G4Media.ro

Suedia nu va mai taxa suplimentar pungile din plastic/ Agențiile guvernamentale de…

Sursa foto: pixabay.com

Suedia nu va mai taxa suplimentar pungile din plastic/ Agențiile guvernamentale de mediu cred că vor crește deșeurile plastice în natură

Guvernul suedez a anunţat miercuri că vrea să elimine din noiembrie 2024 taxa pe pungile din plastic instituită în 2020, demers care a suscitat îngrijorare în ceea ce priveşte politicile sale de mediu, informează AFP, citată de Agerpres.

”Suntem convinşi că suedezii utilizează pungile din plastic cu înţelepciune în viaţa cotidiană şi că nu se justifică un preţ mai mare al acestora”, a declarat ministrul pentru Climă şi Mediu, Romina Pourmokhtari, la televiziunea publică suedeză SVT.

Această taxă de trei coroane (25 eurocenţi) pentru o pungă din plastic cu mâner a fost introdusă în 2020 în scopul atingerii obiectivului de consum al Uniunii Europene pentru pungile din plastic.

În 2022, suedezii cumpărau 17 pungi din plastic de persoană pe an, în comparaţie cu 74 în 2019, potrivit Agenţiei de protecţie a mediului (EPA).

Uniunea Europeană a fixat un obiectiv de consum de maxim 40 de saci de persoană în 2025.

Decizia survine la o săptămână după ce guvernanţii şi-au anunţat intenţia de a reduce taxele pentru benzină şi motorină, demers criticat de partidele de opoziţie.

Guvernul de dreapta, aflat la putere din 2022, susţinut de partidul de extremă-dreaptă Democraţii Suediei (SD), a precizat la începutul anului că intenţionează să reducă drastic taxa pe pungile din plastic.

”Taxa e considerată ca având anumite efecte negative, cum ar fi costurile administrative şi poate totodată să determine o creştere a consumului de produse alternative”, a precizat executivul suedez într-un comunicat.

Printre aceste alternative, se află pungile din hârtie sau cumpărarea de saci de gunoi.

EPA şi Agenţia suedeză pentru gestionarea apei şi a mediului marin au avertizat asupra unei astfel de măsuri, estimând că va determina o creştere a deşeurilor plastice în natură.

Această măsură ”comportă riscul ca obiectivul (UE) să nu fie atins”, a avertizat EPA într-un studiu de impact realizat anul trecut.

Guvernul dă asigurări că va continua ”să urmărească îndeaproape” evoluţia consumului de pungi din plastic, potrivit comunicatului.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...