G4Media.ro

Suedia afirmă că un cablu de telecomunicații cu Estonia a fost deteriorat/…

pixabay.com

Suedia afirmă că un cablu de telecomunicații cu Estonia a fost deteriorat/ Incidentul a avut aproximativ în același timp cu avarierea unei conducte de gaz între Finalanda și Estonia

Un cablu de telecomunicații de la Marea Baltică care leagă Suedia și Estonia a fost avariat aproximativ în același timp cu o conductă de gaz și un cablu finlandezo-estonian la începutul acestei luni, dar rămâne operațional, a declarat marți ministrul suedez al apărării civile, potrivit Reuters.

Separat, anchetatorii finlandezi au declarat că au identificat navele care operau în zona în care s-au produs avariile la conducta și cablul din 8 octombrie, numind două dintre ele, o navă sub pavilion rusesc și o navă deținută de chinezi.

Avarierea cablului suedezo-estonian a a avut loc în afara apelor teritoriale și a zonei economice exclusive a Suediei, a declarat ministrul apărării, Carl-Oskar Bohlin, iar cablul a continuat să funcționeze de atunci.

„Nu putem spune în acest moment ce a cauzat această avarie”, a declarat acesta într-o conferință de presă.

„Dar ceea ce putem spune este că această avarie a avut loc într-un moment similar și în apropiere fizică… cu avariile care au fost raportate anterior la o conductă de gaz între Estonia și Finlanda și la un cablu de telecomunicații între Estonia și Finlanda.”

Furnizorul de rețele Arelion a confirmat că unul dintre cablurile sale submarine de fibră optică a fost „parțial avariat”.

„În prezent, nu știm ce a cauzat avaria. Cablul va fi reparat în următoarele câteva săptămâni, în funcție de vreme”, a declarat un purtător de cuvânt al Arelion.

Un oficial NATO a declarat pentru Reuters că alianța este la curent cu rapoartele privind deteriorarea cablului suedezo-estonian și că se află în contact strâns cu ambele țări și monitorizează situația.

Estonia este membră NATO, în timp ce Suedia așteaptă ratificarea pentru a adera la NATO.

Șeful marinei suedeze a declarat că supravegherea traficului de suprafață și submarin în Marea Baltică reprezintă o provocare.

„Situația pe mare este foarte intensă”, a declarat contraamiralul Ewa Skoog Haslum. „Există mult trafic la suprafață și tot ceea ce se întâmplă sub suprafață este „negabil”. Provocarea pentru noi este să monitorizăm acest volum de apă”.

Europa și NATO au devenit din ce în ce mai preocupate de vulnerabilitatea infrastructurii critice din jurul și de sub Marea Baltică.  Cele mai recente incidente au loc după exploziile din septembrie 2022 care au rupt conductele Nord Stream din Marea Baltică și au întrerupt aprovizionarea Europei cu gaz rusesc.

Finlanda a declarat pe 8 octombrie că gazoductul submarin Balticconnector și un cablu de telecomunicații care leagă Finlanda și Estonia au fost avariate în ceea ce ar fi putut fi un act deliberat.

Autoritățile finlandeze au declarat săptămâna trecută că au fost găsite „urme externe” pe fundul mării, lângă conducta avariată, și că analizează traficul naval din zonă în momentul rupturii.

Într-o actualizare a investigației sale, Biroul Național de Investigații din Finlanda (NBI) a declarat că a folosit surse deschise pentru a determina navele care operau în zonă la momentul incidentului.

„Măsurile de investigație s-au concentrat asupra mai multor nave, precum NewNew Polar Bear și Sevmorput, dar și asupra altora care, conform datelor, s-au aflat în zonă în momentul avariei”, a precizat NBI într-un comunicat.

„Pe lângă mișcările navelor, se examinează istoricul și activitatea lor anterioară în cooperare cu autoritățile din alte țări”.

NewNew Polar Bear este o navă de containere deținută și operată de compania chineză NewNew Shipping, în timp ce Sevmorput este o navă de marfă cu propulsie nucleară, sub pavilion rusesc.

Proprietarul Sevmorput, Atomflot, care este o filială a Rosatom, nu a fost disponibil imediat pentru comentarii. NewNew Shipping a refuzat să comenteze.

Într-o conferință de presă recentă, premierul suedez Ulf Kristersson a declarat că pe fundul Mării Baltice există „spaghete” de infrastructură critică și a anunțat că Suedia și partenerii săi din cadrul Forței Expediționare Comune – o alianță militară formată din 10 națiuni – vor căuta modalități de a îmbunătăți protecția conductelor și cablurilor esențiale.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...