G4Media.ro

SUMAL 2.0, cel mai important sistem informațional de urmărire a materialului lemnos,…

Sursa Foto: pexels.com

SUMAL 2.0, cel mai important sistem informațional de urmărire a materialului lemnos, devine operațional din această noapte

SUMAL 2.0, cel mai important sistem informațional de urmărire a materialului lemnos, devine operațional din această noapte, de la ora 0.00, anunță Ministerul Mediului.

„Din această noapte, începând cu ora 00.00, cel mai important sistem informațional integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL 2.0, va fi pus în funcţiune. Toate informațiile de care au nevoie utilizatorii se regăsesc la următorul link:
http://www.mmediu.ro/categorie/sumal-2-0/321. De asemenea, pentru a veni în sprijinul utilizatorilor Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pune la dispoziţie și un Callcenter, la numărul de telefon 0314337799”, se arată în comunicat.

Ministerul Mediului precizează că implementarea noului SUMAL descurajează tăierile ilegale de lemn şi aduce beneficii multiple pentru întreg sectorul silvic.

„Pe lângă îmbunătățirile semnificative în ceea ce privește urmărirea trasabilității lemnului, noul sistem informatic include un amplu proces de debirocratizare a sectorului, prin eliminarea mai multor registre și documente, precum și prin automatizarea fluxurilor de date care, până acum, se realizau manual. Astfel, pentru administratorii de păduri – ocoalele silvice de stat și private (de regim) au fost înlocuite registrul ”Marcări” și cel al ”dispozitivelor de marcat”. Începând din 31 ianuarie, administratorii vor utiliza varianta lor electronică din noul SUMAL. De asemenea, au fost înlocuite fișele de marcare de mână, precum și centralizările aferente. Odată cu implementarea SUMAL 2.0, toate marcările se vor realiza electronic în teren, iar volumele se calculează și se transmit automat. De menţionat este faptul că noul SUMAL are capacitatea de a descoperi automat eventuale erori din culegerea datelor dendrometice, astfel încât acestea să poată fi corectate în timp util”, precizează sursa citată.

Pentru operatorii economici – transportatori și procesatori:

 Se elimină toate documentele de transport pe hârtie între persoanele juridice. Toate avizele și documentele conexe se vor realiza automat, exclusiv în format digital;

 Va fi eliminată procedura de depunere a avizelor la Garda Forestieră. Până acum, transportatorii erau obligați, lunar, să se prezinte la sediile județene ale gărzilor forestiere pentru a depune avizele de transport în format tipărit. Prin SUMAL 2.0 acest proces se va realiza automat, fără să fie necesară deplasarea;

 Au fost eliminate registrele la depozite. Prin noul SUMAL, se realizează transferul automat al cantităților de la transportator.

Pentru ca toate modulele să fie funcționale la parametrii optimi, toți utilizatorii sistemului silvic trebuie să respecte pașii de utilizare a celui mai inovator sistem care descurajează tăierile ilegale de lemn și îmbunătățește activitatea angajaților.

Paşii de urmat pentru efectuarea corecta a transferului avizului de însoțire a mărfii de la emitent la transportator:

o Transportatorul activează funcția Bluetooth a dispozitivului mobil, accesează secţiunea „Preluarea aviz pentru transport” și apasă butonul „Preluare”;
o Emitentul va accesa secțiunea „Avize proprii”, selectează avizul, apasă butonul „Predă”, și selectează din lista dispozitivelor vizibile Bluetooth, dispozitivul transportatorului;
o Foarte important – pentru a găsi în listă dispozitivul conectat prin Bluetooth, se recomandă redenumirea numelui dispozitivului mobil cu denumirea transportatorului;
o După transferul avizului pe dispozitivul mobil al transportatorului, transportatorul efectuează cele 4 fotografii și apasă butonul „Start transport”;
o Recomandăm verificarea foarte bine a informaţiilor introduse deoarece operaţiunea de confirmare este ireversibilă!
o În cazul în care solicitantul a greșit adresa de email pe care a indicat-o pentru primirea credențialelor (respectiv a userului și a parolei), corectarea se va face doar de angajații gărzii forestiere din raza teritorială a solicitantului. Odată ce s-a primit userul și parola, nu se mai pot face modificări în câmpului utilizatorului.
o Foarte important: la momentul încărcării stocurilor, utilizatorii nu trebuie să finalizeze operațiunea până nu au introdus absolut toate stocurile aferente.

În situațiile în care activitatea se desfășoară în zone fără accesbilitatea GSM, pentru funcționarea corectă a aplicaţiilor mobile -android SUMAL 2.0 Avize şi SUMAL 2.0 Marcare, utilizatorii au obligația de a apăsa butonul „Sincronizează” în zona unde beneficiază de acoperire GSM sau conexiune la internet prin Wi-Fi.

După data de 31 ianuarie 2021, SUMAL1.0 rămâne disponibil pentru consultare, fără a putea fi operate modificări. SUMAL1.0 Agent îşi încetează aplicabilitatea, operatorii economici nemaifiind obligaţi să raporteze lunar situaţia stocurilor. Toate avizele emise în SUMAL versiunea 1.0 vor trebui recepţionate la destinaţie până astăzi, 30 ianuarie 2021, ora 24:00, după această dată fiind obligatorii avizele emise în versiunea 2.0. Se mai pot aproba ulterior APV-urile constituite dar nepreluate până la data limită. Acestea se vor prelua manual în SUMAL 2.0.

Sursa Foto: pexels

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Fără următoarele lucruri cred că SUMAL x.y.z. este insuficient:
    1. Separarea clară dintre următoarele entități: proprietar, exploatator de masă lemnoasă, depozit primar de masă lemnoasă, transportator de masă lemnoasă, beneficiar de masă lemnoasă și organele de control de specialitate.
    2. Stabilirea relațiilor dintre entitățile implicate în exploatarea masei lemnoase.
    3. Limitarea capacității de prelucrare a masei lemnoase în strânsă corelare cu masa lemnoasă aprobată a fi exploatată și sau importată.
    5. Culegerea și centralizarea în timp real a datelor despre cantităților de masă lemnoasă din depozitele primare și intrările în depozitele beneficiarilor de masă lemnoasă precum și despre cantitățile de masă lemnoasă tranzitată prin punctele vamale.

    • Unele puncte nu prea merg. Cum să limitezi capacitatea de prelucrare? Deși s-ar putea dar doar să-i „vâneze” careva, cumva, pe cei ce nu au acte pe mijloacele respective. Altfel cum vine aia să oprești comerțul cu acele mijloace de producție?
      Stabilirea „relațiilor”. Cine de la noi?
      Baze de date? La noi nici „evidența populației” nu are o bază de date fezabilă.

      În schimb nu am auzit pe vreunul să propună confiscarea mijloacelor folosite la furat: camioane, căruțe, automacarale… și pedepse care să bage spaima-n „mușterii”. „Chelești” două județe, iei 3 ani, scrii o carte și ieși după 18 luni. LEGISLAȚIA RRRUMÂNISTANEZĂ ÎNCURAJEAZĂ FURTUL, NU-L STOPEAZĂ.

    • Cred ca Sumal cea a Zero.
      Mai degraba:
      – confiscarea tuturor mijloacelor de transport. Definitiv prin naționalizare.
      – arestarea tuturor sefilor de Ocoale Silvici care nu-si justifica averea. Sa livreze date ANAF ca acum are acces la conturile românilor!
      Sa înceapă cu padurarii!
      Bani, case fara numar la ei si la tot neamul!
      – verificarea averii tuturor politistilor care au avut in ultimii 20 de ani aria de lucru in zona silnică.
      Si se reduc defrisarile cu 50%

    • Cel mai simplu!
      Se înființează prin HG o organizatie numita Clubul Padurarului Cinstit.
      Aici se înscriu de buna voie Numai padurarii cinstiti.
      Odata inscrisi ANAF daca verificări la avere si validează înscrierea. Apoi verificări an de an!
      La avere!
      In concluzie cine e padurar si nu apartine de CLUB e suspect de furaciune !

  2. Trebuie sa fie in priza ca sa functioneze. Ca radarul de pe litoral, pe care-l inchid politistii cand vin prietenii lor cu pachetele.

  3. Pana cand devine operational Sumal- a.b.c.d……x.y.z. se termina si padurile . Urmasilor nostri le ramane Sumal in toate versiunile .

    • Poate ti-ai dori sa fie asa! Pina una alta, e un morcov in cur serios si deja vad ca se simpte

    • Sunt satul de aceste „bune intentii’ ale guvernantilor.Nu doresc decat sa fie normalitate in respectarea legilor.Am nepoti si vreu sa se bucure si ei de frumusetile acestei tari minunate .

  4. O veste foarte buna!

  5. Felicitări ministrului UDMR.
    Bravo.

  6. Problema revine in curtea Politiei.Atat timp cat Politia in mediul rural lucreaza ca la Primarie , avand program zilnic 08:00-16:00 / sambata si duminica inchis , in tara vor fi cel putin 100.000 de carute cu tot atatea drujbe ( de max 80 euro). Cel putin 20% din cei ce traiesc la tara , au facut din meseria asta o adevarata „arta”.

  7. Exploatarea lemnului si procesarea lui este dictata de CERERE si OFERTA .
    La nivel global, clar ca este cerere de lemn si produse rezultate din procesare.
    Logic ar trebui gandit cum sa plantam mai multa padure sa avem ce taia , si nu sa stopam taierile de dragul presiunii cetatenilor de la orase influentati de activistii de mediu care in marea majoritate sunt tot de la oras.
    De ce in depozitele de cherestea din zona GENT- BELGIA , grinda , scandura ,dulapii , etc. provin din gatere de la BRASOV, si nu din Germania ,Cehia sau alte tari care exploateaza lemn ??? Deoarece ale noastre au preturile mai mici .
    Acolo se cumpara cheresteaua cum ai cumpara hartie igienica . Nici pomeneala de vreun SUMAL .
    Am convingerea ca tara noastra , incomodeaza alte tari din EUROPA care exploateaza mul mai mult decat noi si suntem manipulati prin ONG-uri si mass media ca padurile Romaniei salveaza planeta. Praf in ochi.

    A doua problema :
    Cresc un porc, il sacrific cand cred eu .
    Plantez salcami pentru perdea de protectie a terenului , astept 10 -15 ani si hopa , nu am voie sa-i tai decat cu hartii si aprobari.
    De ce ?
    Unde este dreptul meu de propietate ?

  8. Sunt proprietar de paure, am 1ha padure. Am utilaj transport tractor VR 445. Locuiesc la tara, incalzire pe timp de iarna lemne. Doresc sa-mi spuneti pe intelesul meu, ce trebuie sa fac sa pot lua o anumita cantitate de lemn de foc(pana in 5 mc) pentru consum propriu? De la cererea de marcat lemnul de consum si pana la transportul acestuia la domiciliu. Va rog sa-mi relatati ce trebuie sa fac pas cu pas.
    Referitor la aplicatie SUMAL 2.0, probabil ca este foarte buna pt cei ce au ca obiect de activitate „lemnul din padure”. dar pentru mine care am 1 ha padure si merg o singura data pe an la padure sa-mi aduc lemne pentru consum propriu este mai greu pentru inceput. Daca suntem ajutati pentru implementerea aplicatiei + un exemplu derulat cat mai lent, speram sa ne descurcam.
    Va doresc O zi buna!
    Cu stima,
    Caruceru

  9. Sunt activ , nu sunt pensionar, depun cerere de marcat prin februarie si aduc lemnele in cel mai fericit caz prin octombrie noiembrie acelasi an. Sunt situatii ca trebuie sa merg la padure intrun timp foarte scurt pentru ca se depaseste perioada de exploatere. De ce? Ce fel de proprietar sunt ? Poate termenul fixat de ocolul silvic este prea scurt, poate vremea este improprie pentru exploatet lemne . eu vreau sa merg la padure sa-mi aduc saptamana aceasta o caruta de lemne, peste o luna a doua caruta samd pana cand aduc cantitatea legala. Eu nu vand lemne, dar cred ca atat timp sunt proprietar, lemnul din padure care trebuie sa-l ridic il ridic cand pot nu cand vor alti. Am o singura zi libera pe saptamana si nu pot sa ma ocup numai de padure .

    Cu stima,
    Caruceru

  10. Eu sunt legumicultor și încălzesc spatiile protejate iarna cu rumeguș…ce fac acum ?!…nu mai am voie sa transport rumeguș cat am nevoie pentru iarna ?!….ce mă interesează pe mine eu nu tai pădurile ?!…eu ajut într-un fel la ridicarea deșeului lemnos….cum procedez acum!?….nu am mai comentat acest subiect până acum

  11. Eu transport rumeguș pentru încălzire legume in spatii protejate …..daca nu avem rumegusul in asociația noastră dăm faliment….ce putem face…avem o camioneta de care ne folosim la transport….mașină este închisă și rumegusul îl transportam la saci bucata preț….cu ce acte putem transporta