G4Media.ro

„Sunflowers from Petrol Station”, un Banksy inspirat de Van Gogh, a fost…

Sursa foto: banksyexplained.com

„Sunflowers from Petrol Station”, un Banksy inspirat de Van Gogh, a fost vândut la Christie’s pentru 14,5 milioane de dolari / Lucrarea a fost estimată inițial ca valorând între 12 şi 18 milioane de dolari

„Sunflowers from Petrol Station”, un Banksy inspirat de Van Gogh, a fost vândut, marţi seară, la Christie’s New York pentru suma 14,5 milioane de dolari.

Seria „Floarea Soarelui” a lui Van Gogh a fost deturnată de artistul stradal în „Sunflowers From Petrol Station” ce reprezintă un buchet ofilit de poluare, anunță News.ro.

Semnat şi datat Banksy 2005, uleiul pe pânză al artistului anonim provine din colecţia creatorului de modă Paul Smith. Lucrarea a fost estimată între 12 şi 18 milioane de dolari.

Intitulată „Sunflowers From Petrol Station (Les Tournesols de la station-service)”, ea face parte dintr-un grup limitat de picturi pe pânză semnate de Banksy, spre deosebire de graffiti, mai răspândite.

Casa de vânzări a estimat că este vorba despre „desfigurarea picturală şi conceptuală a capodoperei lui Van Gogh, Floarea Soarelui”.

Două călătorii în Franţa i-au inspirat lui Van Gogh picturile cu „Floarea Soarelui”. Prima a fost în 1887 la Paris, unde a locuit cu fratele său Theo, iar a doua anul următor la Arles.

În ceea ce-l priveşte pe Banksy, el foloseşte floarea soarelui ca semnal de alarmă. Buchetul în vas este ofilit, consecinţă a emisiilor de carbon, evocate în titlul pânzei.

Tema protejării mediului este recurentă la Banksy. Pe 20 ecembrie 2018, el denunţa poluarea aerului din Portul Talbot din Ţara Galilor, unul dintre cele mai poluate oraşe din Marea britanie. Graffiti-ul înfăţişează un copil, fericit să vadă fulgi de zăpadă căzând din cer, care în realitate sunt particule de cenuşă provenite din coşul de gunoi care ardea de cealaltă parte a zidului.

O altă lucrarea de Banksy, „Monkey Detonator”, realizat în 2000, a fost adjudecat la preţul de 2,1 milioane de dolari. În sesiunea dedicată artei secolului XXI au mai fost vândute: „The Guilt of Gold Teeth” de Jean-Michel Basquiat cu 40 de milioane de dolari şi „Flash in Naples”, de acelaşi autor, cu 19,8 milioane de dolari.

Sursa foto: banksyexplained.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Mai bine scrieți dacă entitatea intitulata banksy e vaccinată.

  2. Un kitsch jalnic, supraevaluat.

  3. Cam ce-a mai rămas din arta lui Van Gogh şi a contemporanului Eminescu.
    Banii.

  4. avand in vedere ca acest asa zis artist stradal e anonim, cum ajung lucrarile lui in proprietatea celor care le vand la licitatii? le lasa in cutia postala? le ofera cadou prin curier? cand cumperi ceva, daca e vorba de o lucrare de arta mai ales, ai nevoie de un certificat de proprietate, de un act de vanzare cumparare, nu e ca si cum cumperi o cutie de lapte de la magazin.

    intrebarea mea e cum procedeaza autorul si cumparatorul ca sa intre in posesia acestor mazgalituri pe care le revand apoi fraierilor la licitatii?

  5. Frustrarea nu tine loc de intelegere
    Dar romanul, care se crede expert in virusologie, politica sau fotbal, de ce sa nu se creada expert si in arta?

    • LOL
      Adevarat…

    • Da, arta !Trebuie să fii mare cunoscător ca să apreciezi talente galactice la adevărata lor valoare! Cum ar fi unul, Hunter Biden, talent care a izbit la fundație arta modernă,. zguduind licitațiile cu lucrări de sute de mii ! Da, marea artă, ce știm noi…

  6. un kakat de „artist” umflat de snobarimea hipsterica.