Summit internaţional privind securitatea alimentară, la Kiev/ Zelenski a lansat programul Cereale din Ucraina: ”Ucraina își amintește foarte bine ce înseamnă foamea, din timpul Holodomorului ”/ Mesaje transmise de von der Leyen, Macron, Guterres şi Stoltenberg
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deschis, sâmbătă, la Kiev, un summit internaţional privind securitatea alimentară, în cadrul căruia a lansat programul ”Cereale din Ucraina”, având drept scop salvarea de la foamete a cel puţin 5 milioane de oameni. Au luat parte, direct sau online, participanţi din 30 de state, iar mai mulţi oficiali au transmis mesaje video, transmite News.ro.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Preşedinţia ucraineană, sâmbătă, a avut loc la Kiev Summitul internaţional privind securitatea alimentară, care dă startul programului umanitar ”Cereale din Ucraina” iniţiat de şeful statului.
”Acest program prevede achiziţionarea de către parteneri a produselor alimentare de la producătorii ucraineni şi trimiterea lor în ţările din Africa şi Asia care se află în pragul foametei. Acest lucru va permite organizarea sprijinului internaţional pentru agricultura ucraineană, protejarea suprafeţelor cultivate, susţinerea producţiei, îmbunătăţirea lanţurilor de aprovizionare şi găsirea unor clienţi internaţionali care să garanteze achiziţionarea de produse alimentare ucrainene”, au transmis oficialii Preşedinţiei din Ucraina.
Reprezentanţi din aproape 30 de ţări şi organizaţii internaţionale au participat la summit în direct şi online.
În discursul său de deschidere, Zelenski a subliniat că Ucraina a fost în mod tradiţional unul dintre cei mai mari exportatori de alimente din lume.
„Anul acesta, din păcate, este diferit. Trupele ruseşti au înconjurat porturile ucrainene. Au blocat exportul alimentelor noastre. Au pus lumea în pragul foametei. Au provocat o criză alimentară. Creşterea rapidă a preţului produselor subminează securitatea economică a oamenilor obişnuiţi, bunăstarea a milioane de familii, stabilitatea internă şi securitatea regională. Protestele în masă din cauza creşterii preţurilor la alimente, îngrăşăminte şi combustibili ameninţă multe ţări şi societăţi”, a declarat preşedintele.
Şeful statului a declarat că Ucraina îşi aminteşte bine ce înseamnă foamea, deoarece în timpul Holodomorului, care a fost organizat împotriva ucrainenilor de către regimul totalitar stalinist în 1932-1933, potrivit diferitelor estimări, între patru şi opt milioane de oameni au pierit.
Potrivit preşedintelui, statul va depune toate eforturile pentru ca un astfel de lucru să nu se mai întâmple în nicio ţară din lume. El i-a îndemnat pe participanţii la summit să facă tot posibilul pentru a preveni răspândirea crizei alimentare.
„Obiectivul nostru este ambiţios şi specific – să salvăm de la foamete cel puţin 5 milioane de oameni. Pe această cale, Ucraina a făcut deja primii paşi – a trimis primele nave. La mijlocul lunii noiembrie – 27.000 de tone de grâu pentru Etiopia. Un alt vas este încărcat astăzi. Şi acesta este un alt transport de 30.000 de tone de grâu pentru oamenii din Etiopia. În prezent, alte trei nave se îndreaptă spre porturile din Ucraina pentru a fi încărcate. Acestea vor livra peste 80.000 de tone de grâu alimentar către ţările care au cea mai mare nevoie de el”, a mai declarat Zelenski.
El a precizat că, până la sfârşitul primăverii viitoare, sunt planificate cel puţin 60 de nave care vor fi trimise din porturile ucrainene în cadrul programului „Cereale din Ucraina”.
„Ucraina, în calitate de unul dintre garanţii securităţii alimentare globale, va continua să îşi aducă contribuţia sa cheie. În ciuda războiului. În ciuda oricăror provocări. Ucraina îşi va îndeplini obligaţiile de export în ceea ce priveşte furnizarea de cereale şi alte produse alimentare pe piaţa globală”, a mai declarat preşedintele.
Şeful statului a adăugat că, în ziua lansării, 20 de ţări s-au alăturat programului „Cereale din Ucraina” şi a invitat şi alte ţări şi întreprinderi responsabile din punct de vedere social să se alăture acestui program.
Preşedintele a sugerat, de asemenea, crearea unei noi instituţii internaţionale cu sediul la Kiev sau Odesa, care va deveni un nou instrument eficient şi eficace de prevenire a crizelor globale şi de răspuns rapid la acestea.
„Sunt sigur, vom putea obţine rezultate şi depăşi toate ameninţările doar uniţi, doar împreună. Putem învinge doar împreună. Ucraina şi lumea civilizată fără război, fără terorism, fără foamete”, a mai afirmat Zelenski.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj video, şi-a declarat sprijinul deplin pentru iniţiativa şefului statului ucrainean privind „Cerealele din Ucraina”.
Potrivit acesteia, este o contribuţie semnificativă la garantarea securităţii alimentare în lume şi o manifestare a solidarităţii cu cei care au nevoie de un astfel de ajutor. De asemenea, este importantă şi continuarea iniţiativei „Cerealele din Marea Neagră”.
„Acest lucru trimite un semnal foarte puternic întregii lumi că nu ne vom lăsa partenerii noştri fără ajutor”, a declarat von der Leyen.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei a destabilizat lanţurile de aprovizionare şi ameninţă lumea cu o criză alimentară.
„În timp ce noi am decis să acţionăm în solidaritate cu cele mai vulnerabile ţări, Rusia continuă să folosească foametea ca instrument de influenţă şi ca armă în acest război”, este convins el.
Preşedintele francez a anunţat că ţara sa oferă fonduri pentru a ajuta Programul Alimentar Mondial să livreze 25.000 de tone de grâu din Ucraina în Somalia, precum şi fonduri suplimentare pentru transportul şi distribuirea de cereale ucrainene în Yemen şi Sudan.
Administratorul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Samantha Power, a declarat, într-un mesaj video, că, în faţa agresiunii brutale a Federaţiei Ruse de astăzi, Ucraina demonstrează că rămâne un stat generos.
„Statele Unite sunt onorate să joace un rol în iniţiativa preşedintelui Zelenskyy, în valoare de 20 de milioane de dolari, de a livra cereale oamenilor care au cea mai mare nevoie de ele în timpul celei mai grave crize alimentare pe care lumea a cunoscut-o în ultimele generaţii”, a declarat Power.
Secretarul general al ONU, António Guterres, i-a mulţumit preşedintelui Ucrainei şi poporului ucrainean pentru rolul pe care îl joacă în iniţiativa privind cerealele din Marea Neagră, care va contribui la exportul în siguranţă al produselor alimentare.
„Vom sprijini funcţionarea centrului comun de coordonare pentru a continua funcţionarea liberă şi neîngrădită a acestei iniţiative”, a spus el.
La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că, în urmă cu 90 de ani, Uniunea Sovietică a provocat teribilul Holodomor, în timpul căruia au pierit milioane de ucraineni, iar astăzi Rusia foloseşte din nou foametea ca instrument de război şi încearcă să creeze instabilitate în lume.
„Susţin cu tărie eforturile Ucrainei şi ale comunităţii internaţionale de a păstra aprovizionarea prin Marea Neagră. Acest lucru este extrem de important”, a declarat el.
Secretarul general al NATO a declarat că criza alimentară nu a fost cauzată de sancţiunile internaţionale împotriva Federaţiei Ruse, ci de războiul nesăbuit al Rusiei împotriva Ucrainei. El a subliniat că membrii Alianţei oferă Ucrainei un sprijin financiar, umanitar şi de apărare fără precedent, pentru a o ajuta să câştige ca stat independent şi suveran, şi că vor sprijini atât cât va fi nevoie.
sursa: News.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank