SURSE Conducerea PNL a votat în unanimitate ca românii din diaspora să poată vota două zile la europarlamentare / Ce au decis liberalii în ce privește comasarea alegerilor
Conducerea PNL a votat, miercuri, în unanimite ca românii din diaspora să poată vota două zile la europarlamentare, au declarat pentru G4Media.ro surse liberale. Potrivit acestora, votul a fost dat la propunerea europarlamentarului Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL.
În ce privește comasarea alegerilor europarlamentare din iunie cu cele locale, care ar fi trebuit să aibă loc în septembrie, Biroul Politic Național a mandatat conducerea executivă (președinte, secretar general și cei patru vicepreședinți) să analizeze această variantă și să o discute cu partenerul de coaliție, PSD.
După discuțiile din coaliție, liberalii ar urma să revină pentru un vot în cadrul Consiliului Național, au mai declarat sursele citate.
Context. Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu a confirmat marţi, la sediul partidului, discuţiile privind două zile de vot în diaspora, el afirmând că au fost colegi ai lui care au avut propunerea, dar au fost şi colegii de la PNL, pentru a nu se crea o emoţie în diaspora.
La ședința conducerii PSD de marți cu conducerile regionale, mai mulți șefi de filiale care nu au primari de municipii sau președinți de consilii județene s-au pronunțat împotriva comasării alegerilor europarlamentare cu locale, dar majoritatea liderilor locali s-au declarat de acord, au declarat pentru G4Media surse social-democrate. O decizie finală nu a fost luată, urmând fiind ca Marcel Ciolacu să discute cu Nicolae Ciucă în coaliție despre întreg calendarul de negocieri. Dar, potrivit informațiilor G4Media, decizia va fi luată rapid, astfel încât eventualele modificări legislative să fie făcute rapid pentru ca alegerile locale și europarlamentare să fie organizate în 9 iunie.
G4Media.ro a dezvăluit, săptămâna trecută, în premieră, că PSD și PNL iau în calcul varianta comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare, programate pentru 9 iunie. Mutarea ar dezavantaja AUR și USR, care nu dispun de infrastructura de primari pe care cele două mari partide din coaliție o vor mobiliza la vot.
AUR și USR au criticat intenția guvernului, calificată drept o măsură anti-democratică.
În varianta comasării europarlamentarelor cu localele, primarii care ar urma să fie aleși în luna iunie ar urma să aștepte încă aproape cinci luni până la preluarea manatului, deoarece primarii în funcție ar urma să își încheie mandatul abia în luna septembrie. România ar avea, prin urmare, în premieră două categorii de primari pentru aceeași localitate: primari aleși și prinari în exercițiu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii