G4Media.ro

SURSE Adunarea Generală a Curții de Apel Constanța a votat revocarea lui…

Foto: ziuadeconstanta.ro

SURSE Adunarea Generală a Curții de Apel Constanța a votat revocarea lui Marius Cristian Epure din funcția de președinte/ Decizia finală va fi luată de CSM

Adunarea Generală a Curții de Apel Constanța a votat, marți, pentru revocarea lui Marius Cristian Epure din funcția de președinte al instanței, însă decizia finală va aparține Consiliului Superior al Magistraturii, au declarat pentru G4Media.ro surse din magistratură. Potrivit acestora, Epure și judecătorii apropiați de acesta au lipsit de la Adunarea Generală.

Context. Conducerea Curții de Apel Constanța și-a exprimat vineri, 1 februarie, aproape de finalul programului, sprijinul pentru CSM în două episoade care s-au petrecut în decembrie anul trecut, respectiv la jumătatea lunii ianuarie.

Demersul judecătorilor Epure și Marcu a stârnit nemulțumirea mai multor judecători din Curtea de Apel Constanța care consideră că prin publicarea celor două comunicate se poate înțelege că ele reprezintă punctul de vedere al întregului corp de judecători. Or, surse din cadrul CA Constanța au declarat că, dimpotrivă, inițiativa a aparținut exclusiv celor doi judecători care nu s-au consultat cu ceilalți colegi.

Comunicatele semnate de Marius Cristian Epure, președintele Curții de Apel Constanța, și Cristina Eleni Marcu, vicepreședintele instituției, fac referire la:

  • Un punct de vedere publicat în 10 decembrie 2018 de Victor Alistar și Romeo Chelaru, numiți de alianța PSD-ALDE reprezentanți ai societății civile în CSM;
  • Un drept la replică al Liei Savonea, președintele CSM, publicat pe site-ul instituției în 18 ianuarie a.c.

Comunicatele de susținere semnate de cei doi judecători ai CA Constanța au fost trimise chiar în ziua în care Consiliul Superior al Magistraturii condus de Lia Savonea a publicat lista cu funcțiile de conducere vacante.

Președintele Curții de Apel Constanța este un judecător controversat la malul mării. Proprietarul unui teren care apare în dosarul Retrocedărilor, în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat la 4 ani cu suspendare în primă instanță, Epure este autorul mai multor sentințe care au contrariat opinia publică.

Povestea pe scurt. În 18 ianuarie a.c., jurnalistul Ionel Stoica a publicat pentru Ziare.com un articol în care arăta cum Lia Savonea, șefa CSM, și Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare, au cerut ca judecarea în două procese să fie suspendată, iar dosarele să fie mutate la alte instanțe. În aceeași zi, pe site-ul CSM este publicat un drept la replică asumat doar de Lia Savonea în care aceasta își exprima nemulțumirea față de conținutul articolului.

La 1 februarie 2019, fără nicio noimă, președintele și vicepreședintele Curții de Apel Constanța își anunță public susținerea pentru dreptul la replică al Liei Savonea, printr-un comunicat de 5 rânduri. Demersul celor doi este cu atât mai greu de înțeles cu cât acesta vine tardiv, după două săptămâni de la publicarea dreptului la replică și când subiectul dispăruse complet din spațiul public:

  • ”Conducerea Curții de Apel Constanța susține poziția doamnei Președinte a Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, exprimată în dreptul la replică, din data de 18 ianuarie 2019, cu privire la temele mediatice speculative lansate de unele publicații online în legătură cu intervenția Președintelui CSM în procesele aflate în curs de soluționare”.

În aceeași zi, judecătorii Epure și Marcu mai trimit un comunicat, de data aceasta de 3 rânduri, prin care anunță că susțin un punct de vedere publicat de reprezentanții societății civile din cadrul CSM în 10 decembrie 2018, adică cu aproape două luni în urmă.

În documentul de poziție semnat de Victor Alistar și Romeo Chelaru se vorbește despre Ziua Constituției, Ziua Anticorupției și Ziua drepturilor omului și sunt enumerate stufos niște truisme de genul ”statul de drept se înfăptuiește numai în limitele ordinii constituționale” sau ”sistemul judiciar românesc trebuie să își asume aplicarea legislației anticorupție de o manieră neselectivă, corectă, bazată pe respectarea legii”.

  • Însăși motivarea celor doi judecători este lipsită de înțeles: ”Conducerea Curții de Apel Constanța aderă la Documentul de poziție a societății civile din Consiliul Superior al Magistraturii, din data de 10.12.2018, având în vedere că acesta transpune principii ale statului de drept”.

Cele două comunicate semnate de conducerea Curții de Apel Constanța au apărut în spațiul public la câteva ore după ce Consiliul Superior al Magistraturii a publicat lista cu funcțiile de conducere vacante.

Marius Cristian Epure a încercat de trei ori să devină judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, apoi a vrut să fie judecător militar, dar nu a reușit. În schimb, în decembrie 2018, Epure a fost numit de CSM președintele CA Constanța.

Cele două comunicate au fost semnate și de vicepreședintele Curții de Apel Constanța, Cristina Eleni Marcu, delegată de CSM în această funcție în 19 ianuarie a.c. În decembrie 2014, judecătorul Cristina Eleni Marcu l-a eliberat pe Nicușor Constantinescu din arestul preventiv și i-a dat voie să își reia activitatea în Consiliul Județean Constanța, deși acesta era trimis în judecată în alte trei dosare care vizau activitatea instituției pe care o conducea.

Sursa Foto: Ziuadeconstanta.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Iepurică, tu ai bască ?
    Pupincurism de ocazie sau Ocazia de a fi pupincurist…asta este cauza „adeziunii” fie ea și întârziată.
    Oricum, au votat judecătorii schimbarea lui Iepurică, dacă tot CSM-ul savonier are ultimul cuvânt !

  2. Aviz institutiilor similare din tara : noi iesim in strada sa va sustinem insa si voi trebuie sa luati atitudine si sa le tineti piept ciumatilor, sa dati cu ei de pamant..
    Bravo Constanta!!!

  3. Tarziu Constanta, foarte tarziu! Va bsteti joc in continuare de constanteni acceptand mafia psd – alde.