SURSE Cum au reacționat liberalii la propunerea lui Ciolacu pentru supraimpozitarea veniturilor bugetarilor și a pensiilor speciale care depășesc salariul președintelui. Ciucă a cerut o analiză de la Finanțe
Update 12.50: Surse din PSD au declarat pentru G4Media că liderii PNL nu s-au împotrivit deloc propunerii lui Marcel Ciolacu privind supraimpozitarea veniturilor bugetarilor și a pensiilor speciale care depășesc salariul președintelui. ”Propunerea lui Ciolacu a vizat aparatul de stat, nu privații. Liberalii au ridicat problema că o astfel de taxă ar fi neconstituțională dacă ar fi doar pentru bugetari. Și atunci a rămas că Ministerul Justiției trebuie să clarifice, iar Ministerul Finanțelor să furnizeze o analiză pe pragurile de impozitare, dar liberalii nu s-au opus ideii”, au declarat sursele citate.
Articol inițial: Premierul Nicolae Ciucă a cerut luni o analiză de la Ministerul Finanțelor după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a propus la finalul ședinței de coaliție ca angajații de la stat care cumulează pensie cu salariu, dar și acele venituri de la stat care depășesc venitul președintelui României (aprox. 25.000 lei brut) să fie impozitate progresiv, au declarat pentru G4Media surse din coaliția guvernamentală.
El nu s-a împotrivit în mod clar propunerii lansate de Marcel Ciolacu.
Ciolacu a făcut propunerea la finalul ședinței de coaliție în care s-a discutat proiectul de ordonanță de urgență privind înghețarea angajărilor și salariilor la bugetari.
Potrivit surselor G4Media, Lucian Bode a reacționat primul la propunerea lui Ciolacu. Secretarul general al PNL a spus că propunerea liderului PSD ar fi o măsură discreționară dacă ar fi aplicată doar bugetarilor, nu și privaților.
Au urmat prim-vicepreședinții PNL Iulian Dumitrescu și Rareș Bogdan, care au spus că introducerea unei astfel de măsuri pentru mediul bugetar înseamnă că trebuie aplicată și la mediul privat, altfel ar fi neconstituțională.
Ultimul cuvânt l-a avut Nicolae Ciucă, președintele PNL, care a spus că nu mai e timp pentru discutarea propunerii PSD și a cerut ca ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, să prezinte datele privitoare la veniturile din România de peste 25.000 de lei brut lunar.
De asemenea, Ciucă i-a cerut ministrului Muncii, Marius Budăi, să prezinte o analiză cu pensiile care depășesc acest prag.
Context. Marcel Ciolacu a propus în ședința coaliției ca angajații de la stat care cumulează pensie cu salariu, dar și acele venituri de la stat care depășesc venitul președintelui României (aprox. 25.000 lei brut) să fie impozitate progresiv, au declarat pentru G4Media surse politice.
Este vorba de venitul din cumulul de pensie cu salariu, pensiile speciale, pensiile speciale cumulate cu alt fel de pensie, salariile de la companiile de stat sau cele de reglementare (ANRE, ASF). Potrivit acestora, măsura a fost propusă din cauză că au existat situații în care pensia cu salariul (cazul Dorneanu) ajungeau la 100.000 de lei pe lună.
Liderul PSD ar fi cerut o analiză pentru a se stabili dacă măsura supraimpozitării veniturilor bugetarilor care depășesc salariul președintelui poate fi aplicată doar în sectorul public sau ea va trebui aplicată și în sectorul privat pentru a rezista la un eventual control de constituționalitate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii