G4Media.ro

România pierde 2 miliarde de euro din PNRR pentru că a avut…

sursa foto: Pixabay

România pierde 2 miliarde de euro din PNRR pentru că a avut o creștere economică peste așteptări în 2021. Explicația micșorării granturilor nerambursabile

Dan Vâlceanu, ministrul Proiectelor Europene, a anunțat că suma inițială alocată României prin granturile nerambursabile din PNRR (14,2 miliarde euro din totalul de 29,2 miliarde) va scădea cu două miliarde de euro pentru că economia României a avut o performanță mai bună în 2021 decât cea prognozată.

”Există în PNRR acest mecanism de ajustare a granturilor luând în calcul variaţia reală a PIB din 2020 şi variaţia agregată 2020/2021. Şi în momentul în care înlocuieşti datele din prognoză pe care Comisia le-a considerat atunci când am calculat nivelul de granturi şi nivelul de împrumuturi cu datele reale, cu ce s-a întâmplat de fapt şi cu creşterea de 7% pe care România a avut-o, este posibil ca nivelul de granturi să se reducă. Din estimările noastre undeva aproape de 2 miliarde de euro”, a spus joi Dan Vîlceanu într-un briefing de presă.

El a declarat vineri pentru G4Media că această scădere este prevăzută în Regulamentul UE care guvernează PNRR-urile din toate statele membre. ”Nu e vorba despre o regulă care se aplică doar României, ci tuturor statelor membre. Este o prevedere clară în acest Regulament că valoarea granturilor se calculează în funcție de performanța economică, tocmai pentru că PNRR are rolul de a ajuta la redresarea economiei post-Covid”, a spus Vîlceanu pentru G4Media.

E pentru prima oară când un oficial român vorbește despre posibilitatea ca suma alocată României prin PNRR să scadă în funcție de performanțele economice. Imediat, PSD a reacționat, iar purtărtorul de cuvânt al partidului, Radu Oprea a declarat luni că partidul îi cere ministrului Fondurilor Europene, Dan Vîceanu, să explice declaraţia prin care anunţa că România va pierde 2 miliarde de euro din finanţarea pe PNRR, anunță News.ro. ”Poate mai tăiem de la partea aceea de consultanţă, care e foarte mare”, a arătat senatorul PSD.

Ministrul Vîlceanu a mai declarat că există posibilitatea ca guvernul să prevadă alocări bugetare pentru a susţine proiectele care ar fi fost finanţate din aceste granturi sau poate renunţa până în 2023 la unele proiecte.

Regulamentul UE pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență, adoptat în februarie 2021, prevede la articolul 11 modul de calcul al contribuției financiare a UE. Aceasta se calculează în funcție de variația PIB (creșterea economică) din perioada 2020-2021.

Potrivit prognozelor, România a înregistrat în 2021 o creștere economică de 7%, una dintre cele mai mari din întreaga UE.

Pentru anul 2020, Comisia Europeană estimase în cazul României o scădere economică de 6% și pentru 2021 o creștere de 4.1%. În realitate, în 2020 a scăderea economică a fost de doar 3.9%, iar creșterea economică în 2021 – de 6.7% (potrivit anunțului făcut joi de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu).

Calculele inițiale arătau că România urma să primească, pe parcursul PNRR, un total de 29,2 miliarde EUR, din care granturi în valoare de peste 14,2 miliarde EUR și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde EUR. (Foto: Pixabay)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. Nu e cam mult spus „Ministrul Dan Vîlceanu” cu M mare?
    Omul ala are probleme in familie in legatura cu declararea veniturilor firmelor lor la anaf.
    El e reper pentru noi?

  2. Asa patesti cand minti in statistici ca sa te lauzi cu cresterea economica 🙂

  3. Erau 12 miliarde de Euro nerambursabili, acum raman doar 10 miliarde de Euro. Nici macar 2000 de megawati la o centrala nucleara nu iti ajunge sa instalezi cu banii astia. Deci pana la urma mai merita sau nu??

    • sunt (nu erau) 14.2 miliarde. Si termenul „nerambursabil” ce iti sugereaza? Merita sau nu? Cate centrale de 2000 MW sunt in lume, de afirmi cu atata usurinta ca e un fleac ?

    • De cand ii capuseaza pe saraci, UiE nu mai merita.
      Pentru cele cateva miliarde „gratuite” pe care le primim, vom plati triplu sub forma de taxa pe plastic in urmatorii ani.
      In acelasi timp ne aruncam in cap pentru aceste „granturi” introducand reforme prin care ne vulnerabilizam pe veci, gen privatizat h1dro3l3ctr1ca.
      uie este sclavie moderna.

  4. Stie cineva cum se calculeaza PIB-ul?
    Banii trebuie sa fie in contul Ministerului sau se aduna de oe la toate comoaniile de stat?
    Nu cred ca e greu sa faci un select măreț sa scoți orice suma din joben

  5. Minciuni! Adică guvernarea PNL a avut creștere economică? Păi noi îi injurăm degeaba? Îi șantajăm ca ultimii borfași când ei de fapt generează creștere economică? Nu se poate! Minciuni! Huo!

    • Orice contabil stie sa jongleze cu banii ca sa rezulte ce are chef.
      Stii tu formula cresterii economice?
      Iti spun eu care e: profitul TAROM ar fi un exemplu, la intamplare.
      Sau
      Procentul mic al risipei calculat de catre Curtea de Conturi

  6. Comisia Eu a prognozat creșterile în baza estimărilor guvernului român, nu lucrează de capul ei.

  7. Astia de la UE sunt sanatosi la cap? Dar noi suntem, care ne-am subjugat lor?

    • Stii cum e vorba: calu’ de dar nu se cauta in gura.

    • Cum ne-am „subjugat” lor domnu’ Jeo ?

    • Suntem piata de desfacere pentru smecherii europei.
      ue finanteaza doar proiecte mici, nu acelea care pot revigora economia. Asta pentru ca trebuie sa ramanem in continuare consumatori, nu producatori.
      Iti reamintesc ca pentru autostrada Sibiu-Pitesti, UE asigura mai putin de o treime din finantare.
      Pretul pe care il platim se vede in importurile de alimente, pe piata energiei unde au intra bruxelezii ca intermediari dar si in importurile de masini pe baterii care ne vor saraci extrem in anii urmatori.

  8. Ce tampenie ! Granturile nu trebuiau acordate in functie de variatia PIB ci de decalajul fata de media UE. Adica pentru ca am performat mai bine, suntem acum penalizati. PNRR ul asta ar trebui sa ne ajute sa reducem decalajele fata de Vest.

    • Draga, tu nu stii ca la orice proiect statul contribuie cu 15% de la buget?
      Am performat de nu ne ajung banii nostri la cat ne pot da ei.

    • Cum sa nu tovarasi recuperam…
      Pan atunci _ue care a tiparit acei bani(pnrr-ul iuropean) foarte multi, fara acoperire aduc inflatie mare mai tuturor.
      Liberalizarea pietii energiei electrize si gazelor in sfarsit ne binecuvanteaza cu posibilitatea de a plati gazul si curentul la sumele la care o face un neamt.
      Am infrant tovarasi !

    • Fara poarta electrica la garaj nu poti, cada cu hidromasaj… etc.
      Cerere si oferta.
      Cei care sunt saraci vor deveni si mai saraci.
      Restul sa plateasca

    • PNRR = Plan National de Redresare si Rezilienta. Deci e normal sa fie raportat si la performantele economice, si fondurile sa fie alocate prioritar in acele state membre in care pandemia a lovit mai dur, iar sistemul economic are nevoie de sprijin sa fie repornit. Asta inseamna solidaritate, un concept pe care multi europenisti de conjunctura si interes nu il inteleg

  9. Mulțumim USR, mulțumim Ghinea! Așteptăm și alte surprinze îndreptate împotriva românilor prin PNRR.

  10. Dacă tot performam asa de mult în fiecare an în 20 de ani trebuia macar sa ajungem cel putin la jumătatea nivelului Ggermaniei, dar încă suntem departe.

  11. 6,7%? Dezamagitor.
    Mi-l aduc aminte pe Catzo cum se batea cu caramida-n piept ca vom avea o crestere a PIB de peste 10%.

  12. Minte de pute, adevarul edte cu totul altul.

  13. Incapacitatea administrativă a Guvernului, asta e!

  14. creșterea economică, se penalizează !
    Cam scump !
    Vă mai doriți să intrați și în Shengen, troglodiților de rumâni;
    mai stați pe la bariera Europei, mulțumiți-vă cu ce vă dăm noi !

  15. Maaamaaa!!… ce bine o ducem si noi habar n-aveam! Noroc cu Eminenta Sa Valceanu care ne-a informat ca performam peste asteptari!
    Inteleg de aici ca asteptarile erau s-o ducem chiar mai rau decat o ducem?

  16. Fabuloasa crestere, numai ca nu prea se simte in buzunarul oamenilor.

    • Cred ca e o problema cu simtamintele de fapt, la dvs propagandistii anti UE. Pentru dvs tot ce vine din Occident nu e bun, si daca vin bani.

  17. Crestere economica fix din pix, prin inflatie pe spatele sclavilor.