G4Media.ro

„Sunteți pregătiți pentru război?” – Germania decide să lase istoria în urmă…

Foto: Wikimedia Commons / Hans-Hermann Bühling

„Sunteți pregătiți pentru război?” – Germania decide să lase istoria în urmă și să se reînarmeze

Un lansator de rachete trimite un nor de praf maroniu în aer în timp ce se îndreaptă pe un câmp spre linia de tragere. Câteva clipe mai târziu, un soldat face numărătoarea inversă, de la cinci la „Foc!”, înainte ca o rachetă să urce pe cer. Exploziile și bubuiturile acestor exerciții militare de antrenament sunt atât de constante, încât localnicii din orășelul Munster, aflat în apropiere, abia dacă le mai observă, arată un reportaj BBC.

Dar viața aici este pe cale să devină și mai zgomotoasă.

Armata germană, Bundeswehr, a primit recent undă verde pentru o creștere masivă a investițiilor, după ce parlamentul a votat exceptarea cheltuielilor pentru apărare de la normele stricte privind datoria.

Inspectorul general al Bundeswehr a declarat pentru BBC că este nevoie urgentă de acest impuls financiar, deoarece crede că agresiunea rusă nu se va opri la Ucraina.

„Suntem amenințați de Rusia. Suntem amenințați de Putin. Trebuie să facem tot ce este necesar pentru a descuraja acest lucru”, a spus generalul Carsten Breuer. El avertizează că NATO ar trebui să fie pregătită pentru un posibil atac în doar patru ani.

„Nu este vorba despre cât timp am eu nevoie, este vorba mult mai mult despre cât timp ne dă Putin să fim pregătiți”, spune tranșant șeful apărării. „Și cu cât suntem pregătiți mai repede, cu atât mai bine”.

Punctul de pivotare

Invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina a schimbat profund gândirea în Germania.

Timp de zeci de ani, oamenii de aici au fost crescuți în respingerea puterii militare, fiind foarte conștienți de rolul trecut al Germaniei de agresor în Europa.

„Noi am declanșat două războaie mondiale. Chiar dacă au trecut 80 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, ideea că germanii ar trebui să stea departe de conflicte este încă foarte prezentă în ADN-ul multor oameni”, explică Markus Ziener de la German Marshall Fund din Berlin.

Unii rămân circumspecți față de orice ar putea fi văzut ca militarism chiar și acum, iar forțele armate au fost subfinanțate în mod cronic.

„Există voci care avertizează: „Suntem într-adevăr pe calea cea bună? Este percepția noastră asupra amenințării corectă?””

Când vine vorba de Rusia, Germania a avut o abordare particulară.

În timp ce țări precum Polonia și statele baltice se fereau să se apropie prea mult de Moscova – și își creșteau propriile cheltuieli pentru apărare – Berlinul, sub conducerea fostului cancelar Angela Merkel, credea în afaceri.

Germania și-a imaginat că realizează democratizarea prin osmoză. Dar Rusia a luat banii și a invadat Ucraina oricum.

Astfel, în februarie 2022, un cancelar uimit, Olaf Scholz, a declarat o pivotare națională în ceea ce privește prioritățile, o „Zeitenwende”.

Atunci a angajat o sumă uriașă de 100 de miliarde de euro pentru a consolida armata țării și a ține în frâu „belicoșii precum Putin”. Dar generalul Breuer spune că nu a fost suficient.

„Am umplut un pic gropile”, povestește el. „Dar este foarte rău”.

În schimb, el subliniază cheltuielile mari din Rusia pentru arme și echipamente, atât pentru stocuri, cât și pentru linia frontului din Ucraina.

El subliniază, de asemenea, războiul hibrid al Rusiei: de la atacuri cibernetice la sabotaj, precum și drone neidentificate deasupra siturilor militare germane.

Adăugați la aceasta retorica agresivă a lui Vladimir Putin și generalul Breuer vede „un amestec cu adevărat periculos”.

„Spre deosebire de lumea occidentală, Rusia nu gândește în cutii. Nu este vorba despre timp de pace și război, ci despre un continuum: să începem cu hibrid, apoi să escaladăm, apoi să revenim. Acest lucru mă face să cred că ne confruntăm cu o amenințare reală”.

El susține că Germania trebuie să acționeze rapid.

„Prea puțin din toate”

Evaluarea dură a șefului apărării cu privire la starea actuală a forțelor sale este în concordanță cu un raport recent către parlament. Bundeswehr-ul, a concluzionat acesta, are „prea puțin din toate”.

Autoarea raportului, comisarul pentru forțele armate Eva Högl, a dezvăluit lipsuri grave, de la muniție la soldați, până la cazărmi dărăpănate. Ea a estimat bugetul numai pentru lucrările de renovare la aproximativ 67 de miliarde de euro.

Ridicarea plafonului de îndatorare, care permite armatei să se împrumute – în teorie, fără limită – îi va oferi acces la o „linie constantă” de finanțare pentru a începe să rezolve această problemă, spune generalul Breuer.

Mișcarea istorică a fost făcută de succesorul așteptat al lui Scholz, Friedrich Merz, într-o grabă care a ridicat unele sprâncene. El a înaintat propunerea parlamentului chiar înainte ca acesta să fie dizolvat în urma alegerilor din februarie.

Noul parlament, cu o stânga antimilitaristă și o extremă dreaptă simpatizantă cu Rusia, ar fi putut fi mai puțin favorabil.

Dar „pivotarea” pe care Germania a început-o în 2022 a luat un nou avânt în acest an.

Un sondaj YouGov recent a arătat că 79% dintre germani încă îl văd pe Vladimir Putin ca fiind „foarte” sau „destul” de periculos pentru pacea și securitatea europeană.

Acum, 74% spun același lucru despre Donald Trump.

Sondajul a fost realizat după un discurs ținut la München, în care vicepreședintele său JD Vance a atacat Europa și valorile sale.

„Acesta a fost un semnal clar că ceva fundamental s-a schimbat în Statele Unite”, spune Markus Ziener.

„Nu știm încotro se îndreaptă SUA, dar știm că convingerea că ne puteam baza 100% pe protecția americană atunci când vine vorba de securitatea noastră – această convingere a dispărut acum.”

Lăsând istoria în urmă

În Berlin, prudența tradițională a germanilor față de toate lucrurile militare pare să dispară rapid.

Charlotte Kreft, în vârstă de 18 ani, spune că propriile sale opinii pacifiste s-au schimbat.

„Pentru o perioadă foarte lungă de timp, am crezut că singura modalitate de a compensa atrocitățile pe care le-am comis în cel de-al Doilea Război Mondial era să ne asigurăm că nu se mai întâmplă niciodată […] și am crezut că trebuie să demilitarizăm”, explică Charlotte.

„Dar acum suntem într-o situație în care trebuie să luptăm pentru valorile noastre, pentru democrație și libertate. Trebuie să ne adaptăm”.

„Există o mulțime de germani care încă se simt ciudat în legătură cu investițiile mari în armata noastră”, este de acord Ludwig Stein. „Dar cred că, având în vedere lucrurile care s-au întâmplat în ultimii ani, nu există nicio altă opțiune reală.”

Sophie, o tânără mamă, crede că investiția în apărare este acum „necesară în lumea în care trăim”.

Dar Germania are nevoie atât de trupe, cât și de tancuri, iar ea este mult mai puțin încântată ca propriul ei fiu să fie înrolat.

„Sunteți pregătiți pentru război?”

Bundeswehr-ul are un singur centru permanent de primire, o unitate mică situată între o farmacie și un magazin de pantofi, lângă stația Friedrichstrasse din Berlin.

Cu manechine îmbrăcate în camuflaj în vitrină și sloganuri precum „cool and spicy”, centrul își propune să atragă bărbați și femei în serviciul militar, dar primește doar câteva apeluri în fiecare zi.

Germania a ratat deja obiectivul de a-și mări rândurile cu 20.000 de soldați, până la 203.000, și de a reduce media de vârstă de 34 de ani.

Dar ambițiile generalului Breuer sunt mult mai mari.

El a declarat că Germania are nevoie de încă 100.000 de soldați pentru a se apăra și a apăra flancul estic al NATO în mod adecvat – un total de 460.000, inclusiv rezervele. Prin urmare, el insistă că o revenire la serviciul militar este „absolut” necesară.

„Nu veți obține aceste 100.000 de persoane fără un model sau altul de recrutare”, a declarat generalul.

Această dezbatere abia a început.

Generalul Breuer se poziționează în mod clar în fruntea unui efort de a împinge „pivotarea” Germaniei mai departe și mai repede.

Cu felul său relaxat și captivant de a fi, îi place să viziteze primăriile regionale și să provoace publicul cu o întrebare: „Sunteți pregătiți pentru război?”

Într-o zi, o femeie l-a acuzat că o sperie. „I-am spus: „Nu eu te sperii, ci celălalt tip!””, își amintește el replica sa.

Se referea la Vladimir Putin.

În opinia generalului, dubla alarmă de „trezire” – amenințarea Rusiei și izolarea și dezangajarea Statelor Unite – sună acum puternic pentru Germania și nu poate fi ignorată.

„Acum este de înțeles pentru fiecare dintre noi că trebuie să ne schimbăm”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...