Summit în vestul Poloniei între UE şi patru ţări victime ale furtunii Boris şi inundaţiilor. Premierul Ciolacu lipsește din cauza ședinței CSAT
Lideri ai patru ţări din Europa Centrală, afectate de furtuna Boris, se întâlnesc joi în Polonia cu preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen pentru a discuta despre ajutorul de oferit zonelor şi populaţiilor victime ale inundaţiilor. La ședință participă Ursula von der Leyen și premierii din patru țări afectate de inundații, iar premierul Marcel Ciolacu lipsește din cauza ședinței CSAT, scrie Agenția France Presse, citată de News.ro.
Începând de săptămâna trecută, rafale violente de vânt, precipitaţii excepţional de puternice şi inundaţii s-au soldat cu 24 de morţi – câte cinci în Cehia şi Austria şi câte şapte în Polonia şi România.
În unele locuri, apa a ”distrus literalmente totul”, lăsând în urmă un devastări ”ca după război”, a declarat joi presei ministrul polonez însărcinat cu Infrastruturi Dariusz Klimczak.
Ploaia a încetat în cea mai mare parte a regiunii, însă râuri aflate în revărsare continuă să ameninţe oraşe şi localităţi în avalul cursurilor de apă.
Premierii polonez Donald Tusk, ceh Petr Fiala, slovac Robert Fico, cancelarul austriac Karl Nehammer şi preşedinta CE Ursula von der Leyen se întâlnesc joi seara la Wroclaw, în vestul Poloniei, un oraş cu 670.000 de locuitori, asediat de ape.
Nivelul apei este mai mic decât în 1997, atunci când oraşul a suferit o inundaţie catastrofală, însă ar putea să se menţină mai multe zile, un lucru care alimentează temeri cu privire la soliditatea digurilor.
Joi, Donald Tusk a cerut într-o reuniune de criză, la Wroclaw, o abţinere de la orice ”euforie” şi orice ”uşurare” nejustificate şi gândul că ”ceea ce a fost mai greu a trecut”.
Pe străzile din oraş, Ewa Powazka, o pensionară în vârstă de 70 de ani, nu-şi ascundea optimismul.
”Sunt saci de nisip peste tot, ceea ce nu aveam în 1997. Dea această dată, oraşul a început să se pregătească în urmă cu câteva zile. Sper să nu fie inundat”, a declarat ea AFP.
Premierul ungar Viktor Orban, care şi-a anulat săptămâna aceasta toate angajamentele internaţionale din cauza furtunii Boris, este absent la întâlnirea de la Wroclaw, la fel ca şeful Guvernului român Marcel Ciolacu, din cauza unei reuniuni a Consiliului Suprem al Apărării Naţionale (CSAT).
”Ne vom întâlni mâine la Wroclaw cu preşedinta Comisiei Europene (…) pentru a discuta despre posibilităţi de ajutor financiar europan al Cehiei şi altor ţări din Europa Centrală”, a anunţat miercuri pe X premierul ceh. O purtătoare de cuvânt a Comisiei a declarat presei că von der Leyen va discuta cu interclocutorii săi despre ”măsuri luate de către autorităţi pentru a răspunde acestei crize”.
Cancelarul austriac a îndemnat la activarea Mecanismului European al Protecţiei Civile. ”Trebuie să folosim şi să dezvoltăm instrumente care au fost create în vederea unor catastrofe de acest fel. Voi cere în Polonia activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al UE”, a anunţat Karl Nehammer.
Liderii urmează să discute de asemenea despre ”o mai bună coordonare a măsurilor de protecţie împotriva inundaţiilor”, a anunţat el într-un comunicat citat de agenţia austriacă de presă APA, subliniind că fenomenele meteorologice violente nu se vor opri la frontierele naţionale.
Praga a cerut deja Comisiei marţi să activeze acest mecanism.
Ţările victime ale inundaţiilor pot cere ajutor european provenind din Fondul de solidaritate, după estimarea pagubelor.
În Polonia, mai multe oraşe şi sate au fost complet distruse de revărsarea unor ape care au lăsat în urmă un peisaj dezolant – case demolate, poduri rupte, infrastrcutură rutieră şi feroviară avariată.
În unele localităţi, locuitorii nu au în continuare apă potabilă şi electricitate.
În întreaga se organizează colecte de bani şi de produse de primă necesitate, iar autorităţile locale încep să evalueze pagubele, care se pot ridica la miliarde de zloţi.
Guvernul polonez a anunţat că a deblocat ajutoare directe în valoare de două miliarde de zloţi (470 de milioane de euro) destinate persoanelor afectate de inundaţii.
La Viena, Guvernul a anunţat miercuri că fondul austriac de ajutarea sinistraţilor va creşte la un miliard de euro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu