G4Media.ro

Suntem pregătiți să ne relaxăm? Cum arată numărul de infectări și decese…

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Suntem pregătiți să ne relaxăm? Cum arată numărul de infectări și decese din ultimele două săptămâni, înaintea ridicării stării de urgență – GRAFIC

G4Media a analizat datele primite de la autorități, în ultimele două săptămâni, privind numărul de infectări noi și decese pe care fiecare județ le-a raportat zilnic.

Cifrele arată că media cazurilor de îmbolnăviri noi în perioada 1-13 mai a fost de 289,3 infectări înregistrate de la o zi la alta. Tot în medie, în aceeași perioadă, au fost raportate 24,5 decese la fiecare 24 de ore.

Astfel, analiza datelor arată că de la 1 mai nu a existat o constantă crescătoare sau descrescătoare a îmbolnăvirilor, ci că ele au oscilat, uneori chiar semnificativ, în ceea ce specialiștii numesc raportare în model ”dinți de fierăstrău”.

Spre exemplu, în 1 mai au fost raportate 327 de infectări, a doua zi numărul acestora a scăzut la jumătate, fiind raportate doar 165 de cazuri noi, iar a treia zi numărul lor a crescut de aproape trei ori, până la 431 de îmbolnăviri, câte au fost înregistrate în 3 mai.

 

Un alt exemplu este cel din 5-8 mai, atunci când numărul de infectări a scăzut de la 325 la 270, apoi a urcat brusc la 392 pentru ca după aceea să scadă până la 312.

De remarcat este, însă, că o scădere aproape constantă a numărului de infectări a fost înregistrată începând cu 9 mai, ziua în care Guvernul a publicat documentul care conținea primele măsuri de relaxare permise după ridicarea stării de urgență.

Numărul de infectări a scăzut atunci cu aproape 30%, de la 320 la 231, apoi a rămas relativ constant, în jurul a 200 de infectări zilnic.

În ce privește decesele, de remarcat este că în 13 mai a fost înregistrat un număr foarte mare de decese (34) comparativ cu alte zile, dar și cu media victimelor de la începutul crizei de coronavirus în România. Doar în trei cazuri anterioare au mai fost raportate 30 de decese (sau mai mult) în 24 de ore: 19 aprilie (30), 25 aprilie (34) și 8 mai (35).

În general, numărul de decese raportate zilnic se menține aproape de media ultimelor două săptămâni, cu excepțiile din 8 și 13 mai, când s-a înregistrat un număr mare de victime, și cele din 3 și 9 mai, când s-au înregistrat cele mai mici ale perioadei, 19 respectiv 16 decese.

Context

România a intrat joi în ultima zi de stare de urgenţă, la două luni de la instituirea ei prin decret prezidenţial, după ce criza de coronavirus s-a accentuat. Președintele și Guvernul au anunțat că în continuare va fi instituită starea de alertă, însă legea privind măsurile care pot fi luate în această perioadă a fost adoptată abia miercuri, astfel că va intra în vigoare cel mai devreme luni.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Mai terminati cu paranoia cu gripa ,nu putem sta inchisi in case atatea luni,asta e doar un motiv de dictatura experimentat de Klaus.

    • Mars potaie ca ai purici!
      Fmm psd, fmm voiculescu!

    • Nu e o gripa. Are 7% mortalitate in Ro. Asta in contextul in care avem doar 16k cazuri. Calculeaza la 1.6 milioane de cazuri cati morti ar fi. Hai sa te ajut… 100.000. Asta presupunand ca sistemul medical nu se duce naibii, ceea ce sigur s-ar intampla.

    • consideri ca nr de cazuri depistate pozitiv reprezinta numarul real de infectati cu acest virus?

  2. comunicatele de raportare nu includ doar decesele intamplate in ziua respectiva (in ultimele 24 h).

    de exemplu, in data de 8 mai s-au raportat multe decese „neanuntate” anterior, unele chiar din luna martie sau din aprilie.
    probabil aceeasi situatie se regaseste si la alte zile, nu am stat sa verific si sa enumar aici datele.

  3. Suntem foarte pregatiti! Noi, ca natie, am fost pregatiti de relaxare in fiecare clipa dupa dec 1989.

    Am fost relaxati cand Iliescu ne-a omorat concetatenii in perioada de dupa 22 dec 89, am fost la fel de relaxati cand Iliescu a fost autorul moral al mineriadelor soldate cu pierderi de vieti omenesti si cu distrugerea sanatatii unora(a celor stalciti in bataie de catre mineri). Am fost atat de relaxati incat, in mod majoritar, ne-a durut in cot de toate astea!

    Am fost relaxati cand banditii din clica comunistoida FSN-FDSN-PDSR-PSD ne-au furat si am fost si mai relaxati cand i-am adus din nou la putere, ca sa ne fure din nou.

    Noi suntem o natie in mod majoritar relaxata. Cum sa pierdem ocazia sa ne relaxam din nou? Suntem deci foarte pregatiti pentru relaxare! Atat de pregatiti incat consecintele relaxarii vor fi tot niste nenorociri, la fel ca cele pe care le-am generat prin starea noastra de relaxare, timp de 30 de ani.

  4. eu sunt relaxat, nu am investitii in Romania, deci sunteti liberi sa votati cu psd/pnl si sa va distrugeti tara

  5. „…fiind raportate doar 165 de cazuri noi, iar a treia zi numărul lor a crescut de aproape trei ori, până la 431 de îmbolnăviri …”
    Credeti ca toata lumea are memorie de mormoloc? S-a spus destul de clar atunci ca din alea 431 de cazuri citeva zeci erau, de fapt, cazuri din ziua anterioara prelucrate prea tirziu pentru a intra in raportarea zilei. Si ce rost are media aia de cazuri pe doua saptamini? Altul decit cel de creare a unei false imagini?

  6. Numărul de decese la milionul de locuitori ?
    Stăm catastrofal ! Din păcate suntem de departe pe primul loc printre cele 20 de ţări din jumătatea de Est a Europei.
    Toată lumea inventează grafice, statistici, le comentează cum le convine. Nu este nevoie. Toate datele la zi se găsesc pe worldometer.info. Fiecare poate să le ȋnţeleagă şi să le interpreteze după cum ȋl ajută capul.