G4Media.ro

Sub efectul cianobacteriilor, stranii „rozătoare verzi” pot fi văzute în nord-estul Argentinei

Sursa foto: Photo 104676876 | Argentina © Wollertz | Dreamstime.com

Sub efectul cianobacteriilor, stranii „rozătoare verzi” pot fi văzute în nord-estul Argentinei

După ce înoată într-un lac din nord-estul Argentinei, în proximitatea graniţei cu Uruguay, rozătoarele masive autohtone, capibara, arborează de câteva zile o stranie culoare verde: este vorba despre efectul cianobacteriilor, un fenomen cauzat de microalge în mod natural, însă proliferarea acestora este asociată parţial cu încălzirea climei, informează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.

Capibara (Hydrochoerus hydrochaeris), denumite şi „cabiais” sau „carpinchos” pe plan local, rozătoare masive care pot depăşi greutatea de 50 de kilograme, ies din apă cu pielea acoperită de o substanţă verde lipicioasă, care aminteşte de personajul Hulk din filmele şi benzile desenate Marvel, de fiecare dată când fac o baie în lacul Salto Grande.

Imensul lac artificial de la graniţa dintre Argentina şi Uruguay, situat în apropierea unui baraj, are un aspect general albastru-verzui şi un puternic miros de putregai, notează AFP. Numeroşi peşti morţi îi împânzesc malurile, care sunt acoperite pe alocuri cu un strat gros de culoare verde.

Este vorba despre poluare? Cauza exactă este reprezentată de cianobacterii, microorganisme (microalge) „prezente în toate sistemele acvatice, unde au rolul important de a fixa dioxidul de carbon”, a explicat Diego Frau, biolog la institutul public de cercetare argentinian Conicet şi specialist în fitoplancton.

Dar în anumite condiţii locale, cum ar fi cele din actuala vară australă, cu „temperaturi ridicate, precipitaţii rare (şi) niveluri scăzute ale apei”, aceste organisme „se înmulţesc disproporţionat” şi duc la o scădere a oxigenului din mediu, punând în pericol organismele prezente, adaugă Martin Novoa, biolog la Universitatea Concordia, în apropiere de Salto Grande.

Sezoniere, „proliferările de cianobacterii există dintotdeauna”. Însă „există un efect al schimbărilor climatice (…), modificări ale temperaturii şi ale tiparelor de precipitaţii”, ceea ce „duce la proliferări din ce în ce mai recurente”, a subliniat Diego Frau.

În ultimele săptămâni au avut loc valuri de căldură în centrul şi nordul Argentinei. În vasta provincie Buenos Aires, mai multe municipalităţi au emis recent o alertă pentru detectarea timpurie a cianobacteriilor, a căror perioadă de „înflorire” poate să dureze timp de mai multe săptămâni.

Potenţial toxice atât pentru animale, cât şi pentru oameni, cianobacteriile de acest tip pot provoca „probleme cutanate” la om în cazul unei expuneri uşoare. Sau chiar produc toxine care, dacă intră în contact cu membranele mucoase, provoacă simptome „asemănătoare gripei”, precum diaree, vărsături şi dureri de cap, potrivit lui Martin Novoa.

În cazul expunerii prelungite, „au fost raportate şi probleme ale ficatului şi sistemului nervos. Iar bieţii ‘carpinchos’ trăiesc tot acolo, şi ei”, a adăugat acelaşi cercetător argentinian.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.