G4Media.ro

SURSE Compania ungară de stat MVM, controlată de guvernul Viktor Orban, a…

Foto: Dreamstime

SURSE Compania ungară de stat MVM, controlată de guvernul Viktor Orban, a ajuns la un acord preliminar pentru a cumpăra divizia de furnizare a E.ON România

Compania ungară MVM, cu capital majoritar de stat, a ajuns la un acord preliminar cu compania germană E.ON pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică din România, au declarat pentru G4Media și Economedia surse oficiale. Tranzacția, care are nevoie și de aprobarea unor instituții ale statului român, ar urma să fie anunțată în câteva luni. Romgaz și OMV Petrom au fost și ele interesate de cumpărarea diviziei de furnizare E.ON.

  • UPDATE Surse precizează pentru Economedia că grupul E.ON nu a luat încă o decizie finală de vânzare a furnizării din România. „În conformitate cu strategia sa, E.ON își revizuiește continuu portofoliul pentru a avansa în agenda sa strategică de sustenabilitate, digitalizare și creștere. În acest context, E.ON efectuează o revizuire strategică a activității sale de vânzare cu amănuntul în România, așa cum a comunicat la începutul acestui an. Această revizuire strategică nu a fost încă finalizată și nu a fost încheiat niciun acord pentru vânzare. Nu vom face alte comentarii până când revizuirea strategică nu va fi încheiată. Revizuirea strategică nu se referă la DELGAZ”, este punctul de vedere al reprezentanților companiei, neschimbat față de luna martie.

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din România, cu un portofoliu de circa 3,4 milioane clienți.

Economedia a scris în luna martie că E.ON analizează vânzarea afacerii de furnizare de gaze și energie electrică din România.

Reprezentanții E.ON nu au dorit să comenteze informația, în timp ce reprezentanții MVM nu au putut fi contactați la numerele de telefon de pe site-ul oficial.

Dacă tranzacția va fi aprobată de conducerile celor două companii, ea trebuie avizată și de Consiliul Concurenței, dar și de Comisia pentru examinarea investiților străine directe.

Compania germană declara pentru Economedia în martie că face o „revizuire strategică a afacerii”.

MVM este o companie strategică a Ungariei, controlată de guvernul Viktor Orban. Ea a cumpărat în ultimii ani mai multe companii străine prezente pe piața din Ungaria, inclusiv portofoliul local al E.ON în 2022.

Companii din grupul MVM au făcut în ultimii ani afaceri cu firma deținută de fratele lui Viktor Orban, Aron Orban, potrivit unei investigații a publicației Telex.

Ultimii ani au adus câteva exit-uri majore din piața de furnizare de energie din România: italienii de la Enel au vândut toate afacerile din România către grecii de la PPC, iar cehii de la CEZ au vândut furnizarea din România către fondul australian Macquarie, iar ulterior compania a fost achiziționată de Premier Energy.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Și uite așa ajung rușii să controleze toată infrastructura critică din Romania. Mulțumim PSDNL!

  2. E jocul lui Ciolacu cu Putin si Orban Viktor.

  3. deci ma mut de la eon

  4. Mișto, nemții nu vând românilor, vând maghiarilor. Și noi nu zicem nimic. Păi trebuia să avem drept de preemțiune, la astfel de chestii.

    • De ce zici că nu vând, ai făcut o ofertă?
      Orice firmă serioasă se ferește de un mediu așa corupt și impredictibil cum a creat useleul 2.0 în România, deci e normal ca numai cozile de topor ale rușilor și chinezilor să vină aici.

    • @catelul
      Ai citit articolul? Romgaz a vrut să cumpere. Nemții preferă ungurii, deși noi ar trebui să fie întrebați dacă nu am vrea noi, întâi. Nici nu trebuia să întrebe, Romgaz vrea deja. Intenție. Proști am fi de am accepta.

  5. Mișto, încă o plăcuțe suedeză pentru romania

  6. Pai dupa ce Ungaria a scos Digi de la ei si dupa ce noi am scos OTP Bank din Romania, ce facem acum? Iar bagam ungurii in domenii strategice de la noi? Nu sunt de acord. Oricine dar nu ungurii pt ca sunt vanduti rusilor.

  7. caramitru nu este de acord. va cheama la protest la Burduja in fatza