G4Media.ro

SURSE Culisele unei decizii care a scandalizat România: Cătălin Predoiu (PNL) a…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

SURSE Culisele unei decizii care a scandalizat România: Cătălin Predoiu (PNL) a propus pragul de 250 de mii de lei la abuzul în serviciu / UDMR și PSD au susținut un prag chiar de două ori mai mare la ședința coaliției / Cum au ajuns amendamentele de la minister la senatori?

Decizia de a modifica Codul Penal pentru a introduce un prag la infracțiunea de abuz în serviciu a fost luată duminică seara la ședința coaliției de la Vila Lac, iar toate informațiile obținute de G4Media.ro indică faptul că autorul amendamentului controversat este ministrul justiției, Cătălin Predoiu, care l-a transmis luni, alături de alte amendamente, pe căi informale, la Senat.

La ședința coaliției de duminică seara de laVila Lac au participat liderul PSD, Marcel Ciolacu, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu (PSD), Robert Cazanciuc, senator PSD, liderul PNL Nicolae Ciucă, ministrul de interne Lucian Bode (PNL),  ministrul justiției, Cătălin Predoiu (PNL), liderul UDMR, Kelemen Hunor și deputata Rozalia Biro, au declarat pentru G4Media.ro mai multe surse politice.

Ciolacu ar fi ajuns mai târziu la Vila Lac, împreună cu Alfred Simonis, după discutarea subiectului referitor la abuz. Oficial, ședința coaliției a fost despre pensiile speciale.

Potrivit unor surse liberale, propunerea de a impune un prag chiar mai mare, de 100.000 de euro, pentru ca abuzul în serviciu să fie considerat infracțiune ar fi venit din partea liderului UDMR, Kelemen Hunor, susținut de Marian Neacșu și Robert Cazanciuc (PSD). Liderul UDMR neagă însă că ar fi susținut un prag de 100.000 de euro și arată cu degetul către ministrul justiției, Cătălin Predoiu.

”Nu este adevărat. Nimeni nu a propus niciun prag. Predoiu a primit sarcina să vina luni cu o soluție”, a declarat pentru G4Media.ro liderul UDMR, Kelemen Hunor. Și alți lideri PSD consultați de G4Media.ro au susținut că nu s-a discutat despre un prag de o sută de mii de euro.

Potrivit liderului UDMR, toți liderii coaliției ar fi spus în timpul discuției de duminică faptul că propunerea trebuie să vină de la ministerul justiției și că majoritatea parlamentară va susține ceea ce trimite ministrul Predoiu.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, n-a putut fi contactat  pentru a răspunde la întrebarea dacă el a fost cel care a propus pragul de 250 de mii de lei (50 de mii de euro). Potrivit unor surse din Guvern, ministerul justiției nu a trimis formal la Parlament o propunere cu prag pentru abuzul în serviciu. Potrivit surselor citate, amendamentul a fost, totuși,  elaborat la nivelul ministerului justiției, dar nu a fost asumat instituțional.

Nu este clar în aceste condiții cum a trimis ministrul Predoiu propunerea către Senat și prin ce metodă a transmis amendamentele (mail personal, stick, alte căi de comunicare). Cert este, potrivit informațiilor G4Media.ro, a fost o comunicare personală, nu una instituțională. 

Într-o declarație difuzată joi de Digi24, ministrul justiției Cătălin Predoiu a admis că a existat o discuție orientativă la nivelul coaliției și că a fost luat ca reper pragul stabilit pentru evaziunea fiscală pentru a fi considerată infracțiune. Acest prag este de 50 de mii de euro în cazul evaziunii fiscale. Predoiu nu a clarificat dacă acest reper a fost propus coaliției de el sau de către ministerul pe care îl conduce.

Potrivit surselor G4Media.ro, la discuția liderilor coaliției de duminică seara, propunerea lui Predoiu a fost ca pragul să fie de 50 de mii de euro, cu referire la evaziunea fiscală. Predoiu ar fi fost susținut de liberali, nu și de pesediști, care ar fi dorit un prag mai mare, de 100.000 de euro, variantă susținută de liderul UDMR.

Amendamentele la proiectul de modificare al Codului Penal, printre care și pragul de 250 de mii de lei (50 de mii de euro), figurează în raportul Comisiei Juridice ca fiind asumate de membri PSD, PNL și UDMR din Comisia Juridică ”admise cu majoritate de voturi”, astfel încât nu este clar cine anume a propus pragul pentru abuz. Nici unul dintre senatorii coaliției contactați de G4Media.ro nu și l-a asumat ca fiind autorul lui, declarând că pragul propus a fost ”asumat de coaliție”.

Secretarul Comisiei Juridice din Senat, senatoarea PSD Laura Moagher, a declarat pentru G4Media.ro că amendamentele au fost prezentate de președintele Comisiei Juridice, liberalul Cristian Augustin Niculescu Țâgârlaș.

”Prima ședință pe această temă a fost marți după-amiază. În ședința de marți s-a votat doar Codul de Procedură Penală. Miercuri dimineață domnul Țâgârlaș (președintele Comisiei Juridice din Senat, PNL) a venit cu aceste amendamente ca fiind din partea Coaliției. Și atunci, toți membri comisiei din coaliția PSD PNL UDMR ne-am asumat aceste amenamente. Cu ele au fost de acord și reprezentanții Ministerului Justiției, care au fost prezenți în Comisie să susțină acest proiect. Nu s-a pus în discuție cuantumul pragului, ci doar faptul că trebuie să avem un prag, pentru a respecta respectăm decizia CCR”, a mai precizat Moagher pentru G4Media.ro.

Propunerea de modificare a Codului Penal trimisă de Guvern în Parlament în luna decembrie nu reglementa în niciun fel problema pragului. Moagher a explicat că există decizii ale Curții Constituționale care cer legiuitorului să impună un prag pentru ca abuzul în serviciu să fie considerat infracțiune, dar nu a fost indicată nicio valoare.

Liberalii contactați de G4Media.ro susțin că președintele Comisiei Juridice din Senat, Cristian Augustin Niculescu Țâgârlaș, nu a făcut decât să preia amendamentele care au fost decise în ședința coaliției de duminică seara de la Vila Lac. Ele ar fi fost prezentate senatorilor în cursul zilei de luni, iar o primă discuție, inclusiv pe tema pragului privind abuzul în serviciu, a avut loc marți. Nu este clar însă de la cine anume a preluat Țâgârlaș aceste amendamente. Contactat de G4Media.ro, Țâgârlaș a declarat că a primit amendamentele pe mail, dar a evitat să precizeze cine este expeditorul mail-ului.

În concluzie, toate informațiile obținute de G4Media.ro indică faptul că decizia politică referitoare la impunerea unui prag pentru abuzul în serviciu a fost luată la ședința coaliției de duminică seara, de la Vila Lac. Propunerea privind cuantumul pragului de 250 de mii de lei a fost elaborată neoficial la ministerul justiției și comunicată Senatului, tot pe căi neoficiale, de ministrul justiției, Cătălin Predoiu.

Senatul a adoptat, miercuri, în plen, modificările la proiectul de lege privind Codul Penal, printre care și introducerea pragului de 250 de mii de lei. Proiectul de lege urmează să ajungă în Camera Deputaților. În urma scandalului public, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a dat înapoi și a cerut, miercuri seara, ministerului justiției să „prezinte public o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu, în acord cu deciziile Curții Constituționale, cu recomandările Comisiei de la Veneția și cu opiniile specialiștilor în drept”.

La scurt timp după solicitarea liderului PSD, ministerul justiției a anunțat că va susține adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu. A fost prima dată când ministerul justiției și-a asumat public un prag pentru abuzul în serviciu, deși informal tot ministrul justiției, Cătălin Predoiu, sugerase pragul de 50.000 de euro.

Primele indicii că va fi introdus un prag pentru abuzul în serviciu au apărut însă de vineri, 24 martie.

Ministerul Justiției a anunțat, vineri, într-un comunicat, că ”politica penală a statului român se află la o răscruce” și că ”este nevoie de un ”un efort concertat, structurat și integrat” pentru ”evaluarea ”status quo-ului legislativ”.

G4Media.ro a scris atunci că una dintre modificările vizate de coaliție ar fi infracțiunea de abuz în serviciu, pentru care n-a fost prevăzut un plafon, în acord cu decizia CCR.

Guvernul Ciucă a modificat la sfârșitul anului definirea abuzului în serviciu astfel încât să ia în calcul hotărârea CCR din 2016, care a decis că numai comportamentul funcționarilor care constă în „încălcarea legislației primare” – adică a legii emisă de Parlament, dar și a ordonanțelor și ordonanțelor de urgență ale Guvernului – poate avea o consecință penală.

Problema pragului nu fusese însă abordată în proiectul de lege trimis în luna decembrie de Guvern în Parlament.

 

 

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

  1. mai mira pe cineva ca PNL e la fel de corupt ca PSD si ca UDMR?
    mai mira pe cineva ca PRESHOIU e avocatul infractorilor?

    OUG 13 in jocul politic a fost maxim contabilizat de PNL, azi un alt OUG13 va fi contabilizat de USR, iar PSDNLUDMR stiu asta, si de asta toti vor zice ca nu ei si vor da inapoi

    cand USR la OUG13 se zbateau sa nu treaca OUG13, si ii chemau pe cei de la PNL sa protesteze cu ei, se vedea pe fata PENALILOR cum radeau pe sub mustata ..chiar un pic jeanti ca trebuie sa protesteze … iar singura lor grija era sa atace USR-ul in acele vremuri neffind de acord cu modul lor de abordare in parlament

    • Noaptea ca hoții.
      Iau deciziile de capul lor limitat și după ies în presa și spun ca au fost decise de specialiști. Poate speciali, în toate sensurile dar nu specialiști.

    • NU SUNT TOTI LA FEL !!!
      Nimeni nu e perfect, nu exista politician perfect dar un lucru e sigur, daca romanii nu inteleg ce timpuri grave traim, se vor trezi intr-o zi ca sunt arestati pentru ca copii lor fac un desen despre pace.
      Doar USR a votat IMPOTRIVA acestui indemn efectiv la furt din buzunarele romanilor cocosati de taxe.
      Senatorii puterii PSD PNL UDMR au votat PENTRU, toti senatorii extremistului Simion s-au abtinut. Ei nu stiu inca daca e bun sau rau furtul a 50.000 euro de la romanii platitori de taxe.
      Furturi nerusinate, prescriptii peste prescripti ale celor ce au devalizat tara, furturi din bani publici pentru a plati propaganda la televiziunile unor infractori, asa arata un stat esuat, creatia hidrei PSDNL si a Iudei de la Grivco

    • Rares Bogdan esti un nimic mincinos si penibil. Ciuma rosie s-a intors prin tine si pensiile speciale sunt garantate de tine tristule care esti

    • sentimentul meu @G4MEDIA ca iar se cauta un DRAKNEA .. nu exista .. e doar o mare caracatita care are cate o interfata ieri DRAKNEA, azi MUHANIS

  2. „Potrivit unor surse din Guvern, ministerul justiției nu a trimis formal la Parlament o propunere cu prag pentru abuzul în serviciu. Potrivit surselor citate, amendamentul a fost, totuși, elaborat la nivelul ministerului justiției, dar nu a fost asumat instituțional.” – deci similar cu OUG13/2017, unde propunerea a venit de la Dragnea și a ajuns la ministrul justiției de atunci (nu mai știu cum îl cheamă și nici nu vreau să-mi reamintesc), fără a implica Ministerul. Mai târziu a ajuns și acolo.

    Borfașii se schimbă, metehnele, nu.
    De asemenea, după valoarea propusă a pragului, se vede cât de pus pe furat este fiecare.

    • Rares Bogdan esti un nimic mincinos si penibil. Ciuma rosie s-a intors prin tine si pensiile speciale sunt garantate de tine tristule
      PNL partid de banditi tradatori de tara.
      PNL este tot ciuma rosie nu doar PSD tradatori de neam ce sunteti

  3. Cine îl ține pe Predoiu acolo? De ani de zile vorbesc. Cui slujește, de fapt, acest ins, încă de pe vremea lui Băsescu? Dubios personaj…

    • Pentru indivizi ca ei,plafonul minim de abuz ar trebui sa fie cât furtul unei gaini….adică 5 ani cu executare!

    • El slujeste „la toata lumea”. Ca toti l-au considerat o sluga perfecta. Om trecut prin 3 partide si prin 6 guverne ca ministrul al justitiei: Tariceanu 2 (guvern PNL cu sustinere PSD), Boc 1 (PSD/PDL), Boc 2 (PDL/UNPR) Orban 1 si 2 (PNL) si, mai nou Ciuca (PSD/PNL).

    • Bună întrebare! Dar e valabilă pentru foarte mulți miniștri din acest guvern, începând cu ăla de la Energie.

  4. poate. dar daca e adevarat?

  5. Sobolani, sacali, neoameni !

  6. Era de asteptat asa ceva de la PSDNL !
    PS. Predoiu e pianistul in maneaua asta !

  7. Veți vota PSDNLAUR 70%, indiferent cât vă fură, nație de netrebnici sunt românii.

  8. Minunat ! ” De acord cu toții, dar o dăm anonimă”. Oameni mărunți și lași.

  9. Coaliția penalilor nășită de Ficus.

  10. Curajoși nevoie mare senatorii din Comisie. Nimeni n-a făcut nimic, o fi picat din cer…

  11. Nu ar mai trebui sa vorbim atat de alianta hotilor. Ar trebui sa vorbim despre cei care trebuie sa vina in locul lor: USR.

  12. Mamă, parcă pe zi ce trece se înmulțesc știrile astea îngrozitoare și românii la fel votează… da hai să ne trezim și noi odată!! deși văd și eu că înafară de g4media și europa liberă, toate celelalte surse de informare tac la astfel de știri sau le manipulează nemaipomenit (numai de aia mai deschid digi24, de exemplu, ca să văd cât omit din adevăr).

  13. Normal ar fi fost ca pragul lor de nesimțire,sa fie o gaina!

  14. Vedeți unde se poate ajunge dacă în fragedă pruncie copiii te ocolesc la locul de joacă de la scara blocului din cartierul Broșteni? Ajungi un adult coclit, capabil doar de combinații dubioase in folosul infractorilor și nici limba nu ți se dezleagă…

  15. Se cearta avocatul de la PNL cu cel de la USR pe prag.
    Ba ca sa fie 50000 de euro, ba alt prag? Ce treaba avem noi ca se cearta avocatii intre ei? De ce nu au corectat? Nu se vad, nu se intalnesc? A zis si Predoiu ca daca e asa la evaziune, sa fie si dincoace la fel.
    Si adica de ce a fost asa mare scandal public? Care-i baiul?

    • Atenție, trol USL-ist !

    • Ok incep si eu sa supectez ca nu poate fi vorba doar de naivitate aici.
      Predoiu a miscat din gura pentru ca Iohannis a tras de sfori. Singura lor ingrijorare a fost daca pragul de 50 de mii de euro nu e cumva prea mic, ca nu ajunge nici de un Beemveu mai dotat. De-aia voiau dublu pragul penelachii ca sa nu fure pe bucati, e mai deranj.
      In rest cand voteaza pe repede inainte si toti pe linie, iar hAUR se abtine tot pe linie deja se vede din avion intentia, nu ai nevoie de dioptrii.

    • @FreePaddy
      Nu ai inteles. Pragul e luat de la evaziune fiscala, adica, eu daca fac evaziune fiscala si pagubesc statul, banui, cu 45000 de euro, nu fac puscarie, sa zicem de exemplu, nu am cum sa fac evaziune, dar asa ca exemplu. Da? E, acuma cand sa pagubeasca un angajat al statului din bani publici, pragul hop trebuie sa fie mai mic. Care este explicatia? Ca asa vrem noi? Sau de ce?

    • Mira,
      USL-istă mică, diferența e că taxele către stat nu sunt din banii statului, sunt bani munciți de privați, din care statul ia o halcă.
      Când un funcționar corupt fură de la stat, practic fură de la privații cinstiți, care nu au făcut evaziune. Abuzul în serviciu e cea mai mare invitație la evaziune, de ce să plătești taxe dacă orice funcționar poate să le fure și nu pățește nimic ?
      Abuzul în serviciu trebuie pedepsit mult mai aspru decât orice furt.

      Oricum, evaziunea fiscală a fost dezincriminată tot de USL-ul tău. Usr-ul și oamenii cinstiți s-au opus dezincriminării evaziunii fiscale sub 50.000 de euro.

      În concluzie, Mira, nu mai fă pe p.r.o.as.ta că rămâi așa !

    • @Mira citeste cu ATENTIE SI DEOSEBITA INGRIJORARE ce ti-a raspuns @antiUSL

      GUVERNUL HOTIEI PSDNUDMR voteaza pe banda rulanta legi PRO HOTIE.. cum e aia cu evaziunea

      LEGILE PSDNLUDMR sunt facute sa fie confuze si sa ofere portite … azi se da o legee ambigua care genereaza abuzuri, maine se da o lege care in loc sa fixeze abuzul , o permite si cu mai multa lejeritate

      de ce nu s-ar face legi mai simple si mai clare in orice domeniu are sa genezere abuzuri de ORICE fel???

    • bun nume si realist
      Guvernul HOTIEI PSDNLUDMR – putinisto AURolac as adauga eu avand in vedere ca au creat AURul iubitor de genocldarul Putin

  16. Lasati, ca gaseste coana Curtea un nod in papura si legea va fi cum le convine lor, adica la suma maxima propusa.

  17. Psd-istii au penalii lor, dar si liberații doresc tare mult să fure, din motiv ca pnl-ul este condus de fostii membrii al pdl-ului, adica cei nascuti din socialistii lui Basescu//

    • Cineva din PNL imi zicea prin 2018: „la noi in partid, lumea il priveste cu admiratie pe Dragnea. Asta e om, nene, chiar are curaj sa modifice cum trebuie codul penal si legile justitiei. Pe fata, partidul nu poate spune nimic, evident, dar cam toti se roaga ca Dragnea „sa mearga pana la capat”. Totul se va sparge apoi in capul lui, iar noi o sa venim dupa el. Si nu mai avem mai nimic de facut, doar sa pastram lucrurile cum sunt.”

      Ei, uite ca „saracul” Dragnea nu a putut merge chiar pana la capat, a mai ramas „ceva de lucru” si pentru PNL-ul de azi.

  18. Mai aveți speranțe câ va fi bine și în România? Legile sunt date cu dedicație pentru oameni care au acces la 50 000 € și pot sa facă abuz în serviciu. Aici e vorba doar despre angajații de la stat, cei care ajung pe astfel de funcții o fac doar prin intervenția politicului. Oare mai merita sa ne plătim taxele și impozitele?

  19. Rares Bogdan esti un nimic mincinos si penibil. Ciuma rosie s-a intors prin tine si pensiile speciale sunt garantate de tine

  20. O nebunie totala ! Hoti de la guvernare Nu ai desfiintat pensiile speciale si au dat liber la furat .
    Ar trebui sa incercam si alt partid , Poate nu vor fi mai hoti ca astia (PSD< PNL < UDMR ) poate vor clarifica situatia angajatilor de la stat .

  21. „Ceea ce nu spune nimeni este că, indiferent cine a făcut propunerea, vina este a celui care decide. Deci, pentru pragul nerușinat de 250 de mii de lei, vina aparține celor trei lideri ai coaliției din conclavul de la Vila Lac. Plus cel de-a patrulea, vânătorul de elefanți.

    Unde a fost dl Iohannis când elefantul cel mare și gras intra pe ușa din față a Palatului Parlamentului? Alegea avionul pentru viitorul sejur exotic?

    Unde este președintele măcar acum, când coaliția și partidul domniei sale se comportă ca niște găini fără cap în căutarea unui vinovat și scot de urechi din joben alt prag?”

    Cică e vorba de despre” elita” noastră!

  22. Nimeni n-a propus nimic, a venit Sf. Petru din rai cu pragul direct de la doamne-doamne…
    Pe lângă că au tupeu și sunt proști de bubuie, mai sunt și lași. Frumos tablou de politician, n-am ce zice…