BREAKING Curtea Constituțională a cerut renumărarea voturilor și a amânat pentru vineri decizia privind cererea de anulare a rezultatului / Diferența dintre Elena Lasconi și Marcel Ciolacu a fost de 2.740 de voturi / Dacă alegerile sunt anulate, se reia primul tur
UPDATE 2: Curtea Constituțională a confirmat, într-un comunicat de presă, că a decis, cu unanimitate, renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la primul tur al alegerilor prezidențiale.
UPDATE: Fostul judecător Cristi Danileț a explicat într-o postare pe Facebook că dacă în urma renumărării voturilor se constată voturi în plus sau în minus pentru unii candidați, efectul va fi anularea rezultatelor și reluarea primului tur de scrutin, ”nicidecum că se continuă al doilea tur cu noii candidați!”
Ce a decis CCR:
1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).
Totodată, în ceea ce privește Confirmarea/validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de Preşedinte al României în cadrul primului tur de scrutin (în Dosarul nr.3670F/2024), un nou termen a fost stabilit pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
De remarcat că cererea către CCR a fost depusă de Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale. Terheș a fost ales europarlamentar în 2019 pe listele PSD, când partidul era condus de Liviu Dragnea.
UPDATE 1: Curtea Constituțională a amânat pentru vineri atât o decizie privind validarea rezultatului turului 1 al alegerilor prezidențiale, cât și o decizie privind cererea de anulare a rezultatului alegerilor în turul 1, a anunțat oficial CCR. De asemenea, CCR a cerut Biroului Electoral Central (BEC) renumărarea tuturor voturilor, pe baza cererii lui Cristian Terheș, potrivit informațiilor G4Media.
Reamintim că Elena Lasconi (USR) s-a clasat pe locul 2 și a intrat în turul secund după ce l-a depășit pe Marcel Ciolacu (PSD) cu 2.740 de voturi. Pe primul loc s-a clasat detașat candidatul independent Călin Georgescu.
Judecătorii constituţionali au respins solicitarea lui Sebastian Constantin Popescu, și el candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur, pe motiv că ar fi fost formulată tardiv. CCR a amânat pentru vineri discuţiile pe cererea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin, şedinţa urmând să aibă loc la ora 14,00. Abia după soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor, CCR validează rezultatul din primul tur.
”E aproape imposibil ca BEC să facă până mâine renumărarea, dat fiind că e vorba despre 9,4 milioane de voturi. Asta înseamnă că e posibilă o nouă amânare”, a declarat pentru G4Media o sursă oficială.
Decizia de renumărare a tuturor voturilor se bazează pe cererea candidatului Cristian Terheș, care a susținut că în câteva secții au existat corecturi la numărul voturilor pentru Ludovic Orban. E vorba despre corecturi care au dus la scăderea voturilor pentru Ludovic Orban de la 35 la 1 sau de la 58 la 1, potrivit informațiilor G4Media.
În prezent europarlamentar, Cristian Terheş a candidat din partea Partidului Naţional Conservator Român şi a obţinut 95.782 voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, reprezentând 1,04%.
Vom reveni
Știrea inițială: Curtea Constituțională (CCR) a început joi la ora 11.00 ședința în care dezbate asupra validării rezultatului alegerilor pentru funcția de preşedinte și asupra a două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale. Cererile au fost depus de candidații Sebastian Constantin Popescu și Cristian Terheș, dar cea depusă de Popescu este inadmisibilă din motive formale, potrivit informațiilor G4Media. Un motiv de anulare din cererea validă se bazează pe corecturile din câteva secții a voturilor pentru Ludovic Orban, corectură asumată de toți membrii secțiilor de vot, potrivit informațiilor G4Media.
E vorba despre corecturi care au dus la scăderea voturilor pentru Ludovic Orban de la 35 la 1 sau de la 58 la 1, potrivit informațiilor G4Media.
Legea pentru alegerea președintelui prevede la articolul 52 că CCR anulează alegerile doar ”în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor”.
E posibil ca unii judecători ai CCR să ceară documente și informații suplimentare de la alte instituții, ceea ce ar duce la o amânare a deciziei, potrivit informațiilor G4Media.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
110 comentarii