G4Media.ro

SUA vrea reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pe…

Sursa foto: Captură video Youtube

SUA vrea reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pe tema legii controversate din Hong Kong, însă China se opune

Statele Unite au solicitat miercuri o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema controversatei legi de securitate dorite de Beijing pentru Hong Kong, dar China s-a opus desfăşurării acesteia, potrivit unor surse diplomatice, scrie AFP, citată de Agerpres.

În baza noilor proceduri introduse în timpul pandemiei de COVID-19, toate videoconferinţele Consiliului de Securitate sunt organizate pe baza consensului între cei 15 membri. În vremuri obişnuite, fiecare membru al Consiliului se poate opune unei reuniuni dacă strânge nouă voturi din totalul celor 15 într-un vot de procedură.

„Statele Unite sunt profund preocupate de acţiunile parlamentului chinez care sabotează fundamental gradul înalt de autonomie şi libertăţile decurgând din Declaraţia chino-britanică din 1984 înregistrată de ONU ca un tratat”, a subliniat într-un comunicat misiunea americană la Naţiunile Unite.

„Este vorba despre o problemă mondială urgentă cu implicaţii pentru pacea şi securitatea internaţională”, a adăugat documentul care a precizat că SUA au cerut, în consecinţă, o videoconferinţă a Consiliului de Securitate.

„China a refuzat ca această reuniune virtuală să aibă loc”, a precizat misiunea americană, criticând o lipsă de „transparenţă şi de responsabilitate internaţională pentru acţiunile sale”.

Într-un mesaj scris pe Twitter miercuri seară, ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun, a apreciat solicitarea de reuniune a Statelor Unite ca „lipsită de fundament”.

„Legislaţia privind securitatea naţională pentru Hong Kong ţine doar de afacerile interne ale Chinei” şi „nu are nicio legătură cu mandatul Consiliului de Securitate”, a adăugat el.

Statele Unite au declarat oficial miercuri că Hong Kongul nu se mai bucură de autonomia promisă de China, deschizând astfel calea unor posibile represalii comerciale, o primă ripostă spectaculoasă la controversata legislaţie de securitate dorită de Beijing.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Daca nu ar fi aparut pandemia, cred ca nici China n-ar fi introdus pe agenda legea securitatii nationale pentru a-si asigura controlul deplin asupra Hong Kong ului. Tratatul din 1984 pe baza caruia Hong Kong a ajuns in 1997 in „custodia” Chinei, prevede ca doar dupa 2047 China va avea puteri depline asupra insulei, pana atunci relatia dintre Beijing si Hong Kong fiind reglementata in virtutea principiului „o tara, doua sisteme”.
    SUA are tot dreptul sa ceara acum Consiliului de Securitate sa decida asupra chestiunii, avand in vedere implicatiile financiare ale Hong Kongului in zona asiatica, plus incalcarea de catre China a termenilor acordului in baza caruia Marea Britanie a fost de acord sa lase Hong Kongul sa fie o provincie autonoma a Chinei, dar cu o autonomie precis stabilita….
    Dintre cei zece membri nepermanenti ai Consiliului de Securitate nu cred ca mai mullt de unul ar lua partea Chinei. Daca n-ar fi intervenit intelegerea ca pe durata desfasurarii pandemiei de COVID-19, decisziile in Consiiiul de Securitate sa fie adoptate prin consens, SUA ar fi reusit lejer sa obtina majoritatea necesara de 10/15 pentru a impune dezbaterea unui subiect in Consiliu. Fiindca, daca analizam componenta CS sub aspectul membrilor nepermanenti(Belgia, Germania, Indonezia, Africa de Sud, Republica Dominicană, Nigeria Tunisia, Vietnam, Ins.Grenadine şi Estonia), nu avem motive sa credem ca Vietnamul si/sau Indonezia ar vota de partea Chinei in chestiunea ridicata de SUA. Vietnamul se simte oricum amenintata de China(vezi si incidentul cu scufundarea unui vas vietnamez) si nu are nici un interes ca Beijingul sa devina si mai puternic in zona. Iar indonezia de ce ar vota cu China?
    Oricum, chinezii au speculat la maximum oportunitatea ivita dupa aparitia pandemiei si intelegerea din ianuarie cu privire la adoptarea deciziilor la ONU.
    Dar, dupa cate imi dau eu seama, Trump nu va scapa ocazia sa le arate democratilor cum trebuia Obama sa trateze cu chinezii. Deja inca din ianuarie, de la acceptarea Chinei de a-si mari , suplimentar, importurile din SUA cu peste 200 de miliarde de dolari, americanul de rand a vazut diferenta dintre Obama si Trump.
    Presa „progresista” poate sa-l toace non-stop pe Trump, dar votantul a vazut deja ca Trump e mai patriot decat Obama, mai hotarat si mai parolist.

  2. „one country, 2 systems” cred ca e cea mai buna minciuna inventata de comunistii chinezi in secolul trecut

  3. China baga veto. Alta intrebare.