G4Media.ro

Suciu: BNR este deschisă la dialog și nu refuză o invitație asumată…

Suciu: BNR este deschisă la dialog și nu refuză o invitație asumată de Parlamentul României

Banca Naţională a României (BNR) este deschisă la dialog şi nu refuză o invitaţie asumată de Parlamentul României în ansamblul său, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

„BNR este oricând deschisă la dialog şi nu refuză o invitaţie în acest sens asumată de Parlamentul României în ansamblul său. Consiliul de Administraţie al BNR a fost numit de Parlament prin votul în plen şi, în consecinţă, o discuţie în Parlament se poate face cu reprezentarea şi acordul tuturor forţelor politice, cu implicarea Comisiilor de Finanţe – Bănci. Cadrul de aşa zisă discuţie pe care l-a pregătit domnul senator Zamfir (senatorul ALDE Daniel Zamfir n.r) nu a arătat reprezentativitatea parlamentară ca atare de vreme ce un alt senator a contestat invitaţia adresată BNR. A fost demersul unui politician care, din păcate, mizează pe un şir de false probleme cum ar fi manipulare dobânzilor, neprobată nici acum, şi nu o invitaţie onestă la discuţii”, a spus Dan Suciu.

El a menţionat că o discuţie clarificatoare în acel cadru ar fi fost imposibilă şi ar fi adus mai multă confuzie decât clarificări.

„BNR respectă Parlamentul României în ansamblul său, ca instituţie fundamentală a statului şi îşi arată încă o dată disponibilitatea la un dialog pe teme reale, în folosul tuturor celor interesaţi de subiectele care intră în aria ei de competenţă definită de lege”, a mai afirmat Dan Suciu.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, fusese invitat marţi, de senatorul ALDE Daniel Zamfir la Comisia economică din Senat, pentru a discuta pe tema raportului de sfârşit de an pe care l-a întocmit Banca Naţională, dar şi despre modul în care se stabileşte indicele ROBOR pentru cei cu creditele în lei.

Marţi dimineaţa, Dan Suciu a precizat afirmat pentru AGERPRES că reprezentanţii BNR nu vor participa la discuţia din Comisia Economică din Senat pentru că este nevoie mai întâi de o întâlnire cu Ministerul de Finanţe în cadrul Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială.

„BNR nu va participa astăzi (marţi, n.r) la discuţia din Comisia Economică din Senat pentru că este nevoie mai întâi de o întâlnire cu Ministerul de Finanţe în cadrul Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială, după cum a declarat aseară şi domnul consilier Vâlcov (Darius Vâlcov, consilierul premierului, n.r.). BNR este deschisă la dialog, la clarificarea chestiunilor în discuţie bineînţeles şi în Parlament şi consider că se poate găsi un cadru mai adecvat acestei întâlniri decât cel creat de domnul Zamfir (senatorul ALDE, Daniel Zamfir, n.r.), care să nu plece de la un şir de fake news-uri lansate fără probe”, a spus Dan Suciu.

Ulterior, Daniel Zamfir a anunţat că va solicita la începutul săptămânii viitoare Biroului permanent să-l invite pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la audieri în comisiile de specialitate.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Păi, da, mafioții au impresia că trebuie să le dea socoteala doar lor! Adică parlamentul României e format doar din ei, nu și de restul celor din opoziție, independenți, ce or’ mai fi…
    Eventual, să se ducă direct să pupe inelu’ interlopului șef, ce contează restul Parlamentului??

  2. Bravoo, BNR, da-le hotilor flausati cu legea-n cap! Ei credeau ca merge la o cafea, la o furseaca, mai dau ei un mandat, mai da BNR vreo 30 de miliarde de euro, si va-ntelegeti!

  3. Autoritatea română de concurență a analizat, în cadrul unei investigații, comportamentul băncilor contributoare în cadrul procedurii de stabilire a indicilor monetari de referință ROBID/ROBOR (procedura de Fixing), ce ar fi putut conduce la posibile înțelegeri anticoncurențiale, interzise de legea concurenței și de tratatul privind funcționarea uniunii europene.
    În baza probelor administrate, prin raportare la standardul probatoriu național și european, necesar a fundamenta constatarea și sancționarea unor fapte anticoncurențiale, Consiliul Concurenței a considerat că investigația nu a condus la descoperirea unor dovezi suficiente privind încălcarea legii concurenței, care să justifice impunere de măsuri sau sancțiuni. Pe cale de consecință, investigația menționată a fost închisă, prin ordinul 260/2013 al Președintelui Consiliului Concurenței. O variantă neconfidențială a acestui document poate fi consultată pe pagina de internet a autorității de concurență.

    Concluzie: dl Zamfir (senator ALDE) dezinformează opinia publică