SURSE Coronavirusul schimbă jocul politic. Mai mulți lideri PSD sunt deciși să voteze joi guvernul Cîțu / Ce va face președintele interimar, Marcel Ciolacu?
Mai mulți lideri PSD sunt deciși să voteze joi guvernul Cîțu pentru a instala cât mai repede un nou guvern în contextul epidemiei de coronavirus, însă nu este clar în acest moment care este poziția liderului interimar, Marcel Ciolacu, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Alte surse susțin că și Ciolacu ar fi decis să-l voteze pe Florin Cîțu pentru funcția de premier, nominalizat de președintele Klaus Iohannis. Ludovic Orban, prima opțiune a președintelui, și-a depus mandatul de premier desemnat după decizia Curții Constituționale, care a constatat conflictul juridic între președinte și Parlament.
Până acum, toate celelalte partide s-au poziționat public în favoarea ideii de învestire cât mai rapidă a unui nou guvern în contextul răspândirii coronavirusului în România. Astfel, liderii USR, Pro România, ALDE și PMP au pledat public pentru instalarea rapidă a unui guvern. (Vezi detalii aici)
Totuși, Marcel Ciolacu, declara luni că partidul a decis să nu voteze guvernul Cîțu, dar a anunțat că parlamentarii PSD vor fi prezenţi la şedinţa de joi privind învestirea Guvernului.
„În cadrul PSD am luat o decizie politică clară că nu vom vota Guvernul Cîţu. Acest Guvern, din punctul nostru de vedere, nu merită să fie votat. Totuşi, PSD este o minoritate în acest moment în Parlament, responsabilitatea creării unei majorităţi este a PNL. Totală. El a fost desemnat de către preşedintele Iohannis. Buna credinţă a PNL se va vedea dacă joi, la ora 16,00, membrii PNL vor vota la vedere, cum au votat şi până acum la orice învestire sau neînvestire a unui Guvern. Responsabilitatea gestionării crizei coronavirusului în acest moment este a PNL„, a afirmat Ciolacu, la finalul unei şedinţe a grupului parlamentar PSD.
Surse din PSD au declarat pentru Radio Europa Liberă că a fost convocată o nouă ședință de urgență a conducerii partidului pentru ziua de miercuri, chiar înaintea votului pentru învestirea guvernului. În ea se va decide cum se va poziționa PSD la votul din Parlament.
- „Marcel Ciolacu a amenințat că dacă parlamentarii PSD votează învestirea guvernului Cîțu, el își va da demisia din funcția de președinte interimar. Ciolacu insistă să arate opiniei publice că PSD se află în opoziție și că guvernul Cîțu trebuie să fie învestit cu voturile celor din PNL. Mai mulți lideri din actuala conducere au amenințat deputații și senatorii că dacă votează guvernul Cîțu, fără să aibă aprobare, nu vor mai prinde un loc pe viitoarea listă pentru Parlament. Ciolacu dorește să existe o presiune publică asupra PNL pentru votarea propriului guvern, să nu pară că jocurile au fost făcute tot de PSD”, au declarat surse din conducerea PSD pentru Europa Liberă.
Cu toate acestea, potrivit sursei citate, mai mulți parlamentari social-democrați au declarat că vor să voteze guvernul deoarece țara are nevoie să aibă rapid o conducere legitimă. Portița de scăpare o reprezintă ascunderea bilelor în momentul votului.
„Din clipa în care conducerea PSD a anunțat că vine să voteze împotriva guvernului Cîțu, a lăsat de înțeles că pot apărea și erori. Un partid care vrea să fie sigur că parlamentarii săi nu greșesc, îi ține în bănci sau nu îi lasă să se prezinte la vot. Conducerea PSD le-a cerut să vină în plen și să și voteze. În aceste condiții, e clar că și ei știu că pot ajuta cu câteva voturi noul Guvern. Condiția este însă să îi vadă pe liberalii care votează că își susțin propriul guvern. Nu poate trece Cabinetul Cîțu doar cu voturile PSD; trebuie să fie voturi și de la PNL”, a explicat un lider PSD din Parlament pentru Europa Liberă.
Social-democrații mizează pe faptul că de la nominalizarea lui Florin Cîțu, pe 26 februarie, și până în prezent opinia publică și-a schimbat percepția asupra coronavirusului.
Liderii de organizații PSD au decis săptămâna trecută într-o ședință informală care a avut loc în biroul lui Marcel Ciolacu să nu voteze învestirea Cabinetului Cîțu. Cu toate acestea, social-democrații recunosc că lucrurile sunt într-o dinamică și că totul depinde de presiunea care va veni din partea opiniei publice, dar și de decizia Curții Constituționale privind Ordonanța de Urgență 26/2020. Aceasta prevede scurtarea termenului la care poate să fie anunțată data alegerilor anticipate de la 90 de zile la 50 de zile.
Dacă Ordonanța va pica la CCR, va exista un motiv suplimentar pentru liberali să renunțe la varianta devansării alegerilor parlamentare. Fără această Ordonanță de Urgență în vigoare, este imposibil să fie organizate alegeri anticipate în luna iunie.
Surse: Agerpres, Radio Europa Liberă
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii