SURSE Actualul procuror general interimar Bogdan Licu s-a înscris în cursa pentru postul de prim-adjunct al procurorului general/ Oana Schmidt Hăineală s-a înscris pentru adjunct al șefului DIICOT
Actualul procuror general interimar Bogdan Licu s-a înscris în cursa pentru postul de prim-adjunct al procurorului general, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare. Este o mișcare surprinzătoare în condițiile în care Licu conduce Parchetul general de mai bine de 6 luni ca interimar.
Licu este o figură controversată, fiind acuzat că și-ar fi plagiat teza de doctorat susținută la Academia SRI cu celebrul conducător de doctorate, generalul Gabi Oprea.
Alături de Oprea și alți doctori făcuți de acesta, Licu a fost vizat de un dosar penal privind teza de doctorat. Cazul a fost clasat de procurorii din subordinea lui în august 2018, mai exact de procuroarea Alexandra Mihai de la Serviciul de coordonare a activității Ministerului Public în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală din cadrul SUPC a Parchetului Înaltei Curți. Deși nu a identificat elemente penale, ancheta procuroarei Mihai a stabilit că Bogdan Licu ar fi plagiat în teza sa de doctorat în proporție de aproape 27 la sută.
Extras din ordonanța de clasare a procuroarei Alexandra Mihai
De altfel, Bogdan Licu a încercat să renunțe la titlul de doctor, însă instanța a decis că acest lucru nu este posibil. Detalii aici.
În decembrie 2019, o anchetă de presă a Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație a descoperit un nou caz de posibil plagiat în ce îl privește pe Bogdan Licu.
Nu este singura problemă de integritate în cazul lui Bogdan Licu. El apare într-un film pe youtube de acum 15 ani în care participă la un ritual masonic (vezi aici la minutul 5:30), alături de fostul șef al Fiscului Sorin Blejnar (aflat acum în pușcărie pentru corupție) și de fostul șef al Inspectoratului pentru Apărarea Constituției din SRI, generalul Ovidiu Soare, condamnat și el în 2013 la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru corupție (detalii aici).
Bogdan Licu la un ritual masonic
În 2013, CSM a decis că magistrații trebuie să declare dacă fac parte din organizații masonice, iar în iunie 2019, Curtea de apel Timișoara a decis că omisiunea unui magistrat de a menționa în declarațiile de interese apartanența la masonerie se circumscrie laturii obiective a
infracțiunii de fals în declarații. Vezi aici.
În cazul lui Bogdan Licu nu este clar dacă el a făcut parte din masonerie sau doar a participat în trecut, ca invitat, la un ritual masonic.
Împrumut de la prietenul şi naşul lui, un om de afaceri care a fost anchetat pentru corupţie. Potrivit declaraţiilor sale de avere, Licu a împrumutat 300.000 de euro de la Mircea Tudor, prietenul şi naşul lui, un om de afaceri inculpat pentru corupţie de DNA, dar al cărui dosar a fost clasat anul trecut.
Licu a fost audiat ca martor și în celebrul dosar Curentul și Motorul, în care fostul adjunct al procurorului general, Marcel Sâmpetru, a primit 2 ani cu suspendare, iar procurorul George Bălan a fost achitat.
Ca procuror general interimar, Bogdan Licu și-a legat numele și de cazul micuței Sorina. Licu a formulat mai multe cereri către instanțe prin care a încercat să împiedice adopția ei de către familia Săcărin din Statele Unite, însă instanțele au respins solicitările.
În primul rând, numele lui Bogdan Licu este legat însă de dosarul Revoluției, el fiind procurorul șef care a dispus în 2016 redeschiderea celebrului dosar care, în acest an, a ajuns pe masa instanței de judecată.
Oana Schmidt Hăineală s-a înscris pentru un post de adjunct al șefului DIICOT, au declarat, de asemenea, surse judiciare pentru G4media.ro. Acum, funcția e ocupată interimar de Hăineală. Ea a fost șefă a CSM, șefă a Corpului de control al lui Tudorel Toader și ex-secretar de stat în MJ pe vremea lui Florin Iordache și a ordonanței 13.
În cursa pentru adjunct al șefului DIICOT s-au înscris și procuroarele Ioana Albani și Oana Pâțu.
Albani s-a înscris și în cursa pentru șefia DIICOT. Este fostul procuror şef al Serviciului de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice din cadrul DIICOT, decorată de către fostul șef FBI, David Comey, cel demis de actualul președinte al SUA, Donald Trump.
În cursa pentru șefia Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curți s-a înscris procurorul Romulus Varga. Este procurorul criminalist care a obținut condamnarea polițistului Cristian Cioacă pentru uciderea Elodiei, în absența cadavrului. Deși un criminalist foarte bun, Varga nu a performat ca șef de secție, oamenii lui nefăcând aproape nimic notabil în ultimii 3 ani.
Context. Pe 10 decembrie, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a scos la concurs 10 funcții din eșaloanele 2 și 3 din marile parchete. Posturile scoase la concurs sunt următoarele:
• Prim-adjunct al Procurorului General
• Adjunct al PG
• Șef Secția urmărire penală și criminalistică din Parchetul General
• Șef al Secției Parchetelor Militare.
• Șef Secția Resurse Umane din PG.
• Adjunct al DIICOT.
• Adjunct al DNA.
• Al doilea adjunct al DNA.
• Șef Secția a 2-a din DNA de Combatere a infracțiunilor asimilate corupției.
• Șef Secția a I-a a DNA de Combatere a Corupției.
Potrivit anunțului MJ, ”procurorii pot depune cereri de înscriere, până la data de 30.12.2019, ora 24.00. Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor se va publica pe pagina de internet a MJ până la data de 14.01.2020, ora 24.00. În perioada 20.01.2020 – 21.01.2020 și 27.01.2020 – 31.01.2020, procurorii participanţi la selecţie vor susţine interviul în faţa
Comisiei”, se arată în anunțul MJ.
Pe 3 februarie 2020, ministrul Justiției va anunța propunerile sale și pe 4 februarie le va trimite la CSM. Urmează ca CSM să dea un aviz consultativ, apoi decizia propriu-zisă va fi luată de președintele României, Klaus Iohannis.
Citește și Cine s-a înscris în cursa pentru funcții cheie din DNA.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii