România pierde 2 miliarde de euro din PNRR pentru că a avut o creștere economică peste așteptări în 2021. Explicația micșorării granturilor nerambursabile
Dan Vâlceanu, ministrul Proiectelor Europene, a anunțat că suma inițială alocată României prin granturile nerambursabile din PNRR (14,2 miliarde euro din totalul de 29,2 miliarde) va scădea cu două miliarde de euro pentru că economia României a avut o performanță mai bună în 2021 decât cea prognozată.
”Există în PNRR acest mecanism de ajustare a granturilor luând în calcul variaţia reală a PIB din 2020 şi variaţia agregată 2020/2021. Şi în momentul în care înlocuieşti datele din prognoză pe care Comisia le-a considerat atunci când am calculat nivelul de granturi şi nivelul de împrumuturi cu datele reale, cu ce s-a întâmplat de fapt şi cu creşterea de 7% pe care România a avut-o, este posibil ca nivelul de granturi să se reducă. Din estimările noastre undeva aproape de 2 miliarde de euro”, a spus joi Dan Vîlceanu într-un briefing de presă.
El a declarat vineri pentru G4Media că această scădere este prevăzută în Regulamentul UE care guvernează PNRR-urile din toate statele membre. ”Nu e vorba despre o regulă care se aplică doar României, ci tuturor statelor membre. Este o prevedere clară în acest Regulament că valoarea granturilor se calculează în funcție de performanța economică, tocmai pentru că PNRR are rolul de a ajuta la redresarea economiei post-Covid”, a spus Vîlceanu pentru G4Media.
E pentru prima oară când un oficial român vorbește despre posibilitatea ca suma alocată României prin PNRR să scadă în funcție de performanțele economice. Imediat, PSD a reacționat, iar purtărtorul de cuvânt al partidului, Radu Oprea a declarat luni că partidul îi cere ministrului Fondurilor Europene, Dan Vîceanu, să explice declaraţia prin care anunţa că România va pierde 2 miliarde de euro din finanţarea pe PNRR, anunță News.ro. ”Poate mai tăiem de la partea aceea de consultanţă, care e foarte mare”, a arătat senatorul PSD.
Ministrul Vîlceanu a mai declarat că există posibilitatea ca guvernul să prevadă alocări bugetare pentru a susţine proiectele care ar fi fost finanţate din aceste granturi sau poate renunţa până în 2023 la unele proiecte.
Regulamentul UE pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență, adoptat în februarie 2021, prevede la articolul 11 modul de calcul al contribuției financiare a UE. Aceasta se calculează în funcție de variația PIB (creșterea economică) din perioada 2020-2021.
Potrivit prognozelor, România a înregistrat în 2021 o creștere economică de 7%, una dintre cele mai mari din întreaga UE.
Pentru anul 2020, Comisia Europeană estimase în cazul României o scădere economică de 6% și pentru 2021 o creștere de 4.1%. În realitate, în 2020 a scăderea economică a fost de doar 3.9%, iar creșterea economică în 2021 – de 6.7% (potrivit anunțului făcut joi de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu).
Calculele inițiale arătau că România urma să primească, pe parcursul PNRR, un total de 29,2 miliarde EUR, din care granturi în valoare de peste 14,2 miliarde EUR și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde EUR. (Foto: Pixabay)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
33 comentarii