G4Media.ro

SURSE Costel Alexe, acuzat de procurori că ar fi luat mită un…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

SURSE Costel Alexe, acuzat de procurori că ar fi luat mită un tir de tablă de gard de 100.000 de lei ca să deblocheze alocarea de certificate de carbon ce ar putea valora 180 de milioane de euro / Mita, și pentru halda de zgură care poluează Galațiul

Fostul ministru al Mediului, liberalul Costel Alexe, este acuzat de DNA că ar fi primit 22 de tone de tablă în valoare de 103.000 lei de la managerul unui combinat siderurgic ”în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme”, potrivit DNA.

Potrivit unor surse judiciare, este vorba de combinatul siderurgic Galați. Potrivit ordinului ministrului Mediului nr. 1401 din 13 iulie 2020, semnat însă de secretarul de stat Mircea Fechet (devenit ulterior ministru după ce Costel Alexe a fost ales președinte al CJ Iași), companiei care operează combinatul siderurgic Galați, Liberty Galați, i-au fost alocate 5.527.525 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

Ce sunt emisiile de gaze cu efect de seră: cauza încălzirii globale. Potrivit portalului carbonexpert.ro, ”emisiile de gaze cu efect de seră, denumite generic emisii de carbon sau emisii de CO2, reprezintă gazele din atmosferă care absorb și emit radiații infraroșii (…) Procesul emiterii necontrolate a gazelor cu efect de seră reprezintă cauza fundamentală a controversatului efect de seră din atmosferă, ce generează fenomenul de încălzire globală”.

Ce sunt certificatele de emisii de gaze cu efect de seră. Sunt drepturi tranzacționabile, reprezentând o tonă de dioxid de carbon ne-emisă. Aceste certificate pot fi tranzacționate, prin traderi internaționali, pe piața de carbon europeană.

Tranzacționarea certificatelor EUA (1 EUA = o tonă de CO2 – n.r.) se realizează ca urmare a existenței unui surplus sau deficit de emisii de gaze cu efect de seră, comparativ cu plafonul stabilit la nivel european. Instalațiile care au un surplus de certificate EUA întrucât au emis mai puțin într-un an de zile față de cota de emisii alocată, au dreptul să-și vândă acest surplus, obținând astfel un beneficiu. În sens invers, instalațiile ce prezintă un deficit de certificate EUA determinat de o producție mai mare și, implicit, emisii mai multe față de cele alocate anual, trebuie să cumpere certificate EUA pentru a-și realiza conformarea (la sfârsitul lunii aprilie a fiecărui an)”, se arată pe portalul carbonexpert.ro.

Potrivit unui comunicat Liberty Galați, în aprilie anul trecut, combinatul siderurgic și-a redus activitatea, prin urmare avea mai puține emisii de carbon, și deci, mai multe certificate de carbon.

În contextul scăderii economice la nivel mondial, generată de pandemia infectării cu noul coronavirus, Liberty Galaţi anunţă că este nevoită să îşi reducă temporar activitatea şi să introducă, parţial, şomaj tehnic pentru perioada următoare”, este comunicatul celor de la combinatul siderurgic Galați din 3 aprilie 2020.

Combinatul siderurgic Galaţi are în jur de 5000 de angajați.

Cât costă un certificat de carbon. Valoarea acestor certificate este volatilă, însă – potrivit Bloomberg – un certificat de carbon este tranzacționat pe piața ICX de la Londra cu în jur de 33 de euro.

Prin urmare, dacă Liberty Galați i-au fost alocate 5.527.525 de astfel de certificate, un calcul arată că ele ar putea valora până la 180 de milioane de euro.

Potrivit specialiștilor de mediu consultați de G4Media.ro, în cazul combinatului siderurgic Galați, este vorba de o deblocare din partea ministrului Alexe a alocării certificatelor la care combinatul avea dreptul și care au fost acordate de Comisia Europeană.

De remarcat și faptul că, potrivit DNA, Alexe ar fi primit cele 22 de tone de tablă pe 23 aprilie și pe 7 iulie 2020. Or, ordinul de ministru – prin care s-au alocat certificatele către Liberty Galați – a fost emis pe 13 iulie si a fost publicat în Monitorul Oficial pe 4 august 2020.

Prin același ordin de ministru, după Liberty Galați, cele mai multe certificate au fost alocate către CRH Ciment România, punctul de lucru de la Medgidia – 1.257.728 de certificate de carbon – și către combinatul de îngrășăminte chimice Azomureș – 1.130.351 de astfel de certificate.

Potrivit specialiștilor consultați de G4media.ro, alocarea de certificate deblocată de Alexe este pentru perioada 2021-2030, în baza unor monitorizări anterioare.

Potrivit unui comunicat al Consiliului UE, în jur 6,3 miliarde de certificate în valoare de aproape 160 de miliarde de euro vor fi alocate cu titlu gratuit societăților în perioada 2021-2030.

Halda de zgură de la Galați. Alexe ar fi primit tabla și în legătură cu ”îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme”. Potrivit unor surse judiciare, este vorba de halda de zgură de la combinatul din Galați.

Halda este unul dintre marii poluatori din zonă. Când bate vântul, nori de praf se aștern pe satele din jur. Vezi imagini aici.

Potrivit Gărzii de Mediu, halda ar putea fi închisă definitiv abia în 2023. Până atunci, Garda de mediu verifică dacă se respectă normele de ecologizare şi protecţie.

Tabla, primită de soția lui Alexe. Potrivit DNA, ”foloasele respective, în cantitate de 22 tone (aprox. 103.000 lei), ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa”.

Potrivit unor surse judiciare, e vorba de soția lui Costel Alexe și de firma Corporex SRL. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma este deținută de Raluca Elena Alexe, soția fostului ministru al Mediului, Costel Alexe, și actual președinte al CJ Iași.

Potrivit acelorași surse, Alexe ar fi primit șipcă metalică și tablă cutată pentru gard.

Reprezentanții companiei Liberty nu au comentat posibila implicare în acest dosar, potrivit publicației Viața Liberă din Galați.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Au avut dreptate mafiotii PSD cand au inaltat stacheta, pentru asemenea mizic nu se face puscarie mai ales daca se recupereaza spaga.

  2. Asta e razbunarea USR contra PNL.
    Crapa alianta usor usor.

  3. In democratie, penalii stau la puscarie

  4. sa il bage la puscarie si sa stea in deseuri toxice asa cum stam si noi
    toata populatia. El fiind ministru in loc sa salveze clima si aerul ia mita pentru
    certificate de emisii de carbom. foarte grav.
    cine stie cata mita a mai luat de peste tot.
    trebuie o lege a mirosurilor si in interior nu numai afara.
    ca in strainatate

  5. La iterviul lui George Buhnici omul mi-a lasat impresia unui om enervant de alunecos care incerca sa manipuleze pasiv …Iata ca a iesit la suprafata ce incerca sa ascunda.

  6. Nea Costele,
    Ai vrut să-ți faci propria mata pușcărie, ca să nu ai de-a face cu nea Alifie și cu nea Vaselină la pușcăria Rahova, sau pentru ce ai avut nevoie de atâta tablă de gard ?

  7. Dezamagire.

  8. in lupta impotriva Ciumei rosii a mai cazut un combatant!

    omul s-a dat de ceasul mortii ca sa iasa referendumul domnului presedinte * fara penali in functii publice* si acum este aratat cu degetul?

    rusine celor care nu stiu sa aprecieze *adevaratele* valori nationale!

    • Acum intelege si ambasadorul SUA de ce canalia Iohannis, CCR si complicii au aprobal linsajul sefei DNA unde trebuiau spalate dosarele penale grele si asigurate spagile ministrilor, prefectilor, premierului, etc.

  9. Ne explica cum face Firea poluare .. si prostii puneau botu’

  10. O alta hotie si cu certificatele de emisii de gaze. Adica guvernul subventioneaza poluatorii cu bani grei (le aloca gratuit aceste certificate pe care poluatorii le pot vinde mai departe) . Tot ce e posibil ca din banii obtinuti pe vanzarea acestora o parte sa se intoarca sub forma de spagi catre cei care au aprobat distribuirea gratuita a lor. Miloane de euro ce dispar in neant, alocati gratuit de minister catre entitati de stat si private .

  11. 1. Coruptia nu e OK.
    2. certificatele verzi sunt o frana care trebuie rezolvata in modul romanesc in sprijinul interesului national.Sa se dea ordin verbal sa plateasca ca pana acum si sa nu se mai tina cont de ele in practica daca nu exagereaza vizibil. Pana se reechilibreaza bugetul apoi discutam si de economia fictiva. Nu scuz faptele tov. Alexe sa nu se inteleaga gresit. Trebuia sa dea OKul fara sa ceara spaga.

  12. Eu sunt de-a dreptul siderat! Deci acest personaj Alexe cere mită în valoare de 103k RON pentru un prejudiciu de 180 mil euro??? Măi, frate, ăsta nici șpagă nu știe să ceară! Și sub ce formă! auzi tu, tablă pentru firma soției! Adică după ce că cere puțin, nici nu-și șterge urmele necuvenitelor.
    Ceva îmi spune că chestia asta cu 22 tone tablă e praf în ochi. De fapt, mita nu prea ar fi asta. Domnii procurori DNA ar trebui să mai sape, dacă nu cumva au săpat și li s-a spus să-ngroape, în timp ce-l flutură pe Alexe și ale lui 22 tone de tablă. Ce circ!
    PS: Mie îmi aduce aminte de ministrul ăla de a fost prins cu mită drept caltaboș.

  13. Ce se-ntampla? prostia bate logica. Nea Costel, un Rica Venturiano al timpurilor moderne, merita oprobiul, dar nu, nu sloganul si ura „la puscarie, la ghilotina cu el” ne vor vindeca. trebuie clar ca onor justitia foarte bine platita de contribuabilii din tara noastra sa judece drept, competent, fara goluri, fara vicii procedurale si tragere de timp iar anaf-ul sa recupereze intreaga dauna plus o suma penalizatoare pentru a tine bine minte fapta! sa munceasca sa plateasca. altfel vedem pe tov Varan, nu numai ca statul nu a reusit sa-i confiste mai nimic dar in plus televiziunile antenste iau in ccontinuare bani ..de la acest stat fragil. ma auziti Catu, Barna, Stelian Ion, Bode internistu’? nene Iancule poate tu vei misca ceva la un paha d vorba, altceva…nimic de nimic.

  14. Nu va bucurați prea tare pesedistilor, pentru ca grosul urmează, și sigur va fi de la voi. E o tactica sa fie primul de la putere.

  15. Nu va bucurați prea tare pesedistilor. Grosul abia urmează, și marea majoritate vor fi pesedisti. Asa e tactica primul este de la putere. Unii știu si se pregătesc deja sa fie acuzați. Primul de la putere, restul….

  16. Era o vorba din popor :
    „Nu are toată tabla pe casă” 😬😬😬

  17. Normal ca e poluanta zgura la Galati. La Karlruhe sau de pe unde mai vin banii „fostilor angajati Deutsche Welle”, zgura are aroma de scortisoara.

    Coana Ieuropa e deranjata de un damf de incultura de la orice iese din fabricile semiromanesti (sa nu ne amagim, romani la Liberty sunt doar palmasii).

    Ia baga un MCV, un Schengen, ceva, coano Ieuropo.

  18. „Șeful Direcției Silvice Mureș face acuzații: „Mi s-a reproșat că nu aduc bani la partid”
    27.10.2020.
    Acuzații grave făcute de Ilie Covrig, șeful Direcției Silvice din Mureș și fost secretar de stat în Ministerul Mediului. Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Recorder, acesta vorbește despre cum funcțiile cheie din silvicultură sunt controlate politic, iar celor care ar trebui să protejeze pădurile li se cere să colecteze bani pentru partide de la firmele de exploatare a lemnului.
    În replică, Ministerul Mediului anunță că va trimite la Parchet raportul Corpului de Control care a găsit mai multe nereguli chiar la instituția condusă de acesta.
    Fost secretar de stat în Ministerului Mediului timp de șapte luni în Guvernul Dăncilă, Ilie Covrig este șeful Direcției Silvice Mureș, care administrează peste 181.000 de hectare. Este o funcție pe care a câștigat-o prin concurs și pe care o ocupă din iulie 2012.

    Într-un interviu pentru publicația Recorder, acesta acuză presiuni politice pentru schimbarea sa din funcție, care au început în ianuarie 2019, în timpul guvernării PSD.
    Ilie Covrig, directorul Direcției Silvice Mureș: „Mi-a spus franc: tu nu aduci bani la partid și prin urmare vor o altă variantă. Într-o discuție cu secretarul de stat de la acea vreme mi s-a spus că eu am o problemă cu factorul politic local și că nu mai suporta amânare. Și că dacă nu o să plec o să se lase cu acțiuni care or să dea rău.”

    În februarie 2019, Ioan Deneș, ministrul Mediului de la acea vreme, făcea o vizită inopinată la ocolul silvic Târgu Mureș, aflat în subordinea lui Ilie Covrig și anunța că a descoperit o serie de nereguli. Controlul nu s-a soldat, însă, cu schimbarea din funcție a acestuia.

    Presiunile politice pentru înlăturarea de la Direcția Silvică Mureș au continuat și după ce liberalii au preluat puterea. Acest lucru reiese și dintr-o convorbire pe care acesta a avut-o cu directorul interimar al Romsilva, Codruț Bilea, și pe care jurnaliștii de la Recorder au făcut-o publică

    Codruț Bilea, directorul interimar Romsilva: „Măi drăguțule, trimite-mi și mie un accept din ăla pe 60 de zile. Ca să scap și eu de idioții ăștia de pe capul meu de aicea.”

    Ilie Covrig, directorul Direcției Silvice Mureș: „Codruț, eu te cred.”

    Codruț Bilea, directorul interimar Romsilva: „Ăștia sunt oamenii politici, nu ai ce le face.”

    Ilie Covrig, directorul Direcției Silvice Mureș: „Undeva pe la începutul lunii mai am fost chemat la direcția silvică și mi s-a pus în vedere să demisionez că așa își dorește ministrul mediului Costel Alexe.”

    În luna august, Corpul de control al Ministrului Mediului a fost trimis să verifice fix direcția condusă de Ilie Covrig, iar în urmă cu două săptămâni ministerul prezenta pe pagina sa de Facebook rezultatele acestui control: un prejudiciu adus statului de 2 milioane de lei și peste 6 mii de metri cubi de lemn tăiați ilegal.

    Instituția condusă de Costel Alexe îl acuza pe Ilie Covrig de management defectuos.

    Ministerul Mediului anunță că dosarul în care este implicat numele directorului Direcției Silvice Mureș, Ilie Covrig, va fi înaintat până la sfârșitul acestei săptămâni către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.”

    Cine era Ministrul Mediului?!
    Costel Alexe de la PNL!
    Ce coruptie colcaia la Minsiterul mediului condus de Alexe?!
    Uite mai jos celebrul caz al Inginerului Ovidiu Ianculscu de la Apele Romane Mures, data afara tot de sefimea din PNL!!!

  19. „Singur împotriva partidului. „Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf!”
    23 noiembrie 2020.
    Politizarea instituțiilor publice nu înseamnă doar promovarea incompetenței în funcții de conducere. Înseamnă și îngenunchierea celor competenți, a oamenilor care și-au construit cariere prin forțe proprii și care într-o zi se văd presați să se dea la o parte pentru a face loc pilelor de partid. Acești oameni se întorc acasă și trebuie să le explice copiilor de ce societatea în care cresc funcționează după niște valori răsturnate.

    Ovidiu Ianculescu este inginer și, la numai 36 de ani, a ajuns directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, o instituție cu peste 400 de angajați, care gestionează infrastructura de apă din șase județe. Nu a fost niciodată membru al unui partid politic și și-a câștigat funcția exclusiv pe baza pregătirii profesionale: a terminat o facultatea de construcții hidrotehnice, a condus șantiere și a dat un concurs pentru care a fost nevoit să stăpânească o bibliografie stufoasă și sute de pagini de legislație.

    La începutul acestui an, după ce conducerea Apelor Române a fost preluată de liberalul Ervin Molnar, Ianculescu s-a trezit cu trimișii acestuia în birou: i s-a pus în față o coală albă și i s-a cerut să-și dea demisia pentru că postul său era promis unui membru PNL. Ovidiu Ianculescu s-a consultat cu colegii mai bătrâni și cu un avocat, dar toți i-au spus același lucru: „Copile, astea sunt vremurile. Nu te pune cu partidul aflat la putere, că te vor face praf”. Așa că și-a dat demisia.

    Când a ajuns acasă, Ianculescu a fost întrebat de fiul său de șase ani de ce și-a pierdut funcția și n-a știut ce să-i spună. Atunci și-a dat seama că nu vrea să țină capul plecat și s-a hotărât să riposteze.

    Mărturia lui ne arată cum funcționează, de fapt, depolitizarea instituțiilor publice promisă de Ludovic Orban în momentul preluării mandatului de prim-ministru: în domeniul gospodăririi apelor, 13 membri PNL fără nicio expertiză în domeniu au primit funcții de directori în ultima perioadă.”

    Dintre toți profesioniștii dați la o parte pentru a le face loc membrilor de partid, Ovidiu Ianculescu este singurul care a avut curaj să vorbească.