SURSE Conflictul dintre guvern și președinte pe tema mandatului generalului Ciucă: Ministerul Apărării ia în calcul atacarea decretului în contencios administrativ sau la Curtea Constituțională
Decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Armatei a fost publicat sâmbătă în Monitorul Oficial, după o zi de blocaj la Camera Deputaților, însă conflictul dintre Guvern și Președinte se mută în instanță. Ministerul Apărării analizează în aceste zile dacă să atace decretul în instanța de contencios administrativ și să ceară suspendarea lui până la judecarea cauzei sau Guvernul să se adreseze din nou Curții Constituționale, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.
Potrivit acestora, ministerul apărării analizează varianta acțiunii în contencios dat fiind că nu trebuie să aștepte finalul procesului pentru a anula efectele decretului. După plângerea prealabilă, ministerul poate cere suspendarea decretului. Acțiunea de suspendare se judecă, de regulă, cu celeritate. Dacă o astfel de acțiune ar fi admisă, Nicolae Ciucă și-ar pierde poziția de șef al Statului Major până la judecarea cauzei.
Varianta atacării decretului în contencios a fost avansată și de jurnalistul Bogdan Chirieac, cunoscut pentru sursele sale în zona militară. ”Și eu cred că un decret emis nelegal nu ar trebui publicat în Monitorul Oficial. Odată ce a fost publicat, probabil că va fi atacat în contencios”, a declarat Chirieac la Antena 3.
Pe de altă parte, Guvernul nu exclude nici varianta acțiunii la CCR. Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, la guvern, că președintele Klaus Iohannis nu are atribuția de a prelungi mandatului șefului statului major, ci că potrivit legii atât numirea, cât și prelungirea mandatului se face numai la propunerea ministrului apărării cu avizul primului ministru. ”Decretul nu respectă condițiile de legalitate și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională”, a declarat Dăncilă. Ea a precizat că președintele nu a explicat refuzul în ședința CSAT.
Aici problema este mai complicată. Potrivit surselor G4Media.ro, în ședința CSAT de vineri nici măcar nu s-a ajuns să se discute despre propunerea ministerului apărării.
Surse guvernamentale au declarat pentru G4Media.ro că generalul Scarlat nu a îndeplinit condiția cerută de lege pentru a deveni șeful Statului Major General – aceea de a fi locțiitor al acestuia sau unul dintre șefii categoriilor de forțe ale armatei (terestru, aerian, naval).
Din acest motiv, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a vrut ca în ședința CSAT de vineri să propună președintelui Iohannis semnarea a două decrete. Primul – numirea generalului Dumitru Scarlat la șefia Statului Major al Forțelor Terestre, al doilea – numirea imediată la șefia Statului Major General.
Ministrul Gabriel Leș (foto) a confirmat parțial informația într-o declarație la Antena 3, preluată de Agerpres: „Ca să fie şef al Statului Major al Apărării, trebuia să fie şef de categorie de forţă. Şi am făcut propunerea de mutare a dânsului (generalul Dumitru Scarlat – n.r.) la SMFT, cu toate că dânsul a mai fost şef al Statului Major al Forţelor Terestre, şi domnul general Uifălean să îi ia locul la NATO şi UE. Aceste propuneri au fost respinse. N-a avut argumente, doar că nu sunt legale, fără să spună de ce nu sunt legale”.
Sursele guvernamentale citate au declarat pentru G4Media.ro că președintele a refuzat să semneze cele două decrete concomitent, mai ales că mandatul lui Nicolae Ciucă la șefia Statului Major General expiră abia la 31 decembrie. Mai mult, în ședința CSAT s-ar fi invocat și faptul că ministrul Apărării a venit abia în ultima ședință a CSAT cu propunerile, deși situația de la vârful Statului Major era cunoscută din timp.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că a respins în cadrul ședinței CSAT propunerile ministerului apărării și că a prelungit mandatul generalului Nicolae Ciucă. De fapt, propunerea nici măcar n-a ajuns să fie discutată, întrucât șefuil statului s-a opus artificiului juridic propus de Guvern pentru ca generalul Dumitru Scarlat (53 de ani) să îndeplinească condițiile legale pentru a putea fi numit la șefia Statului Major al Armatei.
”Aceasă propunere nu respectă rigorile legii. CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului apărării, o situație foarte neplăcută, care arată odată în plus, dacă ar fi fost nevoie, că PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale țării. În situația în care am ajuns, practic nu există o propunere valabilă pentru persoana care va prelua funcția de șef al Statului major al Armatei. Deci nu există o propunere pentru șeful Armatei. Mandatul generalului Nicolae Ciucă se termină pe 31 decembrie. România nu poate să rămână fără șef al Armatei. Această situație generată de incompetența PSD trebuie rezolvată. După ședița CSAt am rezolvat-o. Am luat decizia, am semnat și trimis spre publicare decretul prin care se prelungește mandatul de șef al armatei pentru generalul Ciucă. Generalul Ciucă, un soldat recunoscut, competent, cu rezultate dintre cele mai frumoase și bine ar fi fost ca aceasta să-ți găsească rezolvarea. Armata României trebuie să știe cine o conduce și cum o conduce”, a declarat Klaus Iohannis la finalul ședinței CSAT.
Potrivit sursei citate, Dumitru Scarlat este șeful reprezentanței României la NATO și UE. Această propunere a fost făcută în contextul în care ministrul apărării, Gabriel Leș, a anunțat că nu mai dorește prelungirea mandatului actualului șef al statului major al armatei, Nicolae Ciucă. Mandatul acestuia expiră la data de 31 decembrie dar în urma prelungirii rămâne la șefia statului major încă un an.
(Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Ovidiu Micsik)
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
31 comentarii