G4Media.ro

Superoferta de coca, care a prăbușit prețul pieței, afectează localnicii din Columbia:…

sursa foto: AFP PHOTO/Jorge Bernal

Superoferta de coca, care a prăbușit prețul pieței, afectează localnicii din Columbia: Insecuritate alimentară și strămutări de populație

Prăbuşirea preţului coca, ingredientul principal al cocainei, contribuie la insecuritatea alimentară din Columbia şi provoacă strămutări de populaţie, deoarece oamenii părăsesc zonele care depind de această cultură ilicită, potrivit unei prezentări interne a Naţiunilor Unite, consultată de Reuters, transmite News.ro.

Din punct de vedere istoric, culturile de coca au asigurat venituri mai bune decât alternativele legale pentru mii de familii rurale columbiene, grupurile de traficanţi de droguri suportând adesea costurile de transport, îngrăşăminte şi alte bunuri.

În prezent, agricultorii care cultivă coca nu au cumpărători pentru frunzele sau baza de coca, ceea ce duce la dificultăţi economice pe fondul unei inflaţii ridicate, potrivit unei prezentări interne a Programului Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite (PAM).

„Nu există bani pentru a cumpăra alimente, iar inflaţia (preţurilor la alimente) este în creştere”, se arată în prezentarea, datată iunie.

PAM a confirmat provenienţa documentului.

Supraoferta de coca – inclusiv plante mai productive şi culturi record – contribuie la prăbuşire, alături de creşterea lentă a rutelor de trafic şi de noile culturi de coca în Guatemala, Honduras şi Mexic, se arată în prezentare.

Alte motive pentru scăderea preţurilor coca includ disputele teritoriale între grupurile de traficanţi şi importurile de fentanil opioid sintetic în Statele Unite, un consumator major de cocaină, a adăugat acesta.

Aproximativ 400.000 de familii din întreaga ţară se bazează pe veniturile legate de cultivarea coca, se arată în prezentare, adăugând că pieţele de cocaină au fost paralizate în provinciile columbiene, inclusiv în Narino, Putumayo şi Norte de Santander, timp de trei luni până la un an.

Guvernul va trimite câte 2 milioane de pesos (aproximativ 487 de dolari) la puţin peste 77.000 de familii, ca parte a unui program existent pentru a înlocui culturile ilicite, a declarat Valerin Saurith, un consilier pentru iniţiativa „Foamete Zero” a preşedinţiei, adăugând că guvernul va lucra pentru a construi opţiuni economice viabile pentru comunităţile afectate pe termen mediu.

„Nu este vorba doar de înlocuirea culturilor, ci şi de economie”, a spus Saurith.

Preţul coca este în prezent la aproximativ 30% din nivelurile anterioare, a declarat Elizabeth Dickinson, analist senior pentru International Crisis Group în Columbia, adăugând că zonele rurale suferă „un colaps economic complet” ca urmare a acestei situaţii.

Un kilogram de bază de cocaină putea ajunge anterior la aproximativ 975 de dolari în Narino, dar acum se vinde cu aproximativ 240 de dolari, dacă se găsesc cumpărători, a declarat Dickinson, adăugând că economiile locale din zonele de cultivare a coca – inclusiv magazinele şi alte tipuri de comerţ – se bazează pe veniturile obţinute din aceste culturi.

„Acest lucru a creat nu numai o criză economică, ci, sincer, şi o criză umanitară”, a spus Dickinson.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu