Suedia urmează să se distanțeze de mai multe grupări kurde pentru a obține sprijinul Turciei în vederea aderării la NATO
Noul guvern de centru-dreapta al Suediei a declarat că se va distanța de mai multe grupuri kurde, în timp ce premierul țării scandinave se pregătește să se întâlnească cu președintele Turciei pentru a-l convinge să sprijine cererea de aderare la NATO, notează Financial Times.
Tobias Billström, noul ministru suedez de externe, a declarat că Stockholm va schimba modul în care privește Unitățile Populare de Apărare (YPG), o miliție kurdă din Siria, și grupul politic asociat, Partidul Unionist Democrat (PYD).
Multe țări occidentale au sprijinit YPG, care a contribuit la înfrângerea grupării teroriste Isis în nord-estul Siriei. Însă Turcia consideră miliția ca fiind o amenințare directă din cauza legăturilor sale strânse cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), recunoscut de UE și de SUA ca organizație teroristă.
„Există o legătură prea strânsă între aceste organizații și PKK… pentru ca aceasta să fie bună pentru relația dintre noi și Turcia”, a declarat Billström sâmbătă la postul public de radio suedez.
Comentariile sale au fost făcute în contextul în care noul guvern de la Stockholm organizează o campanie pentru a-l convinge pe președintele turc Recep Tayyip Erdoğan să fie de acord cu aprobarea cererilor de aderare la NATO atât a Suediei, cât și a Finlandei vecine.
Ulf Kristersson, care a devenit luna trecută noul prim-ministru al Suediei, va face una dintre primele sale vizite în străinătate în Turcia. Kristersson a declarat presei suedeze că va insista asupra faptului că Stockholm s-a angajat să combată terorismul „în toate modurile”.
Turcia blochează cererea de aderare la NATO a Suediei – și, prin extensie, a Finlandei, cu care Ankara are mai puține probleme – din motive care includ sprijinul acesteia pentru grupurile kurde și eșecul de a deporta zeci de persoane pe care Turcia le clasifică drept teroriști. Experții suedezi au declarat că Stockholm ar avea dificultăți în ceea ce privește acest din urmă punct, deoarece guvernul nu are un rol oficial în deciziile de extrădare.
sursa: FT
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank