Suedia, țara cu cei mai puțini bani lichizi/ Cresc taxele pe autostrăzile din Grecia de la 1 ianuarie/ Bulgarii au trimis acasă 1 miliard de euro, sumă comparabilă cu investițiile străine directe
O mamă din Suedia a declarat că, pe vremea când era copilă, tatăl ei i-a dat într-o zi doi bănuţi să îi doneze bisericii. Acum, însă, ea nu a mai putut face acest lucru cu copilul său, pe care l-a îndrumat, în schimb, să folosească o aplicaţie pe telefonul ei mobil pentru a dona online bani bisericii, transmite Euronews.ro, citată de Rador.
Din ce în ce mai mulţi suedezi utilizează aplicaţii pe telefonul mobil pentru a trimite şi primi bani şi plăţi, ţara îndreptându-se spre un viitor fără bani lichizi. Potrivit informaţiilor băncii centrale suedeze, Riksbank, peste 85% dintre suedezi utilizează operaţiuni bancare online şi fac plăţi cu carduri. Multe bănci şi companii au constatat că nu pot gestiona sumele de bani lichizi şi refuză să-i mai folosească, consumatorii şi clienţii fiind obligaţi să utilizeze aplicaţiile pe telefon sau cardurile.
Bisericile din Suedia sunt finanţate prin taxă opţională, plătită în 2017 de aproximativ 60% din populaţie. O biserică din Stockholm, Sunbyberg Church, este primul lăcaş de cult din Suedia care nu mai utilizează banii lichizi, mai ales că nicio bancă din zonă nu mai acceptă numerar.
Administratorul bisericii a instalat o mică placă informativă, în care prezintă detaliile efectuării unei donaţii prin aplicaţie pe telefon, astfel încât vizitatorii să poate dona digital bani. Potrivit administratorului, aproape jumătate din donaţiile de Crăciun au venit prin intermediul aplicaţiilor pe telefonul mobil.
De la 1 ianuarie cresc taxele rutiere pentru autostrăzile din Grecia. Dacă călătoriţi pe autostrada Egnatia Odos (autostrada centrală) pentru sărbătorile de Anul Nou, în multe cazuri se va dovedi că la dus aţi plătit o taxă mai mică de drum, relatează postul public de radio de la Sofia, citată de Rador.
De la 1 ianuarie 2019, creşte preţul pentru un km parcurs pe autostrăzile din Grecia. De la 3 eurocenţi, cât a fost până în prezent, se va ajunge la 5 eurocenţi pentru autoturisme. Nu se schimbă preţul pentru Promahonas, însă la intrarea în Macedonia taxa se schimbă de la 1,80 de euro la 3 euro. Între Igumeniţa şi oraşul Ianina, pe un segment de 68 de kilometri, preţul va creşte de la 2,10 euro la 3,40 de euro. În locurile în care taxa de până acum corespunde ca kilometri noului mod de calcul, preţul se păstrează. Gratuit vor călători în Grecia doar şomerii, în cazul în care ei conduc maşina.
Se aşteaptă ca majorarea taxelor să provoace proteste din partea mişcării „Nu achităm”, care deseori blochează casieriile de pe autostrăzi.
Bulgarii din străinătate rămân principala sursă de venit pentru mii de familii din Bulgaria. Datele Băncii Centrale arată că, doar până în luna octombrie 2018, bulgarii care lucrează în străinătate le-au trimis apropiaţilor din ţară aproape 1 miliard de euro, relatează bTV, citată de Rador.
În anul 2018, bulgarii care trăiesc şi lucrează în Germania au trimis cei mai mulţi bani rudelor din Bulgaria – peste 200 de milioane de euro. Urmează banii din Spania, Grecia şi Marea Britanie. Creşte şi suma trimisă de bulgarii din SUA – peste 160 de milioane de euro.
Astfel, şi în anul 2018, banii pe care emigranţii bulgari i-au trimis în ţară sunt comparabili cu fondurile europene, ori cu investiţiile străine directe în Bulgaria. În schimb, mii de familii de bulgari vor întâmpina cea mai mare sărbătoare creştină despărţiţi.
„Bulgaria rămâne un furnizor de mână de lucru şi asta determină şi afluxul permanent de bani din partea emigranţilor care, în perioade de criză şi scădere a economiei europene, sunt tot mai puţini”, a comentat economistul Desislava Nikolova.
(Sursa: Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii