SUA: Tot mai multe informații sugerează că Hillary Clinton ar putea intra în cursa pentru Casa Albă
Informații provenite din mai multe surse, inclusiv de la apropiații fostului secretar american de stat, sugerează faptul că Hillary Clinton ar putea să intre cât de curând în competiția pentru obținerea nominalizării Partidului Democrat la alegerile pentru Casa Albă din 2020, potrivit presei americane. Aceasta ar fi a treia încercare a fostei Prime Doamne si senator de New York de a ajunge în fotoliul de președinte al Statelor Unite, după ce primele două eforturi au fost zădărnicite de Barack Obama (în fața căruia a pierdut nominalizarea democraților în 2008) și Donald Trump, republicanul fiind cel care a învins-o în scrutinul prezidențial din noiembrie 2016.
Posibila decizie de participare a lui Clinton în cursa pentru Casa Albă, alături de alți 19 candidați democrați, este privită cu un amestec de speranță, îndoială și suspiciune de democrati, dar si de analiștii americani. În timp ce unii afirmă că șansele ei de a obține mandatul de președinte al SUA sunt mari, alții cred că eforturile sale de a-l învinge pe Trump vor fi, din nou, inutile.
Dar care au fost motivele pentru care speculațiile despre posibila candidatură a lui Hillary Clinton s-au intensificat brusc în ultimele zile? În primul rând, fostul secretar de stat a avut un program media extrem de încărcat în saptamâna care a trecut, cu apariții, printre altele, în emisiunile CBS Sunday Morning, Stephen Colbert și The View. Este un efort media surprinzător pentru un politician care nu este, cel puțin pâna în prezent, implicat în competiția democraților ce visează la președinția Americii. Ofensiva media este prezentată de tabăra lui Clinton ca o modalitate de a promova noua carte scrisă împreuna cu fiica ei, Chelsea, intulată The Book of Gutsy Women: Favorite Stories of Courage and Resilience – dar comentariile pe care le-a făcut și acțiunile sale recente au alimentat teoriile că, de fapt, ea ar putea avea motive ulterioare.
În al doilea rând, în interviul acordat pentru CBS Sunday Morning, Clinton a spus că lucrurile care s-au întâmplat în timpul campaniei din 2016 nu se vor mai repeta, ceea ce sugerează că ar intenționa să încerce din nou să ajungă la Casa Albă. „Uitați, au fost multe lucruri amuzante care s-au întâmplat în timpul alegerilor mele, care nu se vor mai repeta. Și sper că atât publicul, cât și presa să înțeleagă modul în care Trump joacă acest joc.”
Ulterior, în cadrul aceluiași interviu, Clinton l-a numit pe Trump, cel care a înfrânt-o de o manieră surprinzătoare la alegerile din urmă cu trei ani, un „președinte nelegitim” și l-a acuzat că a câștigat scrutinul folosind eliminarea unor liste de votanți și suprimarea alegătorilor.
„Cred că (Trump) a înțeles că multe dintre diferitele tactici pe care ei le-au folosit – de la suprimarea alegătorilor și eliminarea listelor de votanți până la hacking și difuzarea de povești false -, cred că el știe că acestea au fost doar o mulțime de motive diferite pentru care alegerile s-au terminat așa cum s-au terminat,” a afirmat Clinton. Ea a asemănat campania din 2016 cu „aplicarea pentru un loc de muncă și obținerea a 66 de milioane de scrisori de recomandare” și pierderea în fața „unei tornade umane corupte. Și deci știu că el e conștient că acest lucru nu a fost la nivel. Nu știu dacă vom află vreodată ce s-a întâmplat.”
În al treilea rând, în plin scandal Ukrainegate, Clinton a afirmat că susține declanșarea procedurii de demitere a președintelui Trump și consideră că republicanii încearcă să răspândească „falsuri” despre Joe Biden. Fostul vicepreședinte a fost acuzat în mod repetat de Trump că a intervenit pe lânga autoritățile de la Kiev pentru înlăturarea unui procuror care ancheta afacerile fiului său, Hunter Biden, în Ucraina. Într-un mesaj postat pe Twitter, Clinton a afirmat ulterior de ce susține demiterea lui Trump despre care afirmă că „ne-a trădat țara” și „este un pericol clar și prezent pentru lucrurile care ne mentin puternici și liberi.”
„În 2016 s-au spus despre mine cele mai scandaloase falsuri și, din păcate, suficientă lume le-a crezut. Deci, acesta este un efort de a propaga aceste falsuri despre Biden,” a afirmat fosta senatoare de New York.
În al patrulea rând, Clinton și-a intensificat în mod dramatic atacurile împotriva lui Trump. Ferocitatea declaratiilor sale împotriva republicanului sugerează că ea ar putea intra curând în cursă, iar acum nu face altceva decât să își pregătească terenul. Clinton continuă să respingă ideea că 2016 a fost vina ei. În schimb, ea a sugerat că Trump a implementat o varietate de metode ilegale pentru a submina ceea ce ar fi fost adevăratul verdict al alegătorilor, afirmând: „Nu-mi pasă pentru cine sunteți în alegerile primare democrate sau dacă sunteți republican, atunci când președintele Statelor Unite, care a depus jurământul pentru a proteja și apăra Constituția, își folosește poziția pentru a presa un guvern străin pentru propriile sale obiective politice, cred că acest lucru este foarte mult ceea ce Fondatorii au gândit când au vorbit despre crime și delicte grave.”
