Surpriza electorală din noiembrie? Democrații, tot mai încrezători că vor păstra Congresul SUA
Democrații americani (partid de stânga) sunt tot mai încrezători că vor reuși să păstreze cel puțin controlul unei camere din Congresul de la Washington în urma scrutinului din noiembrie, după ce chestiunea avortului pare să fi impulsionat alegătorii, așa cum au indicat rezultatele alegerilor primare din New York și Florida din această săptămână. În plus, democrații cred că vor fi ajutați la urne și de reducerea în continuare a prețului la combustibili, precum și de scăderea inflației, două chestiuni care au dat bătăi de cap majore Administrației Biden în ultimele luni.
Semne pozitive pentru democrați
Într-o cursă văzută ca un potențial punct de referință pentru alegerile intermediare din acest an, democratul Pat Ryan a reușit să-l învingă marți pe republicanul (pertid de dreapta) Marc Molinaro în districtul 19 din New York, un mandat devenit vacant după ce congresmanul democrat Antonio Delgado a fost numit locotenent guvernator.
Cursa pentru mandatul din 19-lea este considerată printre cele mai importante din America, districtul fiind inclus în așa-numita categorie swing, a celor care nu au învingător previzibil clar. Președintele Joe Biden a câștigat acest district cu mai puțin de 2 puncte în 2020, în timp ce fostul președinte Donald Trump s-a impus cu aproximativ 7 puncte în fața lui Hillary Clinton la alegerile pentru Casa Albă din 2016.
Victoria neașteptată a democratului în alegerile speciale pentru acest district a venit după ce Ryan a avut un mesaj centrat aproape în totalitate pe avort. Mesajele de campanie ale lui Ryan s-au concentrat pe protejarea drepturilor femeilor privind întreruperea de sarcină, declarând că aceasta este o problemă de „libertate,” după ce, în această vară, Curtea Supremă a inversat decizia în cazul Roe v. Wade. De partea sa, oponentul său republican i-a atacat pe democrați din cauza situației economiei (datele publicate joi arată că Statele Unite sunt în recesiune) și a ratei mari a criminalității. Ryan a câștigat în final cu două puncte.
„Alegerea a fost pe buletinul de vot. Libertatea a fost pe buletinul de vot și în seara asta alegerea și libertatea au câștigat,” a afirmat Ryan într-o declarație făcută după anunțarea rezultatelor.
De asemenea, în alegerile primare pentru pentru postul de guvernator în Florida, mai mulți democrați s-au prezentat la vot la scrutinul de marți (1.513.180) decât în 2018 (1.509.960), un semn încurajator pentru Partidul Democrat în perspectiva alegerilor din noiembrie, când americanii vor alege toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților, o treime din Senat și 39 de guvernatori, precum și alți oficiali de la nivelul statelor și orașelor.
Până recent, sondajele de opinie indicau că democrații riscă să nu mai controleze nici una din cele două camere ale Congresului în urma alegerilor din această toamnă. Cele mai multe dintre sondaje estimau că partidul aflat acum la putere în America va pierde zeci de mandate atât în Camera Reprezentanților, cât și camera superioară a legislativului. Ce s-a schimbat între timp?
Avortul, un subiect important
După luni întregi în care starea economiei, inflația și criminalitatea în creștere păreau că le vor spulbera șansele electorale, democrații sunt acum încrezători că norocul le surâde din nou. Dezbaterile din jurul chestiunii avortului au alimentat o schimbare neașteptată în șansele Partidului Democrat de a păstra Congresul. Avortul a contribuit la obținerea mai multor victorii în sezonul alegerilor primare pentru democrați, atât în strângerea de fonduri, cât și în ceea ce privește prezența la vot, care se apropie și, în unele cazuri, depășește nivelurile istorice din 2018.
Oficiali din ambele partide recunosc acum că problema avortului a animat angajamentul democraților ca nicio altă chestiune de când președintele Trump a părăsit Casa Albă, iar subiectul s-ar putea să fie un factor decisiv în noiembrie 2022, potrivit Axios.
De exemplu, o analiză Axios a constatat că prezența la vot a democraților în cursele pentru posturile de guvernatori a crescut între 2018 și 2022 în cinci dintre cele opt state care au organizat alegeri primare contestate după luna iunie, când Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat decizia istorică din 1973 prin care a recunoscut dreptul femeilor la întrerupererea de sarcină la nivel federal, lăsând chestiunea în seama statelor.
De asemenea, la începutul lunii august, alegătorii din statul american Kansas s-au pronunţat pentru menţinerea garanţiei constituţionale asupra avortului, în cadrul primului scrutin de importanţă majoră pe această temă după ce Curtea Supremă a anulat dreptul federal la întreruperea voluntară de sarcină.
Alegătorii acest stat conservator din Midwest-ul american au respins un amendament ce ar fi suprimat paragraful care garantează dreptul la avort în Constituţia statului şi ar fi putut deschide calea unei reglementări mai stricte sau chiar interzicerii avortului.
Rezultatul referendumului din Kansas înseamnă că avortul va fi autorizat în continuare până în săptămâna 22 de sarcină. Scrutinul a fost văzut ca un test politic la nivel naţional în SUA, unde multe state conservatoare au interzis deja sau urmează să interzică în scurt timp dreptul la întreruperile de sarcină.
Sondajele recente au confirmat și ele importanța tot mai mare a drepturilor la avort în dinamica pe termen mediu.
Astfel, un sondaj realizat de Pew Research Center între 1 și 14 august a constatat că 56% dintre alegători au spus că problema avortului va fi „foarte importantă” în decizia lor de a vota la alegerile intermediare. Aceasta este cu 13 puncte procentuale în creștere față de sondajul Pew din martie. Interesul crescut pentru avort a fost determinat în întregime de alegătorii democrați.
Un nou sondaj NBC News a constatat și el că democrații se apropie de entuziasmul republicanilor pentru votul la alegerile din noiembrie, motivați de cei care care citează avortul ca o problemă de top. Doar 38% au spus că susțin decizia Curții Supreme, în timp ce 58% s-au opus.
Avortul a fost considerat o problemă de top și în sondajele Fox News de săptămâna trecută din Arizona și Wisconsin, subiectul apropiindu-se ca importanță de cel al preocupările economice.
În Arizona, 20% dintre respondenți au spus că inflația a fost cea mai importantă problemă în cursa pentru Senat, cu 16% indicând dreptul de avort. În Wisconsin, 28% au numit preocupările economice drept principala problemă, în timp ce avortul s-a clasat pe locul doi, la 17%.
Analiștii au notat că scăderea inflației și prețurile mai mici la combustibil reprezintă, de asemenea, factori importanți pentru alegătorii americani. Aceste lucruri – alături de câteva victorii legislative (cel mai important fiind Reduction Inflation Act, pachetul de cheltuieli sociale și climatice) – l-au ajutat, de altfel, și pe președintele Joe Biden să cunoască o ușoară ameliorare în ratele sale de favorabilitate, el aflându-se acum la un nivel de 40.6% în ceea ce privește încrederea americanilor în modul în care se achită de sarcini. Rata sa de nepopularitate rămâne însă mare, la 53.9%, indica joi agregatorul de sondaje RealClearPolitics.
Avortul a devenit așadar o chestiune majoră, care ar putea modifica substanțial rezultatul scrutinului din toamnă. Acest lucru face ca, cu 75 de zile înainte de ziua alegerilor, democrații au acum șanse mari să păstreze cel puțin Senatul, cred acum analiștii. De asemenea, comentatorii de peste ocean anticipează că Partidul Republican va câștiga la mustață Camera Reprezentanților, cu o majoritate redusă. Cu alte cuvinte, „valul roșu” al victoriilor republicane, prognozat mult timp de experții americani, s-ar putea în final fie să nu se producă, fie să nu fie atât de decisiv încât să modifice radical polurile de putere de la Washington.
Colacul de salvare?
La sfârșitul lunii iunie, Curtea Supremă a decis în cazul Dobbs v Jackson Women’s Health Organization, care contesta interdicția din Mississippi privind avortul după 15 săptămâni. Instanța s-a pronunțat în favoarea statului cu o majoritate de șase voturi la trei, punând astfel capăt efectiv dreptului constituțional la avort.
Experții au afirmat atunci că hotărârea va transforma dreptul la avort în Statele Unite, care nu va mai fi considerat un drept constituțional, fiecare stat putând acum să decidă dacă interzice, limitează sau permite această procedură. Decizia Roe vs. Wade a stabilit, în urmă cu aproape jumătate de secol, în 1973, că Constituţia americană protejează dreptul femeilor la avort. Prin decizia din iunie, SUA revine la situația dinainte de 1973, când fiecare stat era liber să interzică sau să autorizeze avorturile.
Consecințele pentru America vor fi așadar uriașe, spuneau comentatorii. Se așteaptă ca jumătate dintre statele americane să introducă noi restricții sau interdicții. Treisprezece state au adoptat deja legi care vor interzice automat avortul în urma hotărârii Curții Supreme. O serie de alte state sunt susceptibile de a adopta rapid noi restricții. În total, se așteaptă ca accesul la avort să fie oprit pentru aproximativ 36 de milioane de femei de vârstă reproductivă, potrivit cercetărilor efectuate de Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală care oferă avorturi.
Așa cum am scris pentru G4Media.ro înainte de anunțarea hotărârii Curții Supreme, anularea Roe vs. Wade i-ar putea mobiliza pe alegătorii Partidului Democrat, care păreau să se consoleze cu perspectiva de a-și pierde majoritățile din Camera Reprezentanților și Senat în luna noiembrie.
Comentatorii americani au notat că subiectul avortului a venit atunci într-un moment dificil pentru democrați. Inflația în creștere, pandemia de coronavirus și cotele de aprobare scăzute ale președintelui Biden erau subiecte pentru care au fost atacați constant și fără milă de către republicani în ultimele luni. Cele mai multe dintre sondajele de opinie au arătat că democrații erau amenințați cu un dezastru electoral în noiembrie.
Decizia Curții Supreme de a anula Roe vs. Wade le oferă însă o șansă nesperată celor din Partidul Democrat. Hotărârea forului suprem are acum toate șansele să dea peste cap cursele electorale în întreaga Americă, în special în zonele suburbane din Pennsylvania, Wisconsin, Arizona, Nevada, New Hampshire și Georgia, care sunt considerate cruciale și care vor determina controlul Camerei și Senatului.
Într-o declarație emisă la scurt timp după decizia forului suprem, Biden a speculat momentul și i-a îndemnat pe alegători să aleagă mai mulți legiuitori care susțin dreptul la avort și a spus că va încerca să consacre protecția Roe v. Wade în legea americană.
Dacă cea mai înaltă jurisdicţie anulează jurisprudenţa pe care se bazează dreptul la avort în SUA din anii 1970, „va depinde de aleşii naţiunii noastre, la toate nivelurile, să protejeze dreptul femeilor de a alege. Şi va ţine de alegători să aleagă candidaţi favorabili” faţă de dreptul la avort în noiembrie.
„Vom avea nevoie de mai mulţi senatori favorabili dreptului la alegere, şi de o majoritate în acest sens în Camera Reprezentanţilor, pentru a adopta o legislaţie care să instituie jurisprudenţa existentă, pe care o voi promulga,” a dat asigurări Biden. (Autodeclarat catolic devotat, liderul democrat este şi apărător al dreptului la avort. Din această cauza, criticii săi îl acuză de ipocrizie).
De asemenea, este foarte probabil că problema avortului rezonează puternic în suburbiile americane, care au devenit terenul principal al politicii din Statele Unite, deoarece zonele rurale sunt solid republicane, iar zonele urbane sunt dominate de democrați. Democrații au câștigat 41 de locuri în Camera Reprezentanților și au preluat controlul camerei inferioare a Congresului în 2018, în contextul în care alegătorii din suburbii s-au întors împotriva lui Trump. În 2020, Biden a câștigat 54% din voturile din suburbii, potrivit Pew Research Center, iar asta a jucat un rol decisiv în cele cinci state pe care democratul le-a câștigat cu cele mai mici diferențe în fața republicanului.
Comentatorii au afirmat în iunie că democrații intenționează fără îndoială să transforme chestiunea avortului într-una semnificativă pentru alegerile din toamna acestui an. Ajutați și de o presă care, în cea mai mare parte, le este favorabilă, democrații ar putea să mențină subiectul pe prima pagină a ziarelor și în prim-planul buletinelor de știri de la televiziune, copleșind alegătorii cu informații despre efectele negative ale deciziei Curții Supreme.
O strategie care însă are nu doar beneficii electorale, ci și riscuri. Așa cum a arătat și Axios, subiectul ar putea avea succes cu votanții tineri, femeile din suburbii și alegătorii de culoare, precum și cu moderații care erau înclinați să voteze cu republicanii, însă s-au simțit dezamăgiți de decizia Curții Supreme și acum tind să își dea votul democraților. Strategia s-ar putea insa să dea rateuri cu alegătorii din clasa muncitoare, cu bărbații și votanții hispanici.
În sfârșit, trebuie spus că cvasimajoritatea sondajelor de opinie au indicat constant că economia, inflația și prețurile în creștere la alimente, combustibili și chirii, precum și rata mare a criminalității sunt preocupările majore ale americanilor. De asemenea, criza de la frontiera cu Mexicul reprezintă un alt subiect important pentru alegătorii de peste ocean.
Alegerile de marți au dovedit însă că avortul este și el un subiect important peste ocean. Chestiunea a devenit un colac nesperat de salvare pentru democrați în perspectiva alegerilor și ar putea să-i ajute pentru a păstra în final controlul asupra Congresului în urma scrutinului din noiembrie. (Surse: Axios, ABC News, NBC News, FoxNews, RealClearPolitics, PewResearch, Twitter)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii