G4Media.ro

Suedia are cel mai ridicat număr de decese COVID-19 pe cap de…

sursa foto: Facebook/ Parlamentul European

Suedia are cel mai ridicat număr de decese COVID-19 pe cap de locuitor din Europa, în ultimele şapte zile

Suedia, care a optat pentru o strategie mai puţin restrictivă pentru combaterea noului coronavirusului comparativ cu alte state europene, a înregistrat în ultimele şapte zile cel mai ridicat număr de decese pe cap de locuitor din Europa din cauza COVID-19, transmite Reuters, citată de News.ro.

Autorităţile suedeze au menţinut deschise majoritatea şcolilor, restaurantelor şi afacerilor, în timpul pandemiei. Deşi numărul deceselor este în scădere, Suedia a consemnat 6,25 de decese la un milion de locuitori pe zi, potrivit mediei aferente unei perioade de 7 zile, între 12-19 mai. Acesta este cel mai ridicat nivel din Europa şi peste cel din Marea Britanie, de 5,75 decese la un milion de locuitori.

Pe parcursul pandemiei, Suedia a înregistrat însă mai puţine decese pe cap de locuitor comparativ cu Marea Britanie, Spania, Italia, Belgia şi Franţa, ţări care au optat pentru impunerea unor măsuri stricte de distanţare socială, dar mult mai multe faţă de statele vecine Danemarca, Norvegia şi Finlanda.

Strategia Suediei, bazată în mare parte pe măsuri voluntare de distanţare socială şi igienă de bază, a fost criticată de unii ca fiind un experiment periculos pentru vieţile oamenilor, dar a fost şi promovată ca un viitor model de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Strategia deschisă a Suediei pare să fi atenuat impactul economic al pandemiei, creşterea încetinind mult mai puţin în primul trimestru, comparativ cu Danemarca şi Norvegia.

Sursa foto: Facebook/ Parlamentul European

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. s+a dus si fenomenul suedia

    • Guvernul globalist de stanga si-a demonstrat capacitatile. Insusi ministrul sanatatii a recunoscut esecul experimentului social. Mass media de stanga in general tace malc, evitand orice critica la adresa Suediei, aratand inspre altii.

  2. degeaba va bucurati voi ca Suedia a avut jumate de deces mai mult . fara restrictii tot o duc mult mai bine e decat in alte tari cu restrictii severe.
    si pana la anu’ o sa fie toti imunizati in timp ce in Romania o sa va fugareasca Firea+Cercel pe strazi sa va bage la carantina daca aveti 37.3C

    • Reuters compară numai efectul arderii: cât jar e in sobă. Dar nu compară și câte lemne a avut in sobă! Suedia nu e un eșec, Suedia va avea un mare procent din populație trecut prin infectie la iarnă, ceea ce ii va asigura aproape revenirea la normal. Suedezii au respectat măsurile pe când imigrantii le-au încălcat și astfel majoritatea lor au trecut prin infectie dar au transmis-o și suedezilor. Deci la iarnă nu mai au probleme cu imigrantii, rămân doar căminele de bătrâni.

    • Degeaba iti bati capul frate cu astia. Ei nu pricep ca Suedia, chiar cu juma de mort mai mult pe zi, este mult inainte pe scara evolutiei „pandemiei”.
      Se pare ca si G4 media este tot cu capul in nisip pe subiect, si nu prezinta si partile bune ale strategiei suedeze ci doar ceea ce e in concordanta cu ce fac Arahat cu Vela

    • @laurentiu, tot ce ai spus sunt speculatii. e wishful thinking. sa-ti explic cu o intrebare: dupa cat timp o persoana care s-a vindecat de sars2 se poate infecta din nou? 3 luni? 6 luni? 1 an? vezi tu, nu ai luat in considerare asta. daca te infectezi dupa 3 luni din nou, e jale! s-a anulat automat tot ce ai spus. asta e problema, stim ca o persoana vindecata dezvolta igg dar cat timp sunt acestia eficienti, daca sunt eficienti, nu stim. suedia a avut marele avantaj cu o populatie mica si densitate mica si si-a permis asa ceva. au ales sa-si sacrifice persoanele vulnerabile, asa sunt nordicii, mai putin empatici. tu esti la fel? iti pasa de persoanele apropiate, parinti, bunici? sau chiar si tu poti sa mori.
      pt @cipilica nu mai incerc sa explic, e cam useless :))

    • @bug, iar nu sunt de acord cu tine.
      pleci de la niste chestii medicale de principiu corecte, fara sa vezi imaginea de ansamblu.
      1. Suntem in situatia in care se restrang niste drepturi si libertati fundamentale, pentru un sanatatea generala – un alt drept fundamental. Aceasta restrangere trebuie sa fie proportionala cu situatia care a generat-o art 53 alin 2 Constitutie, CEDO, etc.
      Daca la inceput existau multe necunoscute, usor usor vedem ca diferenta ca si nr de victime intre abordarea Suediei si altor tari nu este semnificativa, chiar si pana la probarea sau nu a mult discutatei imunitati de turma.
      2. Nimeni nu ia in calcul in Romania sanatatea psihica a oamenilor care s-a degradat si care va avea un impact in sanatatea lor generala, de asemenea nu se contorizeaza numarul deceselor celor care nu au mai avut acces la spitale cu afectiuni grave, din cauza covidului si care au decedat. Anxietate, stres, etc…
      3. Daca iti pot da dreptate ca nu se stie exact cat rezista aceasta imunitate colectiva si cat de eficienta este, fara a aduce un procent stiintific/date relevante/etc nici nu o pot exclude, cum tragi concluzia
      4. Bineînțeles ca nu poți fi 100% sigur de abordarea Suediei, dar pe datele existente ACUM, nu vad ce te impiedica sa iei in calcul aceasta abordare versus cea din Romania
      5. Mergand pe logica ta, ce o sa facem stam toti in casa, inchisi, cat timp? Pana cand tinem economia paralizata, pana apare vaccinul? Crezi ca asta e solutia?
      E simplu de teoretizat, daca ai fi decident probabil e mult mai greu, inclusiv autoritatile din Romania, oricat de mult se chinuie cu izolarea… Lipsa fondurilor la bugetul de stat (ce conduce implicit la sub-finantarea sistemului medical) va pune presiune si va prima discutiilor de genul acesta.

    • @corect – m-a bucur ca nu esti de acord cu mine. nu ai avea cum, avand in vedere ca nu intelegi nimic din ce spun. de exemplu:
      „Daca iti pot da dreptate ca nu se stie exact cat rezista aceasta imunitate colectiva si cat de eficienta este, fara a aduce un procent stiintific/date relevante/etc nici nu o pot exclude, cum tragi concluzia”
      arata-mi tu unde am am exclus eu posibilitatea sa se ajunga la „imunitate colectiva”! am zis doar ca nu se stie! nu am afirmat ca nu se poate!
      deci, mai @”incorect”, are rost sa te bag in seama, sa-mi mai pierd timpul cu tine? sa incerc oare sa-ti mai explic de ce la noi nu ar merge modelul suedez?
      te sfatuiesc sa te intorci la scoala, poate dupa cativa ani o sa reusesti si tu sa intelegi ce citesti. iti doresc multa bafta si … multa sanatate

    • @ bug
      ori ai memoria scurta si ai uitat discutia anterioara, in care fix asta spuneai ca nu se poate ajunge acolo-iar eu iti opuneam afirmatiile epidemiologului sef suedez, ori esti o dihanie șopârloasă, care atunci cand nu mai are argumente jigneste.
      Cat despre scoala… fii linistit, asta fac continuu.

    • @ bug,
      „M-a bucur” se scrie corect ma bucur, tot la școala la care faci trimitere se invata!

    • @incorect vezi ce se intampla cand bag in seama specimene ca tine?! 🙂 a ramas acel typo pentru ca initial am vrut sa scriu m-as bucura … si apoi am reformulat. deh, fac mai multe lucruri in acelasi timp, nu ai tu norocul ala.
      in alta ordine de idei, cand comentezi la un post al cuiva, se presupune ca te referi la acel post, nu la toate posturile ever facute de persoana respectiva, nu de alta dar lumea nu are obiceiul sa tina minte absolut tot ce a postat ever :D.
      in plus, cineva care citeste ce aberezi si nu a citit toate posturile ever ale persoanei respective se raporteaza exact la postul curent, nici nu ar avea cum altfel. nu stiu daca ai capacitatea sa intelegi asta :). dar iti promit ca scoala te va ajuta pana la urma, vad ca pana acum nu te-a ajutat 🙂 persevereaza 🙂
      deci legat de subiect da, nu cred ca se va ajunge la imunitate de turma si nu incerc sa-ti explic de ce, ar dura secole. dar nu asta e important, nu asta am afirmat aici. aici doar am spus ca nu poti sa tragi o concluzie pornind de la ipoteza ca imunitatea de turma va fi atinsa pentru ca deocamdata ipoteza nu este verificata. atat.
      si legat de „o dihanie șopârloasă, care atunci cand nu mai are argumente jigneste.”
      pai, tu cei ai facut aici? :)) ce concluzie tragem? 🙂
      btw, ce mai face „epidemiologului sef suedez”, parca prin mai trebuia sa fie atinsa imunitatea de turma in suedia, nu? 😀
      asa ca baga repede un review sa vezi daca am typo, ca nu am timp sa mai verific si oricum trebuie sa faci si tu ceva, fa-te util ca oricum alceva mai bun nu prea sunt sanse sa reusesti sa faci …

  3. 10 Mai 2020: Suedia a Recunoscut OFICIAL ca A GRESIT:

    „Autoritățile din Suedia, țara care nu a impus restricţii dure pentru oprirea răspândirii coronavirusului, au Recunoscut că politica lor a ESUAT, un număr semnificativ de bătrâni fiind răpuși de Covid-19.
    Dintre cele circa 3.200 de decese înregistrate în Suedia de la începutul epidemiei, aproape jumătate au avut loc în căminele pentru vârstnici.
    “NU am reuşit să ne protejăm bătrânii. Este grav. Este un ESEC pentru întreaga noastră societate. Trebuie să tragem învăţăminte din asta, această pandemie nu s-a încheiat încă”, a declarat la televiziunea publică suedeză Ministrul sănătăţii şi problemelor sociale Lena Hallengren.
    https://www.mediafax.ro/coronavirus/suedia-si-a-recunoscut-esecul-in-a-si-proteja-batranii-de-coronavirus-este-un-esec-pentru-intreaga-noastra-societate-19123533

    Va imaginati ce era la gura escrocilor din PSD daca Romania avea Cifrele Suediei?!!

    A-propos, pentru multa Lume aceste Cifre sunt simple Statistici, dar cand iti moare cineva APROPIAT e DURERE mare, adevarate tragedii cand mor copii sau tineri in floarea varstei…

    • Chestiune de interpretare. Din „n-am reusit sa ne protejam batranii” nu decurge cu necesitate ca politica lor a esuat. Partea cu protejarea caminelor de batrani n-a reusit si a condus la numarul asa de mare de morti.

      Dar pentru evaluarea per total … e prea devreme acum. Mai asteptam pana cel putin anul viitor ca sa tragem concluzii.

  4. Dpdv economic o vor duce exact la fel ca restul tarilor europene cu restricții pentru că suntem interconectati, Suedia nu este o societate autarhica.

    • Hopa!
      Avem un specialist in economie?!
      Poate ne explica Gicu cum o sa ramana Suedia la fel cu restul tarilor cand la ei nu s-a oprit economia si la restul da..
      Daca erai atent in articol, pana si partinitorii G4 media au scris ca Suedia a avut o scadere economica mai mica decat a celorlalte tari.
      Fa un exercitiu de imaginatie gicule. Hai sa lasam economia ca e la clasa a 11-a. Ramanem la aritmetica. Doi vecini au gaini si vand oua. Gainile lor fac 20 respectiv 25 oua pe zi.
      Vin vulpile in sat. Vecinul cu 25 de oua scoate gainile de la ouat pana dispar vulpile. Cel care facea 20 de oua le lasa in continuare la ouat dar cate jumate, sa nu le manance vulpile pe toate.
      Timp de doua luni, cel ce facea 25 de oua nu mai face nimic, cel ce facea 20 face cate 10.
      Acum vine problema Gicule… Dupa 2 luni, celor 2 le merge la fel de bine?

    • @Cristian probabil ca si altii au nevoie de aritmetica si povesti cu gaini, oua si vulpi:

      But Andreas Wallström, the bank’s chief economist, warned: „Sweden will not have any tangible benefits ahead of the other Nordic countries. Swedish exports are affected when world trade falls. In addition, the government’s crisis measures have come late and with less generous conditions than in several neighboring countries, despite strong public finances.”

      https://www.thelocal.se/20200518/swedens-lack-of-lockdown-wont-be-enough-to-save-the-economy-experts-warn

      La fel si nepriceputii aia de la bloomberg:
      https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-05-19/sweden-in-very-deep-economic-crisis-despite-soft-lockdown

      PS: criza din 2008 ne-a lovit pe toti, desi problemele sistemice majore au fost doar in USA.

    • @gicu tu chiar incerci sa-i explici ceva lui @cristian?! saracul nu intelege nimic din fizica/biologie/chimie si la matematica e la nivel gimnazial. tu chiar crezi ca poate sa inteleaga economie globala? 🙂 il supra-mega-estimezi!

  5. Titlul este manipulator, cu toate ca articolul spune clar ca Suedia a avut per total mai putine decese pe cap de locuitor decat multe alte tari. Daca maine Ministerul Sanatatii din Romania isi aduce aminte ca nu a raportat 1000 de decese, o sa devina Romania tara care a raportat cele mai multe decese din lume! Uau! O sa fim si noi primii la ceva! Asta ce inseamna? Ca e clar ca masurile din Romania au fost degeaba?

  6. La ce vocabular aveti, stimata doamna, sunt mandru ca nu impartim puncte de vedere comune.

  7. La ce vocabular aveti, stimata doamna, sunt mandru ca nu impartim puncte de vedere comune.

    • Asta e pentru Lili, desi cred ca e evident 🙂

    • Cristi, ai uitat sa precizezi ceva la comentariul referitor la număratul ouălor: cate gaini au mancat vulpile timp de DOUA luni de zile? … Eu cred ca in cele din urma au murit si vulpile. De foame…

  8. Medicii au spus clar de ce in Germania nu s-a adoptat modelule suedez:
    1-nu se stie inca mare lucru despre imunizarea la noul virus, cit ar dura ea si ce cantitate de anticorpi e necesara
    2-nu sint inca evaluate clar sechelele cu care un pacient trecut prin boala poate ramine: plamini, inima, rinichi…
    Deci e evident ca in acest moment e mai bine sa nu risti sa iei in mod voit boala care in plus te poate dura saptamini.

    In Franta, tara puternic infectata, s-a calculat ca virusul nu a contaminat decit 6% din populatie, cind pt imunizarea colectiva e necesar 60-70%.

    Ce a recomandat OMS: ca la relaxare sa poat fi luat un model de convietuire cu boala, ca in Suedia. Ceea ce totusi este o greseala, pt ca ar trebui purtate masti si mentine distanta de 2m intre oameni pt a reduce transmisia.

    Iar partea cu lipsa de libertati nu poate dura pe timp lung si deocamdata se aplica in toate tarile civilizate si democratie avansata, mai putin in Suedia. Cind esti singurul care aplica un model ar trebui sa te intrebi de ce.
    Ei suedezii sustin ca motivul lor ar fi ca populatia este capabila sa se autocontroleze si distanteze far masuri restrictive.