Mai mult, analiștii americani cred că șansele lui Hillary Clinton de a intră în cursa și a obține nominalizarea Partidului Democrat au crescut semnificativ după ce Joe Biden pare să piardă teren în cursa internă din cauza scandalului de corupție din Ucraina, iar senatoarea Elizabeth Warren este acum pe primul loc în mai multe sondaje de opinie. Senatoarea de Massachussetts nu este însă susținută de marii donatori democrați de pe Wall Street, îngrijorati de planurile acesteia împotriva băncilor și corporațiilor mari, precum și de „taxa pe bogăție” pe care ea o pregătește. De aceea posibila confruntare dintre Warren și Trump la alegerile din luna noiembrie a anului viitor este, cel puțîn pentru unii dintre democrați, un moment extrem de dificil, iar singura salvare ar putea veni, în opinia acestora, doar de la Hillary Clinton.
Clinton însasi a alimentat informațiile că și-ar putea anunța candidatura, după ce, într-un e-mail către susținători, ea a scris recent: „Aș dori să aud ce gândești.”
Fosta Primă Doamnă a Statelor Unite a adăugat că în ultima perioadă a vorbit cu americanii despre probleme cheie, inclusiv reforma imigrației și alegerea democraților „la toate nivelurile” în 2020.
În sfârsit, toate speculațiile recente despre posibilele intenții ale lui Clinton au făcut că pariorii să-i îmbunătătească mult șansele de a se încrie în scrutinul de anul viitor, o decizie cel puțin interesantă dacă ne gândim că e vorba de un politician care nici măcar nu e înscris în mod oficial în cursa electorală.
Ce cred analiștii
Posibila decizie a lui Hillary Clinton de a se alătura cursei prezidențiale, și de a încerca astfel să își ia revanșa în fața lui Donald Trump (pe care l-a acuzat în mod repetat că a colaborat cu regimul de la Moscova ca să câstige alegerile), a divizat analiștii americani.
În timp ce unii, nu foarte mulți, consideră că participarea ei ar putea energiza baza electorală a democraților, alții afirmă că revenirea ei în prim-planul scenei politice americane ar fi o catastrofă pentru șansele Partidului Democrat de a-l îndepărta pe Trump de la Casa Albă.
Sa le luam pe rând. Pe de-o parte, comentatorii sunt de părere că Hillary Clinton, care nu a trecut niciodată peste șocul pierderii scrutinului din urmă cu trei ani, continuă să creadă că are dreptul (cel puțin moral) să încerce să demonstreze că are tot ce trebuie pentru a-l îndepărta pe Trump din Biroul Oval. Ca argument acestia sustin ca zecile de milioane de alegători care au votat-o în 2016 nu sunt deloc refractari unei noi candidaturi din partea ei.
La aceasta se adaugă contextul oarecum favorabil creat în ultima perioada. Ideea vehiculată de mulți este că Biden este prea bătrân pentru a-i face față cu adevărat lui Trump, în timp ce Elizabeth Warren sau Bernie Sanders sunt „prea de stânga.” Wall Street îi urăște la fel de mult pe amândoi, la fel de tare cât ei urăsc Wall Streetul. În schimb, Hillary provine din așa-numită aripă New Democrat a partidului liberal. Wall Street o iubește la fel de mult cum ea iubește Wall Streetul, iar fondurile uriase care o asteapta nu sunt de neglijat. De aceea comentatorii cred că, dacă va intră în cursa, Clinton ar putea argumenta că acum, mai mult decât oricând, democrații au nevoie de ea pentru a recâștiga ceea ce, susțin ei, li s-a furat în 2016.
De cealalată parte, cei care cred că ideea unei candidaturi a lui Hillary Clinton este una proastă, afirmă că eventuala ei intrare în cursa îi va diviza și mai mult pe democrați. Formațiunea liberală traversează în acest moment o perioada delicata, în care conducerea moderată trebuie să facă față presiunilor tot mai mari venite din partea radicalilor și a extremei stânga. Este greu de anticipat unde s-ar plasa Clinton în acest scenariu complicat, dar candidatura ei nu va fi deloc pe placul celor care cred că Trump poate fi învins doar de un candidat mai agresiv si mai bine pregatit, care nu a stat trei ani departe de scena politica.
În plus, mulți democrați și independenți care votează în mod normal cu democrații consideră că înfrângerea fostei Prime Doamne din urmă cu trei ani a fost semnalul că dinastia politică a familiei Clinton a apus și e timpul ca Partidul Democrat să se despartă definitiv de trecut. În acest context, nu puține sunt vocile care au afirmat că influența celor din familia Clinton a devenit una toxică, iar îndepartarea ei trebuie făcută cât mai rapid.
La rândul său, Trump ar prefera, cel mai probabil, să se confrunte din nou cu Hillary Clinton, o rivală pe care o cunoaște foarte bine și în față căreia a câstigat deja. Analiștii cred că baza electorală republicană s-ar bucura, de asemenea, de oportunitatea ca Trump să lupte împotriva lui Clinton și să reînvie scandarile de „Lock her up!” care au marcat campania electorala trecuta. De aceea comentatorii spun că, dintre toți candidații democrați, Clinton ar fi de departe cea pe care Trump ar alege-o pentru confruntarea directă. În acest fel, sansele lui de a câstiga din nou președinția cresc exponential, în timp ce, foarte probabil, democrații ar fi privați iarăși de oportunitatea de a ajunge la Casa Albă.
Surse: Washington Examiner, National Interest
Foto: G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii