G4Media.ro

Summit UE-Ucraina organizat vineri la Kiev, un „semnal puternic” transmis Moscovei

Sursa foto: Facebook / Volodimir Zelenski (Володимир Зеленський)

Summit UE-Ucraina organizat vineri la Kiev, un „semnal puternic” transmis Moscovei

Ucraina și Uniunea Europeană vor organiza vineri un summit la Kiev, guvernul ucrainean salutând acest „semnal puternic” trimis Moscovei la aproape un an de la începutul invaziei rusești, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

La rândul său, armata rusă, aflată în ofensivă în ultimele zile, a revendicat marți cucerirea unui sat în apropiere de Bahmut, un punct fierbinte al luptelor din estul Ucrainei.

Reuniunea la nivel înalt cu cei 27 reprezintă un pas important, la câteva luni după ce Kievul a primit statutul oficial de candidat la aderarea la UE.

În discursul său de marți seară, Zelenski și-a exprimat speranța că summitul va reflecta un „nivel ridicat de cooperare și progres” cu UE. „Ne așteptăm la vești pentru Ucraina”, a spus el.

„Faptul că acest summit are loc la Kiev este un semnal puternic atât pentru partenerii noștri, cât și pentru dușmanii noștri”, a declarat anterior premierul Denis Șmigal, care a precizat că „se așteaptă ca summitul să fie o evaluare intermediară pozitivă a eforturilor noastre de integrare europeană”.

Cele două zile ar trebui să permită „Europei să creadă în victoria Ucrainei”, a insistat el.

Acestea vor avea loc la câteva zile după ce Occidentul a dat undă verde, după multe tergiversări, să livreze tancuri grele din arsenalul său armatei ucrainene.

Între 120 și 140 de tancuri

Potrivit ministrului ucrainean de externe Dmitro Kuleba, Ucraina așteaptă „între 120 și 140” de tancuri occidentale pentru a respinge armata rusă.

Este pentru prima dată când Kievul a dezvăluit numărul total de tancuri grele moderne promise de aliații săi occidentali.

Ucraina a indicat anterior că ar avea nevoie de câteva sute de astfel de tancuri grele, rachete cu rază lungă de acțiune și avioane pentru a putea desfășura contraofensive pentru a recupera teritoriul ucrainean ocupat de Rusia.

Procesul de livrare ar putea dura luni de zile, potrivit mai multor cancelarii, din cauza necesității de a organiza întreținerea tancurilor la fața locului și instruirea militarilor ucraineni.

Parisul a anunțat marți că Franța va furniza Ucrainei 12 tunuri Caesar de 155 mm suplimentare, pe lângă cele 18 deja livrate.

Dar aceste tunuri mobile și extrem de precise nu au o rază de acțiune de peste 100 de kilometri, de care Ucraina spune că are nevoie pentru a distruge liniile de aprovizionare și depozitele de muniții rusești.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat marți că va discuta cu Zelenski despre nevoile sale de armament.

„Vom discuta”, a declarat el în fața unui grup de reporteri la Casa Albă.

Potrivit Wall Street Journal, o companie americană de apărare, General Atomics, s-a oferit să vândă Kievului două drone MQ-9 Reaper pentru un dolar simbolic. Costurile de transport către Ucraina (10 milioane de dolari) și de întreținere (8 milioane de dolari pe an) ar urma să fie suportate de Kiev, precizează ziarul. Guvernul SUA nu a comentat aceste informații.

Teama de escaladare

Occidentul se teme că un sprijin militar și mai masiv ar putea împinge Kremlinul să escaladeze, în timp ce Rusia insistă că americanii și europenii au declarat un război prin procură.

Statele Unite au acuzat marți Rusia că nu a respectat tratatul New Start, ultimul acord de dezarmare nucleară încheiat între ele.

Mulți observatori cred că Moscova și Kievul pregătesc fiecare un asalt la sfârșitul iernii sau în primăvară. Pe teren, forțele rusești par hotărâte să recâștige inițiativa după ce în toamnă au fost forțate să se retragă în nord-estul și sudul țării.

Marți, Ministerul rus al Apărării a afirmat în actualizarea sa zilnică că „localitatea Blagodatne a fost eliberată”, în apropiere de Bahmut, după o ofensivă a „unităților de asalt voluntare” sprijinite de aviație și artilerie.

„Voluntari” este eufemismul folosit în Rusia pentru grupurile paramilitare – în special cele din grupul Wagner – care luptă alături de armată.

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, revendicase deja sâmbătă capturarea Blagodatne, ceea ce Kievul negase.

Oamenii săi au cucerit și micul oraș Soledar în ianuarie, cu prețul unor pierderi grele, precum și satele învecinate. Cu toate acestea, forțele ucrainene insistă că Bahmut rămâne sub controlul lor.

Între timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că țara sa ia în considerare acordarea de asistență militară pentru Ucraina. „Ei bine, cu siguranță analizez acest lucru”, a declarat Netanyahu într-un interviu acordat postului american CNN, întrebat dacă Israelul intenționează să ofere Kievului asistență, cum ar fi sistemul său de apărare antiaeriană Iron Dome.

Netanyahu s-a oferit, de asemenea, să medieze, dacă părțile aflate în conflict și Washingtonul îi vor cere acest lucru.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Un semnal puternic către Zelensky pentru a ceda odată și pentru a negocia pacea cu Putin. La asta se rezuma diplomația UE: „bani pentru pace”. Sunt disperați europenii, mai ales pentru ca vad cu groaza cum Ucraina, (la fel ca Polonia, România și statele baltice), pune relația cu SUA mai presus de cea cu UE, pentru ca securitatea este garantata de SUA, iar Ucraina a făcut fata Rusiei datorita armelor si banilor trimisi de SUA.

  2. Cel mai bun „semnal” pentru Moscova este cel cu rază lungă de acțiune! 😏 Si ăsta cred că-l va da tot SUA, nu dineurile UE!
    Si Moscova înțelege de bici, nu de finețuri! Nu știu interlopii care-i treaba cu finețurile, ei văd asta ca slăbiciune! 😏

  3. Ha haaaa haaaaa haaaa ha ha haaaa, clown boy ai ramas blocat pe vaccinuri 🤣