G4Media.ro

SUA vor acorda Moldovei un ajutor financiar de 30 de milioane de…

sursa foto: Facebook/ Maia Sandu

SUA vor acorda Moldovei un ajutor financiar de 30 de milioane de dolari

Statele Unite vor acorda un ajutor de 30 de milioane de dolari Republicii Moldova pentru a ajuta această țară mică să facă față unei crize energetice și altor dificultăți economice „cauzate de războiul neprovocat și nejustificat al Kremlinului” împotriva Ucrainei, a declarat joi o agenție a guvernului american, citată de agenția AP.

Agenția americană pentru Dezvoltare Internațională a declarat că fondurile vor fi plătite Moldovei – una dintre cele mai sărace țări din Europa, situată între Ucraina și România – prin intermediul unui fond fiduciar al Băncii Mondiale. O parte din fonduri vor fi folosite pentru a rambursa țara pentru achizițiile anterioare de energie electrică.

USAID a precizat că, în timp ce Moldova începea să își revină după o recentă „serie de șocuri grave”, inclusiv pandemia COVID-19 și o creștere de patru ori a prețurilor la gazele naturale, războiul din Ucraina a pus în pericol „redresarea economică pe termen scurt și perspectivele economice pe termen lung”.

Într-o declarație, agenția a calificat ajutorul drept „critic” din cauza impactului războiului.

De când forțele Moscovei au invadat Ucraina pe 24 februarie, Moldova – o fostă republică sovietică cu o populație de aproximativ 2,6 milioane de locuitori – a trecut din criză în criză.

Printre acestea se numără sosiri mari de refugiați care fug în siguranță de războiul de alături și o criză energetică acută care s-a agravat după ce Moscova – de care Moldova era în întregime dependentă pentru gazele naturale – a redus dramatic livrările. În plus, inflația galopantă i-a făcut pe unii oficiali să se teamă că cetățenii nu-și vor putea plăti facturile de energie pentru iarnă.

În ultimele luni, Moldova a suferit, de asemenea, întreruperi ample de energie electrică ca urmare a bombardamentului rusesc asupra rețelei energetice a Ucrainei, la care sistemele din epoca sovietică ale Moldovei rămân interconectate.

Președinta Maia Sandu a declarat într-un mesaj video postat joi pe Twitter de șefa USAID, Samantha Power, că Moldova „va simți consecințele războiului Rusiei pentru o lungă perioadă de timp”.

„Ne confruntăm deja cu greutăți și dificultăți”, a spus Sandu. „Această investiție ne va ajuta să atenuăm unele dintre presiunile bugetare cu care ne confruntăm… ne va ajuta să menținem stabilitatea în țară și ne va ajuta să continuăm (implementarea) reformelor – Moldova are nevoie de sprijinul partenerilor săi internaționali.”

În prezent, Republica Moldova caută legături mai strânse cu Occidentul. În iunie, i s-a acordat statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană – în aceeași zi cu Ucraina.

USAID a precizat că, din februarie, SUA a oferit Moldovei 320 de milioane de dolari în sprijin de urgență. De asemenea, anul trecut, sute de milioane de euro au fost strânse pentru Moldova la diverse conferințe ale donatorilor pentru a ajuta țara să atenueze consecințele războiului.

O serie de incidente au stârnit uneori îngrijorarea că Moldova, care nu este membră NATO și este neutră din punct de vedere militar, ar putea fi atrasă în orbita de război a Moscovei.

La sfârșitul lunii octombrie, o rachetă rusă a aterizat în orașul moldovean Naslavcea, în apropiere de granița cu Ucraina, iar luna trecută au fost găsite resturi de rachete într-o livadă dintr-un alt oraș de frontieră.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. O exprimare scurta dar cuprinzatoare din care razbate „geniul” tau si puterea superioara de argumentatie.

  2. Yep, Moldova trebuie adusa de Romania cu suport european, american la un nivel de stat functional, macar de plutire. In felul acesta cetatenii vor vedea avantajele modelului vestic, democratic.
    Cum e tara mica, nu iti trebuie bani multi sa ii pui la punct sistemul de invatamant, medical si sa face 1-2 autostrazi spre Romania si un verticala si atunci cetatenii poate chiar nu vor mai pleca sau chiar se vor intoarce

    • 👍🏻

    • De acord, mai putin partea cu autostrazile.
      E o distanta destul de mare intre Iasi si Chisinau cu un relief dificil. E nevoie de multi bani, pe care doar UE ii poate oferi. Pana in 2030 nu sunt sanse.
      Dar cu miliardele alea de euro s-ar putea rezolva multe alte disfunctionalitati. Totul e sa nu castige iar alegerile agentii lui Putin.

  3. Adevarul e ca investitiile occidentale si ajutoarele financiare nu ajuta,mult mai bine e sub „ocrotire” sovietica ,vezi Europa de Est pana in ’89 sau Belarus si chiar Rusia acum. De ce sa beneficiezi de sprijinul occidentalilor cand e mult mai simplu sa fii un sclav fara niciun drept sub control putinist.

  4. Tiparite in 3 ore…. Bun de tot

    • Si mai bine ca la tine pe frunte e scrijelit, nu tiparit, numele tau de familie Tembel.