G4Media.ro

”Supravieţuirea Ucrainei este în pericol, iar securitatea Americii este în pericol” avertizează…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

”Supravieţuirea Ucrainei este în pericol, iar securitatea Americii este în pericol” avertizează şeful Pentagonului

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avertizat marţi că supravieţuirea Ucrainei este în pericol şi a încercat să convingă aliaţii că Statele Unite rămân angajate faţă de Kiev, chiar dacă Washingtonul a rămas practic fără bani pentru a continua să înarmeze forţele ucrainene, relatează Reuters, transmite News.ro.

Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a refuzat până în prezent să convoace un vot asupra proiectului de lege care ar oferi încă 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar Casa Albă se străduieşte să găsească modalităţi de a trimite asistenţă Kievului, care se luptă cu forţele ruseşti de mai bine de doi ani.

Austin a condus reuniunea lunară cunoscută sub numele de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei (formatul Ramstein), care are loc la baza aeriană Ramstein din Germania şi la care participă aproximativ 50 de aliaţi care sprijină militar Ucraina.

„Astăzi, supravieţuirea Ucrainei este în pericol, iar securitatea Americii este în pericol”, a declarat Austin într-o conferinţă de presă după reuniune. „Plec astăzi de aici pe deplin hotărât să menţin asistenţa de securitate şi muniţia americană. Iar aceasta este o chestiune de supravieţuire şi suveranitate pentru Ucraina şi este o chestiune de onoare şi securitate pentru America”, a adăugat el.

Austin, care a călătorit pentru prima dată în acest an de la tratamentul pentru cancerul de prostată, nu a precizat cum va sprijini Washingtonul Ucraina fără fonduri suplimentare.

Oficialii spun că lipsa fondurilor disponibile are deja un impact pe teren în Ucraina, iar forţele ucrainene sunt nevoite să gestioneze resursele limitate.

„Cred că aliaţii noştri sunt foarte conştienţi de situaţia noastră de finanţare, iar ucrainenii mai mult decât oricine, din cauza lipsurilor care rezultă din faptul că nu suntem în măsură să îi aprovizionăm”, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării, care a vorbit sub protecţia anonimatului.

AMERICANII, ÎN DIFICULTATE

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel marţi la aliaţii Kievului pentru a furniza mai multă apărare aeriană, afirmând că Rusia a lansat 130 de rachete, peste 320 de drone de atac şi aproape 900 de bombe ghidate în atacuri doar în această lună.

Săptămâna trecută, administraţia Biden a anunţat că va trimite Ucrainei 300 de milioane de dolari ca asistenţă militară, dar a adăugat că este o măsură extraordinară, după ce Pentagonul a făcut economii neaşteptate în urma unor contracte militare. Oficialii nu exclud că ar putea găsi economii suplimentare, dar spun că această sumă nu ar fi suficientă pentru a compensa lipsa de acţiune a Congresului.

Experţii cred că Austin se confruntă cu un public sceptic în Europa. „Devine din ce în ce mai greu pentru liderii americani să vină în Europa cu mesajul că Statele Unite sunt angajate în Ucraina pe termen lung”, a declarat Rachel Rizzo, cercetător senior la Centrul pentru Europa al Atlantic Council din Washington. „Mesajul acestui angajament financiar, militar, economic pe termen lung se bate cap în cap cu realitatea a ceea ce se întâmplă la Capitoliu”, a adăugat Rizzo.

GERMANIA ANUNŢĂ UN PACHET DE AJUTOR MILITAR DE O JUMĂTATE DE MILIARD DE EURO

Vineri, la o conferinţă de presă comună la Berlin, cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul polonez Donald Tusk şi-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina, ale cărei trupe, lipsite de muniţie, se confruntă cu cele mai grele bătălii de la primele zile ale invaziei ruseşti de acum doi ani.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunţat marţi un pachet de ajutor de 500 de milioane de euro (542,55 milioane de dolari) pentru Ucraina, care include 10.000 de cartuşe, şi a declarat că Statele Unite sunt în continuare un partener de încredere. „Nu am nicio îndoială cu privire la fiabilitatea americanilor”, a declarat Pistorius. „Există particularităţi în sistemele politice, iar noi trebuie să ne ocupăm de acest lucru”, a adăugat Pistorius.

Sprijinul european a devenit din ce în ce mai important în condiţiile în care Biden nu a reuşit să obţină aprobarea pachetului de ajutor pentru Ucraina în Congres, iar o mare parte din energia sa în materie de politică externă este concentrată şi pe războiul din Gaza.

Dar oficialii americani spun că realitatea este că, fără Statele Unite, sprijinul european pentru Ucraina nu va fi suficient pentru a respinge forţele ruseşti. „Nu există o modalitate prin care aliaţii noştri să îşi poată combina cu adevărat forţele pentru a compensa lipsa sprijinului american”, a declarat înaltul oficial american din domeniul apărării.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...