Sub pretextul că are blocate lucrările pentru drumuri și autostrăzi, Guvernul anulează standardele de cost. Valoarea unor investiții, la cheremul funcționarilor publici
Un proiect de ordonanță de urgență care prevede anularea tuturor standardelor de cost este în dezbatere publică la mai multe ministere de resort. Actul normativ va permite ca prețurile avute în vedere la realizarea unor investiții să fie stabilite din pixul unor funcționari publici. Astfel:
- “Ordonatorii principali de credite, pe propria răspundere, actualizează şi aprobă valoarea actualizată a fiecărui obiectiv/proiect de investiţii şi a lucrărilor de intervenţii, aflate în curs de execuție la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, în funcţie de evoluţia indicilor de preţuri”
Ordonanța urmează să se aplice și proiectelor europene. Responsabilii din ministere urmează să “revizuiască ghidurile solicitantului aferente fondurilor europene structurale și de investiții gestionate” – practic să scoată standardele de cost și din aplicațiile pe fonduri europene.
Cum motivează Guvernul
În nota de fundamentare care însoțește proiectul de ordonanță, se arată că actul normativ a apărut în urma încetinirii sau blocării proiectelor de infrastructură de transport:
- ”De altfel, pornind de la particularitățile proiectelor de infrastrucură de transport, care se întind pe arii extinse, travesând regiuni geografice ṣi forme de relief diferite intersectând cursuri de apa, căi de comunicații, arii protejate, situri naturale, arheologice ṣi retele tehnico – edilitare, etc, este dificilă standardizarea costurilor aferente categoriilor de lucrări care concură la realizarea acest tip de infrastructură”.
În plus, Guvernul susține că jumătate din proiectele din România rămân blocate sau sunt anulate pentru că nu există firme interesate să participe la licitații. Motivul ar fi că standardele de cost nu ar f i fost actualizate în ultimii 8 ani: „Standardele de cost au fost calculate prin rularea listelor de cantități pe categorii de lucrări în prețuri la nivelul lunii ianuarie 2010. De la acel moment, potrivit informațiilor prezentate de Institutul Național de Statistică, în perioada ianuarie 2010- iunie 2018 indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut cu 22,69%. Deși, potrivit legislației în vigoare, standardele de cost trebuiau actualizate periodic sau ori de câte ori este necesar, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort, în funcţie de evoluţia progresului tehnic şi a preţurilor resurselor specifice în domeniul construcţiilor și infrastructurii în transporturi şi/sau pe baza solicitărilor fundamentate ale ministerelor şi ale celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, acest lucru nu s-a întâmplat”.
Cu toate că pleacă de la problemele legate de infrastructura de transport, ordonanța de urgență urmează să se aplice în toate domeniile. Ideea de standard de cost este abrogată.
Ce spun specialiștii
Specialiști în achiziții publice contactați de G4Media.ro susțin că eliminarea standardelor de cost dă efectiv liber la furat din banii publici. Decizia privind prețul unor lucrări rămâne practic la latitudinea unor funcționari publici, subiectivi, împotriva cărora nu pot fi exercitate controale. Mai mult, aceiași specialiști spun că o astfel de măsură poate influența și prețul din piață la anumite materiale, în special pentru produsele la care există puțini ofertanți. Știind că au la dispoziție o piață de desfacere sigură, aceștia pot impune prețuri mari.
Aceiași specialiști subliniază că problema blocajului din domeniul investițiilor poate fi ușor rezolvată prin actualizarea standardelor de cost acolo unde acest lucru nu a fost realizat de multă vreme și crearea unor standarde de cost acolo unde ele nu există.
Când au fost, de fapt actualizate standardele de cost
Multe dintre standardele de cost au fost actualizate în ultimii ani, așa cum rezultă din informările de pe site-urile ministerelor sau cele ale asociațiilor profesionale.
Ministerul Dezvoltării, unul dintre semnatarii proiectului de ordonanță, propunea, în februarie 2018, actualizarea standardelor de cost pentru clădiri civile, după ce, în noiembrie 2017, ele mai fuseseră actualizate o dată (vezi aici).
Și pe site-ul Ministerului Transportului există din aprilie un proiect de actualizare a standardelor de cost pentru obiective de investiții finanțate din fonduri publice din domeniul infrastructurii de transport (vezi aici).
Sâmbătă, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a atras atenția că PSD urmăreşte să desfiinţeze standardele de cost, printr-o ordonanţă de urgenţă, pentru a nu mai exista constrângeri de costuri în derularea licitaţiilor şi contractarea lucrărilor publice.
“O nouă escrocherie pe care o pune la cale PSD (…) Practica europeană este aceea de existenţă a unor standarde de cost, în special pentru lucrările publice. În 2010, după o lungă dezbatere şi o negociere, au fost adoptate prin hotărâre de guvern standardele de cost de către guvernul Boc din perioada respectivă. PSD a părut să accepte aceste standarde de cost, mai mult decât atât, le-a şi introdus ca obligaţie de respectare într-o ordonanţă de urgenţă – OUG 6/2017. Iată că PSD s-a plictisit de standardele de cost, care-i constrâng la proceduri de licitaţie care să ducă la contracte în care costurile să fie în jurul standardelor de cost.PSD vrea să dea liber la furat, tot ce înseamnă achiziţii publice, desfiinţând aceste standarde de cost, este o ordonanţă de urgenţă care încă nu a fost lansată oficial în dezbatere publică şi pe care probabil PSD-ALDE vor s-o dea, tot aşa, noaptea ca hoţii, s-o bage pe sub uşa şedinţelor de guvern”, a spus Ludovic Orban.
Liderul PNL consideră că fără standardele de cost, ar putea fi încărcată nota de plată pentru lucrările publice şi nu ar mai exista constrângeri în stabilirea costurilor lucrărilor.
“Desfiinţând standardele de cost, urmăresc foarte clar să nu mai fie condiţionaţi de nicio constrângere în derularea procedurilor de licitaţie şi în contractarea lucrărilor serviciilor publice, astfel încât să poată să încarce nota de plată a cetăţeanului şi să jefuiască liniştiţi bugetul fără să mai fie legaţi de un act normativ care să-i constrângă în costurile pe care le stabilesc în contractele pe care le semnează”, a mai susţinut Orban.
(Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii