Suedia și Polonia, singurele două țări din UE care nu au atins încă vârful pandemiei
Infecțiile cu coronavirus au scăzut cu 80% în restul statelor, asigură agenția europeană de sănătate în ultimul său raport, scrie publicația spaniolă La Razon, citată de Rador.
Polonia și Suedia sunt singurele țări ale UE care nu au depășit încă vârful pandemiei coronavirusului, avertizează Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). „Valul inițial de transmisie a atins maximul în toate țările, cu excepția Poloniei și Suediei”, spune ECDC în ultima sa evaluare rapidă a riscurilor.
Agenția de sănătate a UE a declarat că măsurile de blocare în Spațiul Economic European, care includ, de asemenea, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Regatul Unit, au dus la o scădere cu 80% a incidenței virusului de 14 zile după vârful atins pe 9 aprilie. Dar în Polonia și Suedia, incidența de 14 zile „a fost la cel mai înalt nivel observat până acum”.
Douăzeci și opt din țările monitorizate de ECDC, inclusiv Polonia, au o incidență actuală de 14 zile sub 20 de cazuri la 100.000 de locuitori, în timp ce Marea Britanie și Portugalia au rate între 20 și 100. Suedia a fost singura țară a cărei rată este mai mare de 100 de cazuri la 100.000 de locuitori. „Creșterile testărilor în Suedia ar putea explica parțial această evoluţie”, explică ECDC.
Autoritățile sanitare suedeze au înregistrat până vineri 48.288 de cazuri confirmate și 4.814 decese cauzate de coronavirus. Aproape două treimi din infecțiile din țară, 29.811, au fost raportate după 23 aprilie, reprezentând 6% din numărul total de cazuri observate în cele 31 de țări de atunci. Numai Marea Britanie, Italia, Spania și Franța, țările cele mai afectate din Europa, precum și Germania, au avut un număr mai mare de cazuri.
O accelerare rapidă a numărului de cazuri a fost, de asemenea, observată în ultimele zile în Polonia, după ce au fost raportate contaminări în minele de cărbune.
Majoritatea țărilor UE au început să ridice măsurile de blocare impuse la jumătatea lunii martie pentru a stopa răspândirea virusului mortal, deși adunările mari și călătoriile din interiorul și din afara blocului rămân sever restricționate. Câteva țări din UE și-au redeschis deja frontierele către țările vecine, cu rate similare de infecții și este de așteptat o redeschidere mai largă începând de luni, 15 iunie.
Polonia, care a amânat alegerile prezidențiale din cauza pandemiei, a început să ridice restricțiile de închidere la jumătatea lunii mai, iar majoritatea companiilor, inclusiv barurile și restaurantele, și-au redeschis ușile. De asemenea, țara a anunțat, miercuri, că își va redeschide granițele cu alte state membre ale UE, sâmbătă.
Doar controale aleatorii vor fi efectuate, „exact ca înainte de pandemia coronavirusului”, a declarat biroul premierului într-un comunicat. „Călătorii vor recăpăta dreptul de intrare liberă, de ieșire și de tranzit pe teritoriul Poloniei. Nu vor fi carantinați”, adaugă comunicatul.
Suedia s-a opus tendinței europene prin faptul că nu a impus un blocaj strict și a solicitat populației să ia în mod voluntar măsuri de distanțare socială, strategie care a fost condamnată de țările vecine. Norvegia, Finlanda și Danemarca au decis să excludă vecinul nordic de la reluarea liberei circulații a persoanelor.
Cu toate acestea, ECDC a semnalat că „datele Google privind mobilitatea au arătat că în zona Stockholm în săptămâna 6 aprilie 2020, a fost o reducere de 49% a fluxului de persoane prin transport; o reducere de 48% a numărului de persoane care lucrează la locul lor de muncă obișnuit și o reducere de 30% a prezenței în spații comerciale și de agrement, comparativ cu nivelurile de referință”.
Sursa: La Razon/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii