G4Media.ro

Surpriză la alegerile interne ale Opozitiei: Márki-Zay Péter, un conservator, va fi…

Sursa foto: Facebook / Márki-Zay Péter

Surpriză la alegerile interne ale Opozitiei: Márki-Zay Péter, un conservator, va fi contracandidatul lui Viktor Orbán la alegerile parlamentare din 2022

Márki-Zay Péter, primarul localității Hódmezővásárhely, a câștigat duminică alegerile preliminare organizate de cele 6 partide de opoziție din statul vecin și urmează să fie contracandidatul lui Viktor Orbán la funcția de prim-ministru al Ungariei la alegerile parlamentare din primăvara anului 2022, potrivit presei maghiare.

Márki-Zay Péter a devansat-o în turul al doilea al alegerilor preliminare pe Klára Dobrev, europarlamentar al Convenției Democratice (DK), soția fostului premier Ferenc Gyurcsany.

În cel de-al doilea tur al alegerilor preliminare au participat 662 de mii de votanți. După numărarea a 60% din voturi, Klára Dobrev și-a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe Márki-Zay Péter, care are 58% din voturi.

Márki-Zay Péter s-a calificat în al doilea tur al alegerilor preliminare de pe locul al treilea, după ce primarul Budapestei, Karácsony Gergely s-a retras din cursă în favoare sa.

Márki-Zay Péter a candidat ca independent în alegerile preliminare.

Márki-Zay Péter are 49 de ani, istoric, economist, cu un doctorat în economie, este căsătorit, are 7 copii, a câștigat mandatul de primar al orașului Hódmezővásárhely (sud-estul Ungariei, circa 45.000 de locuitori) ca independent în anul 2018, în localitatea care din 1990 a avut doar primari FIDESZ.

Márki-Zay Péter se declară un creștin practicant, conservator, și este considerat un politician extrem de carismatic.

După pierderea alegerilor parlamentare din 2018, partidele de opoziție din Ungaria au convenit să formeze o coaliție pentru a candida în comun împotriva FIDESZ-KDNP la alegerile parlamentare din 2022. Pentru desemnarea candidaților în circumscripțiile uninominale și pentru candidatul la funcția de prim-ministru al Ungariei, partidele de opoziție au organizat alegeri preliminare. La alegerile pentru desemnarea candidaților comuni în circumscripțiile uninominale au participat peste 634 de mii de cetățeni.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Daca Putin nu-i da Noviciok lui Peter asta, pana la Alegerile de anul viitor, s-a terminat cu Viktor Orban !.
    Ca prioritate Legislativa, incepand cu 2022, ar fi desfintarea articolelor din Constitutie care au permis jaful electoral parlamentar al lui Viktor Orban.

    • Vai de capul tău, postac la bucata!
      Nu știi 3 boabe in maghiara dar vorbești de Constituția Ungariei!
      Atâta nu știi ca e nevoie de votul a 2/3 dintre deputați pentru a schimba Constituția, amărâtule…

    • Imediat se activeaza sluga Rusiei, sa-l apere pe Viktor Orban, un dictator best friend cu Putin.

  2. Mai rau ca V. Orban n-are cum sa fie.

  3. O să fie greu, dar nu imposibil, să câștige în fața tăvălugului mediatic aflat la dispoziția lui Orban. Plus că sun mulți din țară care își datorează bunăstarea sistemului NER și fondurilor guvernamentale dirijate către ei.
    Plus, până în aprilie toți cei din opoziție trebuie să colaboreze și să nu ajungă să își scoată ochii unul altuia. Și știm din trecut că OV a avut oameni infiltrați în toate partidele de opoziie, care au reuști să le spargă din interior.

  4. Chiar dacă ar câștiga anul viitor alegerile, opoziția are o sarcină aproape imposibilă pentru demontarea regimului. Efectiv toate puterile statului sunt în mâna lui Orban, în prezent nimic important nu se poate îmtâmpla fără acordul lui. Modificări esențiale în Legea de bază ( actuala constituție ) nu se pot face decât cu o majoritate de 2/3 în parlament. Conform unei legi recente, chiar și schimbarea procurorului general actual este condiționată de o majoritate de 2/3 (care nu de mult a fost din nou numit în post pe o perioadă de 9 ani ). Singura șansă a opoziției, constând din 5-6 partide cu platforme foarte diverse a fost constituirea unei coaliții pentru alegerile din anul viitor ( chiar cu participarea lui Jobbik, un partid de extremă dreaptă ). Candidatul comun pentru funcția de premier a fost ales prin alegeri anticipate în două tuturi, organizate exclusiv de opoziție. Participarea la vot a fost masivă ( au fost activați probabil și susțintori fidesz, în vederea influențării rezultatului ). Mai este mult până departe.