Subiectul puternic ideologizat al cimitirului din Valea Uzului, reîncălzit: președintele Consiliului Județean Bacău vrea o asociere cu Consiliul Județean Harghita și localitatea Sânmartin
Preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Valentin Ivancea (PSD), cere o asociere cu Consiliul Judeţean Harghita şi cu Consiliul Local Sânmartin, pentru ridicarea de cruci pentru românii înhumaţi în Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului şi pentru amplasarea unui monument comemorativ în cinstea tuturor soldaţilor care îşi dorm somnul de veci în acel cimitir, transmite Agerpres.
Propunerea vine după ce instanțele au respins tentativele de până acum de a include în cimitir și monumente pentru soldații români, după scandaluri create de diferite mișcări naționaliste.
Într-o adresă trimisă preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi primarului din Sânmartin, Birtalan Sandor, comună pe teritoriul căreia se află cimitirul de la Valea Uzului, se solicită ca, în baza mai multor articole din Codul administrativ, să se exprime un acord de principiu pentru încheierea unei asocieri, în vederea realizării acestui proiect comun.
„Solicităm (…) să vă exprimaţi acordul de principiu în vederea încheierii unei asocieri care va avea ca obiect realizarea unui proiect comun prin care se va edifica un monument în cinstea soldaţilor români şi de alte naţionalităţi căzuţi pe front în Primul şi Al Doilea Război Mondial. Totodată, se vor ridica cruci pentru eroii români din Primul şi Al Doilea Război Mondial, care îşi duc odihna veşnică în cimitirul din Valea Uzului. Ca urmare a acordului dumneavoastră expres, vă vom înainta în cel mai scurt timp proiectul de hotărâre al Consiliului Judeţean Bacău cu privire la obiectul acestei asocieri, în care vom prezenta toate detaliile tehnice necesare realizării în condiţii de legalitate a asocierii. Asigurându-vă de cele mai cordiale intenţii, ne manifestăm întreaga disponibilitate în vederea materializării în comun a acestui demers”, se arată în adresa semnată de preşedintele CJ Bacău, Valentin Ivancea.
De asemenea, într-o declaraţie de presă, acesta a punctat faptul că eroii români înhumaţi la Valea Uzului nu merită umilinţa de a nu avea cruci comemorative la căpătâi şi că este un gest creştinesc şi de reparaţie să le fie cinstită memoria.
„Eroii români înhumaţi la Valea Uzului nu merită umilinţa de a nu avea cruci comemorative la căpătâi, scoase – la adăpostul nopţii – chiar de către cei care le-au amplasat cu încălcarea flagrantă a legii, mimând un patriotism de faţadă. E un gest creştinesc şi de reparaţie istorică să le cinstim memoria, tocmai de aceea le-am propus preşedintelui CJ Harghita, Csaba Borboly, şi primarului comunei Sânmartin, Sandor Birtalan, realizarea unei asocieri administrative având ca obiect amplasarea de cruci la căpătâiul eroilor români înhumaţi la Valea Uzului, concomitent cu amenajarea unui monument comemorativ care să conţină numele tuturor celor care îşi dorm somnul de veci în acest cimitir. A fi patriot înseamnă a respecta legea, nu a o nesocoti şi încălca, exploatând – în cel mai meschin şi ipocrit mod – un subiect sfânt: jertfa ostaşilor români din cele două războaie mondiale. La urma urmei, trăim în România şi cu toţii suntem români!”, se arată în declaraţia preşedintelui CJ Bacău, Valentin Ivancea.
O întâlnire între autorităţile locale şi judeţene din Harghita şi Bacău şi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale a avut loc, recent, după ce a fost pusă în aplicare sentinţa Curţii de Apel Bacău şi au fost îndepărtate crucile pentru soldaţii români din Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului, părţile pledând pentru respectarea legii şi pentru un dialog constant pe această temă, a anunţat, miercuri, Biroul de Presă al Consiliului Judeţean Harghita.
De asemenea, cei prezenţi au ajuns la un acord comun conform căruia toate naţiunile care au luptat în Valea Uzului să aibă locuri delimitate în care se vor desfăşura în viitor ceremoniile de comemorare.
În data de 29 iunie, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a anunţat că Primăria Dărmăneşti a pus în aplicare sentinţa definitivă a Curţii de Apel Bacău şi a înlăturat crucile ridicate acolo pentru eroii români, dar şi monumentul amplasat în incintă.
Tribunalul Bacău a anulat, printr-o hotărâre pronunţată în 2022, autorizaţia de construire a 50 de cruci ridicate pentru eroii români în Cimitirul Valea Uzului şi a unui monument pentru soldaţii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, emisă de Primăria Dărmăneşti, şi a dispus desfiinţarea lucrărilor, decizie care a rămas definitivă prin respingerea recursului de către Curtea de Apel Bacău, în data de 10 februarie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu