Summitul Uniunii Africane condamnă „fără echivoc valul” de lovituri de stat de pe continent
Liderii prezenţi la summitul Uniunii Africane (UA) au condamnat „fără echivoc” recentul „val” de lovituri de stat de pe continent, a declarat duminica aceasta comisarul însărcinat cu afaceri politice, pace şi securitate al organizaţiei panafricane, Bankole Adeoye, transmite AFP, citată de Agerpres.
„Fiecare lider african de la adunare a condamnat fără echivoc modelul, recrudescenţa, ciclul, valul de schimbări anticonstituţionale de guvern”, a declarat Adeoye într-o conferinţă de presă, organizată în timpul summitului Uniunii Africane, care a început sâmbătă şi se încheie duminică seara în Capitala Etiopiei, Addis Abeba.
UA „nu va tolera nicio lovitură de stat militară, indiferent de formă”, a adăugat el, care a amintit că ţările în care au avut loc lovituri de stat au fost suspendate de către Consiliul UA al păcii şi securităţii. „Faceţi-vă temele, în niciun moment din istoria Uniunii Africane nu am avut patru ţări suspendate într-un an, în 12 luni: Mali, Guineea, Sudan şi Burkina Faso”, a adăugat el.
Referindu-se la situaţia Africii de Vest, Adeoye a declarat că „Sahelul nu trebuie să redevină un focar” de schimbări anticonstituţionale de guvern, calificate drept „flagel”.
În discursul său inaugural de sâmbătă, preşedintele Comisiei UE, Moussa Faki Mahamat, a făcut şi el referire la „valul funest” de lovituri de stat şi a subliniat „legăturile de cauzalitate cunoscute” cu extinderea terorismului.
Totodată, liderii UA au căzut de acord să creeze o nouă organizaţie de sănătate pentru continent, ca răspuns la pandemia de coronavirus, relatează dpa.
Un proiect care stabileşte bazele unui astfel de demers a fost aprobat în acest sfârşit de săptămână de şefii de stat şi de guvern prezenţi în Addis Abeba.
„Conceptul se bucură de sprijin”, a declarat sâmbătă John Nkengasong, şeful Centrului African de Prevenire şi Control al Maladiilor (CDC), organism ce va pune bazele noii organizaţii, care se va numi Autoritatea africană de pregătire şi răspuns (APRA). CDC caută să canalizeze resursele statelor africane şi să coordoneze măsurile de combatere a coronavirusului.
Noua organizaţie va dispune de o structură autonomă care îi oferă puteri extinse şi îi permite să răspundă direct guvernelor. Una dintre principalele sarcini ale noii organizaţii va fi să elaboreze un program de acţiune rapid pentru viitoarele pandemii, a declarat Olive Shishana, şefa comisiei pentru coronavirus al Uniunii Africane. În opinia ei, finanţarea noii organizaţii nu ar trebui să fie dificilă.
De la izbucnirea pandemiei de coronavirus, în întreaga Africă au fost înregistrate oficial 10,8 milioane de cazuri de îmbolnăvire, însă experţii cred că numărul real este mult mai mare, deoarece multe cazuri nu ajung să fie raportate pe un continent care adăposteşte circa 1,3 miliarde de persoane.
Sursa: Agerpres/EPA/MOUSSA KALAPO
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii