G4Media.ro

SURSE Care sunt măsurile cerute de PSD liberalilor pentru gestionara crizei sanitare/…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

SURSE Care sunt măsurile cerute de PSD liberalilor pentru gestionara crizei sanitare/ Testarea gratuită săptămânală pentru nevaccinați și accesul la medicație antivirală în farmacii, printre cerințe

Social-democrații au cerut liberalilor, în cadrul negocierilor pentru formarea unui guvern, nu mai puțin de 25 de măsuri urgente pentru gestionarea crizei sanitare, conform surselor G4Media.

Printre acestea, se numără un call-center pentru consilierea profesională a medicilor de familie, accesul la medicație antivirală pe bază de prescripție, centre ambulatorii de diagnostic și tratament în toate orașele, dar și vaccinarea gratuită a nevaccinaților o dată pe săptămână.

Deputatul PSD Alexandru Rafila și fostul ministru al Sănătății din partea PNL, Nelu Tătaru, au ieșit împreună la declarații după negocierile pe care echipele social-democraților și a liberalilor le-au purtat joi.

Predominant în declarații, Rafila a transmis că nu au existat divergențe majore între PSD și PNL cu privire la programul de guvernare în domeniul Sănătății și au fost mai degrabă ”chestiuni de interpretare”.

Fostul reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății a mai spus că s-a pus accent pe ambulatorii și, implicit, pe accesul cetățenilor la servicii medicale în apropierea locuințelor, spunând că există posibilitatea înființării a peste 1000 astfel de centre.

Rafila a mai spus că ”presiunea asupra populației și discriminarea trebuie să înceteze”. Citește mai multe aici. 

  • Măsurile cerute de PSD la negocierile cu PNL în domeniul Sănătății

I.I. Diagnosticul și tratamentul pacienților COVID-19

  1. Accesul facil la diagnostic și tratament al pacienților COVID-19: centre ambulatorii de diagnostic și tratament (ambulatorii de specialitate, centre de permanență) în toate orașele care să ofere consultații, investigații și prescripție rapidă pacienților diagnosticați cu COVID-19.
  2. Accesul la medicație antivirală pe bază de prescripție în farmaciile cu circuit deschis.
  3. Call-center pentru medicii de familie/alte specialitaticare trateaza pacienti COVID-19 pentru consiliere profesională (în parteneriat cu societățile profesionale medicale)
  4. Stabilirea urgentă a criteriilor de internare în spital a pacienților COVID-19.
  5. Constituirea structurii de coordonare a interventiei (MS) si a unității de achiziție, stocare și distribuție a medicației specifice pacienților COVID-19 (MS, DSU, Unifarm).
  6. Organizarea unei structuri județene funcționale de coordonare a acordării asistenței medicale, cu reprezentanți ai spitalelor din județ, a DSP și CJ pentru repartizarea pacienților cu COVID-19 și a celor cu boli cronice în funcție de disponibilitatea serviciilor medicale de asistență spitalicească.
  7. Stabilirea circuitului pacientului infectat cu SARS CoV-2. Pachet de informații ușor accesibil pentru toți cetățenii (Ce fac dacă am un test pozitiv, dacă sunt contact al unui caz pozitiv? Unde mă adresez? Când și unde mă prezint la medic? De unde procur medicația de care am nevoie?)si incurajarea prezentarii timpurii la medic a persoanelor simptomatice

I.II. Accesul universal la testare este esențial pentru următoarele 60 de zile

  1. Asigurarea de teste rapide de calitate corespunzătoare conform listei ECDC, decontabile pe baza unui preț de referință.
  2. Organizarea de centre de testare, eventual în spatii dedicate in actualele centre de vaccinare
  3. Instruire în vederea testării/auto-testării gratuite a angajaților nevaccinați în toate instituțiile publice minim o dată pe săptămână și pentru unitățile sanitare de 2-3 ori pe săptămână.
  4. Acces gratuit la testare o dată pe săptămână la centre de testare, medici de familie și ambulatorii de specialitate pentru persoanele asimptomatice.
  5. Testarea elevilor, în cazul redeschiderii școlilor și liceelor, dar și a studenților, prin teste din salivă, minim o dată pe săptămână (redimensionarea necesarului propus inițial de Ministerul Educației in functie de acceptabilitate).

I.III. Continuarea campaniei de vaccinare, în paralel cu punerea în funcțiune a unei campanii credibile de informare

13.Campanie de informare dedicată populației generale, părinților, persoanelor din categorii vulnerabile, inclusiv din mediul rural,

14.Comunicare/informare beneficii vaccinare în parteneriat cu autoritățile locale și angajatorii, reprezentanti ai cultelor, reprezentanți ai mass-media, INSP, societățile profesionale medicale.

I.IV. Set de măsuri non-farmacologice pentru reducerea numărului de cazuri și de decese ca parte a unui PACT NAȚIONAL DE SOLIDARITATE:

  1. Autoritățile, cultele religioase, angajatorii și mass-media explică și încurajează regulile de reducere a transmiterii COVID-19.

16.Decalarea reală a programului de lucru pentru reducerea aglomerației în mijloacele de transport în comun, organizarea in schimburi a programului scolar pentru reducerea aglomeratiei

17.Introducerea oriunde este posibil a regimului de tele-muncă,

18.Suspendarea limitata a activităților neesențiale care generează aglomerație,

  1. Utilizarea certificatului verde europeanintr-o maniera nediscriminatorie, cu acces universal la vaccinare si testare

I.V. Resursele umane in sanatate

20.Posibilitatea transformarii contractelor temporare ale personalului medical angajat în unitățile care tratează pacienți COVID în contracte permanente.

  1. Cresterea numarului de locuri in specialitatile deficitare (ATI, boli infectioase, epidemiologie, pneumologie)

22.Parteneriat cu organizatiile profesionale (CMR, OAMGMAMR) si cu universitățile/facultatile de medicină pentru sprijinul personalului din unitati sanitare si DSP (studenți, rezidenți)

  1. Parteneriat de incredere cu mediul universitar medical ca furnizor de instruire si resurse umane inalt calificate si pol de referinta in practica medicala

I.VI Investiții de urgență

23.Prioritizarea investițiilor în structura secțiilor boli infecțioase și ATI, pentru creșterea siguranței pacienților, mai ales prin redimensionarea rețelelor de furnizare a energiei electrice și a oxigenului ; reabilitarea de urgenta a sectiilor de boli infectioase afectate de incidente majore (Matei Bals, Constanta)

24.Asigurarea sprijinului financiar, dacă este solicitat, pentru furnizorii de oxigen ai unităților sanitare.

  1. Sprijinirea producatorilor din industria farmaceutică din Romania prin masuri administrative sau fiscale

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. S-a dat semnal pe mapamond – ” Bolșevici de pretutindeni – uniți-vă !!!” 😂😂😂😂
    Apropo, revin specialiștii care timp de 32 de ani ne-au ridicat pe cele mai înalte culmi de progres și civilizație 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    • Dar măsurile astea suna mult mai bine decât ale epilatoarei definitive și p rostanc ului de vvoiculescu ale căror vise umede erau carantinarea Bucureștiului, interzicerea dreptului la munca, interzicerea accesului la medicamente și aprinderea spitalelor. Usere 2 %

  2. Are nea Ciolacu stoc. A luat mult de la o duamna bine din Moldova si acum poate aproviziona toate farmaciile.

  3. Daca testezi gratuit saptamanal lumea, se cheltuie o suma mult mai mare decat prin vaccinare. Era o marota a antivaxerilor, ca farma face bani pe vaccin. Dar pe teste nu face?Si ii incurajezi pe nehotarati sa amane vaccinarea, ceea ce inseamna sptiale pline, cheltuieli mari cu tratament ATI, decese.
    Rafila asta e oare medic? Ca vad ca e mai mult politician. Nu cred ca nu intelege ca preventia e baza medicinii, ca degeaba afla omul prin test ca e bolnav, asta nu il protejeaza de formele grave ale bolii.

  4. Uite că USL e bun şi la aşa ceva!

    • Dar pe noi ne-a întrebat cineva dacă suntem de acord sa va “vaccinati” pe banii nostri? Sau crezi ca zeama aia a apărut prin magie?

  5. Și tacsa de Pod de la Fetesti ar putea fi gratuita pentru persoanele fizice. Dar uite ca nu e.
    Ăstia isi impart comisioanle, nu lasa nimic gratuit pentru noi.

  6. Pe banii cui se testează saptamanal gratuit nevaccinații?

    Răspundeți domnule Rafila.

  7. Doar cheltuitori de bani ca de obicei.
    Din cauza asta nu susțin vaccinarea.
    Placa cântă de 31 de ani.
    Prostim ,Supunem ,Distrugem .
    Trag concluzia că PSD controlează sistemul farmaceutic.

    • Concluzia asta o puteai trage mai demult. Desi controlul e doar partial, psd controleaza corpul medical prin faptul ca mai toti grangurii sistemului (mari profesori si eminente medicale, genii fara doar si poate, doar rauvoitorii le contesta competentele 😉 ) fac parte din psd.

  8. Sa fie testati si cei vaccinati ! Sa se faca dozarea antticorpilor !!

  9. Copy/ paste (unii din noi mai citim si articolul): „centre ambulatorii de diagnostic și tratament în toate orașele, dar și vaccinarea gratuită a nevaccinaților o dată pe săptămână”.
    Vaccinatii o pot face la 6 luni…. :-)))))