G4Media.ro

Succes major în domeniul energiei de fuziune nucleară: Laboratorul JET din Marea…

Foto: UK Atomic Energy Authority

Succes major în domeniul energiei de fuziune nucleară: Laboratorul JET din Marea Britanie și-a doborât propriul record mondial pentru cantitatea de energie obținută din fuziunea a două forme de hidrogen

Dacă fuziunea nucleară, care are loc în stele, poate fi recreată cu succes pe Pământ, aceasta ar  oferi potențialul unor surse practic nelimitate de energie cu emisii scăzute de carbon și radiații scăzute, transmite BBC.

Experimentele laboratorului britanic JET au produs 59 de mega jouli de energie în cinci secunde (11 megawați putere). Acesta este mai mult decât dublu față de ceea ce s-a obținut în teste similare din 1997, potrivit anunțului oficial.

Nu este o producție masivă de energie – doar suficientă pentru a fierbe aproximativ 60 de ibrice de apă. Dar semnificația este că validează alegerile de proiectare care au fost făcute pentru un reactor de fuziune și mai mare care se construiește acum în Franța.

„Experimentele JET ne-au adus cu un pas mai aproape de puterea de fuziune”, a sdeclarat la BBC Dr. Joe Milnes, șeful de operațiuni la laboratorul reactorului. „Am demonstrat că putem crea o mini stea în interiorul mașinii noastre și să o ținem acolo timp de cinci secunde ca să obținem performanțe ridicate, ceea ce ne duce într-adevăr într-un tărâm nou.”

,În cele din urmă, procesul ar putea fi folosit ca să pună în funcțiune turbinele cu abur pentru a genera energie electrică.

Centrala ITER din sudul Franței este susținută de un consorțiu de guverne mondiale, inclusiv din statele membre UE, SUA, China și Rusia. Este de așteptat ca \cesta să fie ultimul pas în a demonstra că fuziunea nucleară poate deveni un furnizor de energie de încredere în a doua jumătate a acestui secol.

Fuziunea funcționează pe principiul că energia poate fi eliberată prin unirea forțată a  nucleelor ​​atomice mai degrabă decât prin divizarea lor, ca în cazul reacțiilor de fisiune pe care se bazează centralele nucleare existente.

În miezul Soarelui, presiuni gravitaționale uriașe permit acest lucru la temperaturi de aproximativ 10 milioane de Celsius. La presiuni mult mai scăzute care sunt posibile pe Pământ, temperaturile pentru a produce fuziunea trebuie să fie mult mai mari – peste 100 de milioane de Celsius.

Nu există materiale care să reziste la contactul direct cu o astfel de căldură. Deci, pentru a realiza fuziunea într-un laborator, oamenii de știință au conceput o soluție în care un gaz supraîncălzit, sau plasmă, este ținut în interiorul unui câmp magnetic în formă de gogoașă.

Joint European Torus (JET), situat la Culham în comitatul Oxfordshire, a făcut pionierat în această abordare de fuziune de aproape 40 de ani, iar în ultimii 10 ani, a fost configurat pentru a reproduce configurația ITER anticipată. (Foto: UK Atomic Energy Authority)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. OARE ? SE PARE CA TELUL DE A OBTINE LA IESIRE ENERGIE MAI MARE DECAT CEA FOLOSITA LA INTRARE E FOARTE DEPARTE, DACA NU DE NEATINS.

  2. Controlul fuziuni reprezinta energia viitorului.Marea Britanie reușise controlul fuziunii pentru câteva minute încă din ’88.

    • Inca din 88 au reusit cateva minute iar acum au depasit recordul cu reactie sustinuta 5 secunde :-)))))))

    • Se vorbea de 2 minute.

    • Principiul este simplu. Din fuziunea a doua mase se obtine o masa ceva mai mica decat suma maselor initiale. Diferenta de mase convertita in energie, conform relatiei de echivalenta a lui Einstein, reprezinta extrem de multa energie.
      Confinarea si incalzirea plasmei in campuri magnetice – consumatoare de energie, materialele potrivite conditiilor de temperatura si radioactivitate samd sunt dificultatile.

    • Conform articolului curent, au depasit recordul de energie degajata, nu de durata.
      Pentru durata cred ca tocmai a fost obtinut un nou record de catre un reactor chinezesc, acum cateva luni am citit ceva stire de genul asta.

    • Controlul e una, aici s-au facut multe progrese (inclusiv folosind inteligenta artificiala). Partea cua devarat dureroasa e sa obtii din reactie mai mult decat consumi ca sa o intretii.
      Cine stie, poate se rezova toate secolul asta…

    • Si mai erau niste probleme: materialele ce puteau fi utilizate erau si chimic problematice, deseurile ce ar rezulta ar fi atat radioactive cat si chimic toxice, double trouble.
      Probabil ca nu o sa fie niciodata o sursa de energie pe Terra, e la o disanta de 8 minute lumina si cam atat.
      Cel mai probabil e o reactie mult prea nepotrivita pentru conditiile de pe o planeta.
      Dar cercetarea e extraordinara, sigur va furniza multe rezultate utile, pot fi desprinse noi tehnologii, chiar daca fuziunea nu se va obtine vreodata pentru incalzirea apei de la robinet. Fata de reactorii de fisiune implica tehnologii mai complexe si diverse, se vorbea de incalzirea plasmei, gazul confinat in torr (gogoasa) cu laser. E o cercetare ce are multe ramificatii si contribuie la dezvoltarea multor domenii chiar daca nu o sa aiba si finalitate.

  3. Sunt la 10 ani distanta de rezolvarea problemei de 60 de ani.

  4. Mai primim o stire peste 25 de ani, cand vom putea fierbe 120 de ibrice cu apa. Fara ou in ele.