G4Media.ro

Două mari bănci turcești renunță la sistemul de plăți rusesc Mir de…

Foto: Trezoreria Statelor unite ale Americii (Foto: Sealy j via Wikipedia)

Două mari bănci turcești renunță la sistemul de plăți rusesc Mir de teama sancțiunilor SUA

Update 22.20: O a doua mare bancă turcă, DenizBank, a luat o decizie similară, anunță publicația rusă Kommersant

Articol inițial: Isbank, cea mai mare instituție de credit din Turcia, a încetat să mai folosească sistemul de plăți rusesc Mir, popular în rândul turiștilor din Rusia, potrivit agenției Bloomberg, citată de Le Monde.

Măsura vine în urma unui avertisment din partea Trezoreriei SUA, care săptămâna trecută a descurajat instituțiile financiare să încheie sau să dezvolte acorduri cu operatorul rus al sistemului Mir.

Turcia nu a adoptat sancțiuni împotriva instituțiilor rusești ca răspuns la războiul din Ucraina. Alte patru bănci rusești utilizează sistemul Mir. În data de 5 august, președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat, în urma unei întâlniri cu Vladimir Putin, că Mir a facilitat turismul între cele două țări.

Cu această ocazie, cei doi lideri au încercat să arate apropierea lor, convenind în special asupra plăților pentru livrările de energie în monedele lor respective. Acest acord i-a îngrijorat pe partenerii occidentali ai Ankarei. Trezoreria SUA a răspuns avertizând companiile turcești că dacă fac afaceri cu anumite entități și persoane fizice din Rusia ar putea fi sancționate.

Președintele Erdogan a mers pe sârmă de când a început invazia în februarie. El și-a prezentat țara ca fiind un mediator și a ajutat la încheierea unui acord pentru reluarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

În timp ce a ajutat la înarmarea Ucrainei, el l-a apărat public pe Vladimir Putin împotriva sancțiunilor și a îndemnat să nu „subestimeze” Rusia.

Relațiile sale cu Kievul, inclusiv livrarea de arme, cum ar fi dronele, au antagonizat Moscova. Dar Ankara rămâne un partener-cheie pentru Rusia, deoarece sancțiunile au închis multe oportunități comerciale și de investiții pentru Moscova.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Adica turcii vor sa stea cu c_urul in doua barci. Si in NATO si sa faca si plati cu MIR ei fiind in SWIFT si in toate sistemele de plati internationale. Ginerele lui Erdogan le da bombe in cap cu drona, iar Erdogan e topit dupa turistii rusii care varsa banii pe litoral. Eu il inteleg pe Erdogan dar cum face el sa mai opreasca caderea lirei nu prea ii iese. A ajuns lira turceasca asa de jos ca nici turcii de rand nu mai vor plati in lire !

  2. Foarte bine.

  3. O victorie de etapa a americanilor dar simplul fapt ca o banca au unei tari „aliate” a pus botul la sistemul de plăti al inamicului e îngrijorător.
    Cât despre erdogan „mersul pe sarma” e o exprimare tendențioasa. Erdogan vede interesele tarii sale (neo-otomanism). Pentru erdogan unele zone disputate de Ucraina și Rusia sunt istoric turcești (Crimeea).

  4. Cat se mai platesc postarile pe limba romana ? Mai are Putin bani si pt voi sau de 3 luni nu v-ati primit salariile ?

  5. e asa de aproape de moarte DOLARUL ca e LA MAXIMUL ultimilor 20 ANI !!!
    iar rubla nu mai are cautare nici macar in CSI dar na, pana la urma vor fi folosite rublele ca hartie igienica pentru ca va fi mai ieftina.