Supraviețuitori ai Holocaustului avertizează asupra proliferării antisemitismului și a discursului instigator la 84 de ani de la Noaptea de Cristal – „Noaptea geamurilor sparte” – când naziștii au terorizat evreii din Germania și Austria (Times of Israel)
În cadrul campaniei #ItStartedWithWords, desfășurată de Claims Conference – organizația care se ocupă de cererile de despăgubire în numele evreilor care au suferit în timpul naziștilor, mai mulți supraviețuitori ai Holocaustului au povestit pe suport video cum discursurile antisemite au dus la acțiuni care aproape au dus la exterminarea în masă a evreilor din Europa în secolul trecut.
Printre aceștia se numără Eva Szepesi, în vârstă de 90 de ani, o supraviețuitoare a lagărului de exterminare de la Auschwitz.
„Pentru mine a început când aveam opt ani și nu înțelegeam de ce cei mai buni prieteni ai mei îmi strigau cuvinte urâte”, a spus ea.
Szepesi a fost șocată de modul în care cei mai buni prieteni ai ei puteau să o trateze astfel, dar curând fata evreică s-a trezit fugind de naziști înainte de a fi capturată și deportată la Auschwitz la vârsta de 12 ani. Părinții și fratele ei au fost uciși la Auschwitz.
Pe 9 noiembrie 1938, naziștii, printre care și mulți germani obișnuiți, au ucis cel puțin 91 de persoane și au vandalizat 7.500 de firme evreiești în timpul pogromurilor Kristallnacht din Germania și Austria. De asemenea, au ars peste 1.400 de sinagogi, potrivit memorialului Holocaustului Yad Vashem din Israel.
Până la 30.000 de evrei au fost arestați, mulți dintre ei fiind duși în lagărele de exterminare naziste, precum Dachau sau Buchenwald. Alte sute s-au sinucis sau au murit din cauza relelor tratamente aplicate în lagăre, cu ani înainte de începerea oficială a deportărilor în masă.
Până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945, naziștii și acoliții lor au ucis șase milioane de evrei europeni.
Campania #ItStartedWithWords, relansată de Conference on Jewish Material Claims Against Germany (Conferința privind revendicările materiale ale evreilor împotriva Germaniei), cu sediul la New York, denumită și Claims Conference, este un proiect educațional digital în care supraviețuitorii reflectă asupra momentelor care au dus la Holocaust. A fost o perioadă în care nu ar fi putut prevedea ușurința cu care vecinii, profesorii, colegii de clasă și colegii lor se vor întoarce împotriva lor, trecând de la cuvinte de ură la acte de violență.
„Relansarea acestei campanii merge dincolo de comemorarea Noaptea de Cristal”, a declarat Greg Schneider, vicepreședintele executiv al Claims Conference. „Având în vedere prevalența tot mai mare a negării Holocaustului, a denaturării și a discursului de ură pe platformele de socializare, mesajul central din spatele campaniei #ItStartedWithWords devine și mai important: Holocaustul nu a început cu lagăre, ghetouri și deportări; a început cu cuvinte de ură.”
În Germania, un grup care urmărește antisemitismul a declarat că a documentat peste 2.700 de incidente în această țară anul trecut, inclusiv 63 de atacuri și șase cazuri de violență extremă.
Într-un raport din iunie, Departamentul pentru cercetare și informare privind antisemitismul, sau RIAS, a declarat că pandemia coronavirusului, cu narațiunile sale conspiraționiste antievreiești, și conflictul din Orientul Mijlociu, cu critici antisemite la adresa Israelului, au fost principalele cauze ale celor 2.738 de incidente pe care le-a documentat.
Incidentele cu prejudecăți rasiste și discursuri de ură s-au înmulțit, de asemenea, în SUA, inclusiv recentele comentarii ale cântărețului Ye, cunoscut anterior sub numele de Kanye West, și o postare pe rețelele de socializare distribuită de baschetbalistul NBA Kyrie Irving.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu