SURSE Aviz negativ pentru Horațiu Radu, una dintre propunerile de judecător la CEDO, după reluarea votului / Cotroverse în jurul avizării celor trei propuneri trimise în Parlament de Ministerul Justiției
Comisiile juridică și pentru drepturile omului i-au dat, miercuri, aviz negativ lui Horațiu Radu, propus judecător la CEDO, și aviz pozitiv pentru alte două propuneri, Sebastian Rădulețu și Bogdan Iancu. Votul a fost reluat după ce Horațiu Radu a primit, marți, aviz pozitiv, dar ulterior acesta s-a transformat într-unul negativ.
Președintele Comisiei Drepturile Omului, Iuseim Ibram, a semnalat, marți, Comisiei Juridice, de Disciplină și Imunități din Camera Deputaților, condusă de deputatul PSD Laura Vicol, că „rezultatul votului a fost transmis „greșit”, solicitând ca votul să fie modificat în conformitate cu acel rezultat care a fost comunicat imediat după audieri.
Pentru a evita eventuale acuzații de fraudare a votului, Comisia Juridică a hotărât să repeta procedura de vot pentru toți candidații, sursele g4media informând că planul președintei acestei comisii, Laura Vicol, este acela de a se asigura că Horațiu Radu este eliminat oficial, astfel încât supleanta Claudia Jderu să-i poată lua locul.
Aceleași surse g4media.ro mai arată că Laura Vicol, (PSD) ar fi cea care a susținut introducerea în lista de propuneri pentru CEDO a judecătoarei Claudia Jderu, invocând principiul egalității de gen, dat fiind că toate cele trei propuneri transmise de Ministerul Justiției sunt bărbați.
Candidaţii, în ordinea descrescătoare a voturilor obţinute în comisia de selecţie, au fost Sebastian Răduleţu, Bogdan Iancu şi Răzvan Horaţiu Radu, iar candidaţi de rezervă Claudia Jderu şi Mihaela Tofan.
- Pentru Sebastian Rădulețu au existat 66 de voturi „pentru”, 5 voturi „împotrivă” şi două abţineri pentru 3 voturi împotrivă şi o abţinere.
- Pentru Bogdan Iancu au existat 57 de voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă” şi 10 abţineri, avizul fiind unul favorabil.
- Pentru Horaţiu Radu au votat „pentru” 29 de parlamentari, 30 au votat „împotrivă” şi 20 s-au abţinut, avizul fiind unul negativ. 7 parlamentari au fost înregistraţi absenţi
- Pentru Claudia Jderu au votat 58 de senatori şi deputaţi, 4 au votat împotrivă şi 6 s-au abţinut, avizul fiind unul favorabil.
- Pentru Mihaela Tofan s-au înregistrat 51 de voturi „pentru”, un vot împotrivă şi 20 de abţineri, avizul fiind unul favorabil.
Avizul Parlamentului este înă consultativ. Guvernul ar urma să trimită cele trei propuneri la CEDO, urmând ca Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei să aleagă în final judecătorul României la CEDO.
Potrivit legii, în termen de 3 zile de la primirea avizului comisiilor parlamentare, Guvernul adoptă şi transmite Consiliului Europei lista cuprinzând cei 3 candidaţi în numele României pentru funcţia de judecător al Curţii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.