucrainenii nu pot și nu vor să riposteze, ca nu cumva să aibă loc un accident teribil care să implice o centrală nucleară. Așadar, aceasta este culmea iresponsabilității”, a mai spus el.
Joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a maximizat riscul unui dezastru nuclear la instalația respectivă, iar secretarul general al ONU s-a declarat „grav îngrijorat de situație”.
„Trebuie să fie clar că orice potențială avarie la Zaporijie sau la orice altă instalație nucleară din Ucraina, sau de oriunde altundeva, ar putea duce la consecințe catastrofale nu doar pentru vecinătatea imediată, ci și pentru regiune și dincolo de ea”, a declarat Antonio Guterres.
Miercuri, miniștrii de externe ai G7 au cerut, într-o declarație comună, „ca Rusia să restituie imediat controlul deplin proprietarului suveran de drept, Ucraina, asupra centralei nucleare Zaporijie, precum și asupra tuturor instalațiilor nucleare din interiorul granițelor recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei, pentru a asigura funcționarea lor în condiții de siguranță și securitate”.
„Rămânem profund îngrijorați de amenințarea serioasă pe care confiscarea instalațiilor nucleare ucrainene și alte acțiuni ale forțelor armate rusești o reprezintă pentru siguranța și securitatea acestor instalații, crescând semnificativ riscul unui accident sau incident nuclear și punând în pericol populația Ucrainei, statele vecine și comunitatea internațională”, au declarat aceștia.
Nivelurile de radiații la cea mai mare centrală nucleară din Europa se află în limitele normale, în pofida reluării bombardamentelor asupra sitului, a declarat joi agenția nucleară ucraineană Energoatom.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii