Sub presiunea valurilor de migranți, Comisia Europeană propune noi reguli dure împotriva traficanților de persoane: pedepse până la 15 ani de închisoare
Comisia Europeană a propus marți o nouă legislație pentru prevenirea și combaterea traficului de migranți, potrivit unui comunicat al instituției. Legislația prevede pedepse dure pentru traficanți și cooperare între țările membre și vine pe fondul creșterii presiunii migratorii. Valurile de migranți ilegali din Orientul Mijlociu, Asia și Africa au dus la reintroducerea controalelor interne în zona Schengen, precum și la opoziția Austriei față de intrarea României și a Bulgariei în Schengen.
Tot marți, Comisia a lansat un apel la acțiune pentru o alianță globală de combatere a traficului de migranți în cadrul unei conferințe internaționale găzduite la Bruxelles.
Rețelele de trafic de migranți obțin profituri substanțiale din activitățile lor infracționale, care variază între 4,7 și 6 miliarde de euro anual la nivel mondial, potrivit unei estimări a Comisiei Europene. Modul de operare al rețelelor de contrabandă se schimbă rapid, adaptându-se la circumstanțe și la reacțiile autorităților naționale.
Noile propuneri legislative
Comisia propune modernizarea cadrului legislativ, prin stabilirea unor norme minime de prevenire și combatere a facilitării intrării, tranzitului și șederii neautorizate în UE, cu următoarele cinci obiective:
– urmărirea penală eficientă a rețelelor de criminalitate organizată. Se stabilește o definiție mai clară a infracțiunii de introducere ilegală de migranți pentru a se concentra asupra activităților motivate de un beneficiu financiar sau material sau care sunt foarte susceptibile de a cauza prejudicii grave unei persoane. Instigarea publică la intrarea în UE fără autorizație va deveni o infracțiune.
– sancțiuni comune în statele membre UE care să reflecte gravitatea infracțiunii. Cazurile de infracțiuni care cauzează moartea uneia sau mai multor persoane vor fi pedepsite cu un nivel maxim de pedeapsă cu închisoarea de cel puțin 15 ani, în creștere de la 8 ani, cât este în prezent în legislația UE în vigoare.
– Consolidarea resurselor și a capacităților statelor membre: Statele membre trebuie să își doteze în mod adecvat autoritățile naționale cu resurse pentru a asigura prevenirea, investigarea și urmărirea penală eficace a traficanților de migranți
– Îmbunătățirea colectării de date și a raportării: Statele membre vor fi obligate să colecteze și să raporteze anual date statistice pentru a îmbunătăți amploarea, detectarea cazurilor și răspunsul la traficul de migranți.
În plus, Comisia Europeană propune un regulament pentru a consolida rolul agenției Europol și cooperarea între agenții în lupta împotriva traficului de migranți și a traficului de persoane.
De asemenea, Centrul european împotriva traficului de migranți va fi consolidat și va fi sprijinit de statele membre, Eurojust, Frontex și Comisie. Centrul va monitoriza tendințele în materie de trafic de migranți și de trafic de persoane, va elabora rapoarte anuale, analize strategice, evaluări ale amenințărilor și actualizări ale situației, precum și acțiuni de investigare și operaționale.
Cooperarea interinstituțională: Centrul va fi sprijinit de ofițerii de legătură ai statelor membre, precum și de Eurojust și de ofițerii de legătură Frontex și Eurojust, care ar trebui să fie detașați la Europol.
Îmbunătățirea schimbului de informații: Obligațiile statelor membre de a face schimb de informații cu Europol cu privire la traficul de migranți și la traficul de ființe umane vor fi consolidate.
Desfășurarea Europol poate avea loc deja în țări terțe. Noul centru va identifica cazurile de trafic de migranți care ar putea necesita cooperarea cu țările din afara UE, inclusiv prin schimbul de date cu caracter personal, de la caz la caz.
Consolidarea resurselor: Statele membre vor trebui să desemneze servicii specializate pentru a combate traficul de migranți și traficul de persoane, să conecteze aceste servicii la aplicația de rețea securizată pentru schimbul de informații (SIENA).
Un sprijin mai puternic din partea Europol prin desfășurarea de personal: regulamentul actualizează legislația actuală cu concepte de grupuri operative și desfășurări ale Europol pentru sprijin operațional. Acestea sunt instrumente avansate de coordonare și sprijin analitic, operațional, tehnic și criminalistic pentru statele membre, care au fost deja realizate cu succes de Europol. În plus, se va crea o rezervă de experți naționali care pot fi puși la dispoziția imediată a Europol pentru desfășurări în statele membre.
Pentru a îndeplini aceste obiective, Comisia propune, de asemenea, creșterea resurselor financiare și umane ale Europol.
Pașii următori. Propunerea legislativă a Comisiei Europene va fi acum negociată de Parlamentul European și de Consiliu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu