G4Media.ro

Sudul Europei spune ”nu” propunerii Comisiei Europene de reducere cu 15% a…

Foto: Unsplash

Sudul Europei spune ”nu” propunerii Comisiei Europene de reducere cu 15% a consumului de gaze pentru a ajuta Germania

Analiză a publicației TO VIMA (Grecia), preluată de Rador:

Grecia, Spania, Portugalia și Italia resping apelul UE cu privire la o reducere cu 15% a consumului de gaze naturale pentru a ajuta Germania, fiecare țară explicând motivele pentru care se opune acestei propuneri.

Poziția Greciei împotriva propunerii UE de a limita consumul de gaze naturale cu 15% a fost anunțată de purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou, subliniind că Atena a transmis Comisiei Europene propriile sale propuneri. Potrivit lui Oikonomou, propunerile guvernului grec pentru atenuarea creșterii fără precedent a prețurilor la energie oferă soluții pentru această problemă, dar și pentru furnizarea de gaze naturale.

Grecia: Ne-am prezentat propriile propuneri. „Vom insista asupra acestor propuneri, considerând că linia acestor propuneri poate oferi soluții substanțiale statelor și consumatorilor europeni”, a adăugat reprezentantul guvernului grec.

Ministrul grec al energiei, Konstantinos Skrekas, a precizat, la rândul său, că Grecia și-a exprimat deja dezacordul față de propunerea Comisiei Europene și a întreprins și toate acțiunile necesare pentru a asigura o aprovizionare suficientă. El a adăugat că problema va fi discutată și o decizie va fi luată pe 26 iulie la Consiliul de Miniștri al UE.

Spania: Măsura nu este nici eficientă, nici echitabilă. Prima țară care a reacționat a fost Spania, ministrul Tranziției Ecologice, Teresa Ribera, respingând categoric ideea unei reduceri cu 15% a consumului de gaze naturale, așa cum a solicitat Bruxelles-ul și spunând că această măsură nu este nici necesară, nici „echitabilă” și nici „eficientă”.

După cum subliniază ministrul spaniol, „Familiile spaniole nu vor suferi întreruperi de gaz sau electricitate în casele lor”, iar „Spania va sprijini poziția industriei spaniole.

Portugalia: Propunerea nu este viabilă. Atitudinea Portugaliei a fost și ea negativă. Ministrul Mediului și Energiei, João Galamba, a criticat Comisia Europeană pentru că a conceput o propunere „neviabilă”, care obligă Portugalia „să rămână fără curent electric”. „Sunt țări care nu se pot proteja și acum cer ajutor”, a spus ministrul portughez, amintind că în timpul crizei financiare a datoriilor publice din Sudul Europei, Nordul nu părea atât de unit.

Italia: Reducerea consumului ar pedepsi industria noastră. Reacțiile sunt puternice și în Italia, întrucât, înainte de a demisiona din funcția de prim-ministru, Mario Draghi se deplasase în Algeria pentru a încheia un acord de aprovizionare a Italiei cu gaze naturale.
„Pentru Italia, o reducere cu 15% a consumului ar pedepsi mai întâi industria țării, în special sectorul de producție. Dimpotrivă, o țară precum Germania care continuă să fie foarte dependentă de Moscova va beneficia de solidaritatea celorlalte state UE”, subliniază surse italiene din sectorul energetic.

Planul Comisiei Europene. Se reamintește că ieri Comisia Europeană le-a cerut celor „27” de state membre să își reducă voluntar consumul de gaze în următoarele opt luni, anunțând un pachet de măsuri menit să permită UE să facă față unei posibile întreruperi a aprovizionării cu gaze rusești. Acest plan, care urmează să fie discutat pe 26 iulie la Consiliul European, prevede că fiecare țară va face „tot ce poate” pentru a reduce din august 2022 până în martie 2023 cu cel puțin 15% consumul de gaze în raport cu media ultimilor cinci ani.

În cazul unui „risc semnificativ de penurie severă sau cerere neobișnuit de mare”, și dacă eforturile voluntare nu sunt suficiente, poate fi activat un mecanism de alertă, după consultarea statelor, pentru a stabili „ținte obligatorii”.

„Folosim gaz din absolută necesitate”, a spus Galamba, care a mai adăugat că măsura va fi dificil de implementat în Portugalia, întrucât țara a fost nevoită să „crească mult consumul de gaze din cauza secetei [neobișnuite]” din acest an. (Traducerea: Carolina Ciulu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Un bun prim pas ar fi arestarea si punerea sub acuzare a politicienilor care au vandut Germania Rusiei in ultimii 30 de ani. Dar corb la corb nu-si scoate ochii, nu-i asa? 🙂

  2. Pe modelul strangerii de curea propovaduita de Merkel in Grecia, Italia, Spania, Portugalia etc prin 2008-2010, acu sa stranga si Germania cureaua. Karma… Sa stranga pana simt ca se incalzesc nemtii!

  3. Merkel a pus streangul rusesc de gatul Germaniei.
    Dar in acelasi timp, grecii nu au fost ajutati de germani in problema aia a lor mare de tot cu datoriile acum 10 ani ?

    • Banii au ajuns înapoi la nemți și francezi,nu au rămas la greci,o mascaradă de acte cu ceva diferențe la %.

  4. Sunt curios cum ar reactiona tarile in cauza daca Germania ar reduce cu 15 % contributia sa la fondurile europene de dezvoltare pentru aceste tari. Cand e vorba de primit fonduri europene e buna solidaritatea….. Sunt de acord ca Germania a gresit prin dependenta de gazul rusesc, realizeaza si ei foarte bine asta, dar daca vrem o Uniune Europeana puternica trebuie sa fim solidari. Rusia exact asta isi doreste, dezbinare si neintelegeri intre tarile UE.

    • „Sunt de acord ca Germania a gresit prin dependenta de gazul rusesc, realizeaza si ei foarte bine asta, dar ” daaaaaaaaar ,niciun daaar,daca ti-a mers bine asa bine atatia ani cu gaz ieftin de la Putin,atunci poti sta un pic pe tusa pt. 1 an de zile.

  5. Risipitori decid soarta Europei pana nu vor mai primi bani gratis și vor falimenta datorita datoriilor foarte mari.

  6. Germania nu avea alte alternative la gazele ieftine rusesti… Degeaba o tot acuzati caci acelas lucru au facut toti.. Sa fi lider economic si bunastarea UE. si viabilitatea ei depinde de asta… Sa ne dam cu caramida in piept e una dar sa schimbam macazul cu sursele de energie e alta… Acum vor lua asa cum au vrut SUA gaze triplu pret… Si murdare prin fracturare… Asta da decarbonizare… Sa tot sanctionezi Rusia

    • Ar fi avut alternativa, insa si-a inchis singura centralele nucleare (cu ajutorul manei nevazute a Moscovei si a agentilor Rusiei din guverul Germaniei). Indirect, Germania a contribuit la atacul Rusiei asupra Ucrainei pentru ca dependenta Europei de gazele rusesti a fost un factor important pe care s-a bazat Rusia.
      Si, pentru toate astea, Gerhard Scchroeder este doar excplus din partid.

  7. Foarte bine, sa nu fie de acord. Si cand n-or mai avea gaze sa ia din…aer.
    Mai ales Spania si Portugalia care au o buna relatie de „prietenie” cu Algeria si Maroc!!!
    Iar italienii si grecii…. sa faca apel la mila publica, poate vor primi si ei ceva!

  8. Nemții cu gazul acela cel puțin produc ceva,ceilalți îi ard de pomană,încălzire,apă caldă etc.
    Cele 15% ajută Germania să rămână motorul U.E. iar celelalte state mai slăbuțe tot ”piață de desfacere”.

    • Aberatii romanesti. Italia sau Franta nu produc nimic?Ai probleme la mansarda.

    • Italienii si spaniolii chiar au o industrie puternica si produc foarte multe lucruri,
      Faptul ca tu crezi ca doar Germania produce in Europa inseamna ca nu parea te-ai informat.

  9. Când a ajutat Germania vreo țară (afară de Ungaria),măcar dintre cele pustiite în timpul ocupărilor din cele doua războaie? a avut si datorii față de Romania, de care i-„a iertat” Iohannis;în schimb,in 1951,Germania a fost iertată de despăgubirile de război(in plus,a beneficiat de planul Marshall);așa că Germania este incă datoare(cel puțin țărilor din sud-estul Europei);nu mai amintesc pactul Hitler-Stalin(zis si Ribbentrop-Molotov)…

  10. De fapt UE este condus de nucleul franco- german, iar in UE toate tarike contribuie sa creeze fondul comun UE. Tarile UE care refuza,ŕ au economie mai slsb dezvoltata si nu au nicio vina ca sa suporte consecintele proaste ake Germaniei care ia pupat pantofii lui Putin.

  11. Tarile mediteraneene protestează pentru că: 1) la ei iarna este cald, consumul lor de gaz nu diferă între anotimpuri, ei nu se încălzesc iarna de loc. În Spania doar prin Pirinei ce se mai face focul, în sudul Spaniei sunt 18°C iarna, și aceasta reducere pentru ei nu are niciun sens. 2) consumul de gaze este mare in nordul Europei, și bineînțeles că 15% din consumul Germaniei este enorm fata de 15% din consumul țărilor sudice.
    Nu cred că scopul acestei reduceri este de a salva Germania, ci este o metoda de a stresa întreaga Europa, în așa fel încât Dna Ursula să-și arate mușchii în fața celorlalte țări, adică să arate cine este stăpânul. Ultima parte a comunicatului, prin care se arată că toate țările vor fi forțate să stea în frig, deși nu au nicio vina in raport cu situația energetica a Germaniei, indica atitudinea de stăpân care, daca ii e foame, smulge pâinea slugii de la gură și mănâncă ea prima.
    Nu exista nicio reciprocitate, nici solidaritate in acest tip de relație pentru că, daca ar fi fost invers, stăpânului nu i-ar fi păsat și ar fi lăsat sluga să moară de foame.

    • Daca economia Germaniei isi pierde tractiunea, toate tarile din sud cad ca un domino.
      Fara materia prima venit din germania, industria din nordul Italiei este irelevanta. Toata economia Europei este interconectata si da, Germania este fara discutie nucleul..

  12. Cu alte cuvinte sa se stranga cureau la toti sa aiba Germania industrie?Poate e timpul sa ne vedem fiecare de tara lui.Cand au impus sanctiuni trebuia sa gandeasca.Ma doare undeva ca moare neamtul de frig si ramane fara industrie.Atatia ani au facut profit pe seama altora.

  13. Cu mâncarea cu dubla calitate cum a fost?acum vor arme și gaze la comun?adică când e bine,e bine pentru ei,când e rău,sa fie rău pentru toți?nu prea este etic!

  14. Intunericul vine de la ruși și din Germania .Nemții și rușii ..