G4Media.ro

SURSE Cum funcționa rețeaua mitei la angajarea în Spitalul Județean de Urgență…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

SURSE Cum funcționa rețeaua mitei la angajarea în Spitalul Județean de Urgență Botoșani: candidatul trebuia să treacă de proba scrisă cu cel puțin nota 7 / Mita pentru un post cumpărat a crescut în ultimii trei ani de la 8000 la 15.000 de euro

Un post de asistent medical la Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani putea fi cumpărat în perioada 2018 – 2023 cu sume cuprinse între 8000 și 15.000 de euro, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Potrivit acestora, valoarea mitei a crescut  în ultimii ani.  În 2020, un post de asistent era 8.000, în 2022, 10.000 euro, în 2023, 15.000 euro.

Pentru un un post de altă natură, cum ar fi: muncitor, îngrijitor, brancardier postul putea fi cumpărat cu sume cuprinse între 2.000 – 5.000 de euro. Potrivit anchetatorilor, sumele de bani pretinse/oferite/remise/primite creșteau, în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional.

Angajările erau făcute, potrivit surselor G4Media.ro, în funcție de cine oferă suma de bani cea mai mare și cine are pila cea mai puternică în interiorul sistemului.

Candidatul, care dorește să ocupe un post vacant, prin coruperea funcționarilor publici, nu interacționa, în unele situații, în mod direct, cu funcționarii Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, care fac parte din comisiile de concurs. Acesta era nevoit să apeleze la persoane intermediare (de regulă, apropiați, rude, vecini, angajați din spital, etc.), care să-i recomande, unui alt angajat/funcționar din mediul spitalicesc, cu putere de influență la nivelul funcționarilor care iau deciziile, în privința promovării candidaților la concursuri.

Potrivit procurorilor, candidații primeau subiectele și rezolvările, iar una din condițiile pentru ca un candidat să poată fi ajutat să promoveze concursul și să obțină postul dorit era aceea ca persoana să treacă de proba de scrisă cu nota minimă, de 7,00.

Lucrarea scrisă rămânea ca o dovadă scriptică, în arhiva spitalului, în cazul unui eventual control cu privire la modul de desfășurare a concursului respectiv. Așadar, obținerea unei note minime de trecere la proba scrisă era o condiție obligatorie pentru ca un candidat să poată fi susținut de funcționar să obțină postul vacant, în schimbul unei sume de bani, au mai declarat pentru G4Media.ro surse apropiate anchetei.

Ulterior, promovării probei scrise, candidatul agreat era asigurat de funcționar, în schimbul foloaselor necuvenite promise/remise, că va fi declarat admis la probele de interviu și practică, indiferent de alți eventuali candidați care ar fi obținut și ei nota minimă de trecere la proba scrisă.

Context

Procurorii DNA fac miercuri percheziții la Spitalul Județean de Urgență din Botoșani, potrivit ziarului Monitorul de Botoșani. Anchetatorii au sigilat mai multe birouri, inclusiv cel al managerului. Spitalul a fost în centrul unui scandal național în luna august, când o tânără înscărcinată lăsată timp de 7 ore fără îngrijiri a murit. La Botoșani au avut loc proteste zilnice împotriva conducerii spitalului și doctorilor care au lăsat femeia, care are deja trei copii, să moară.

Președinta Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, a confirmat miercuri că este vizată de dosarul DNA. Ea a spus că procurorii au făcut percheziții la ea acasă. ”Am pus la dispoziție toate documentele. Consiliul Județean nu face parte din această speță. Nu au fost ridicate înscrisuri. Au fost și la mine acasă. Le-am pus la dispoziție tot ce au cerut”, a spus ea într-o declarație transmisă de Antena 3. Întrebată de ziariști dacă este vizată de ancheta DNA, ea a spus: ”Din moment ce au venit aici, cu sigranță da”.

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Lucrez intr-un spital din Transilvania, angajat in perioada Covid, cand angajarile se faceau f simplu..
    Nu am dat nici un ban, nu am cunoscut pe nimeni, ba chiar vin dintr-o familie f saraca! Am prins chiar un post, pe care oricine din spital si l-ar dori!
    Nu trebuie sa generalizam, cred ca usor usor, cu schimbarea generatiilor, si anchetelor de genul.. lucrurile vor fi din ce in ce mai bune!

    • Angajările în spitale în perioada pandemiei sau efectuat numai în baza unui dosar de angajare pentru 6 luni de zile iar ulterior dupa încheierea pandemiei sau susținut examene pe post, vorba unui proverb romanesc „nici ceapa nu ai mancat nici gura nu îți pute” atât de corect esti

  2. Ca sa muncesti in mediu’ public prima data trebuie sa platesti peste 40 000lei…
    La privat 1 din 3 angajati are salariu 2100 minim…va dati seama in ce tara traim?
    o..si dl Ciuca are pensie de la 50 ani 15 000lei +15 000lei salariu de parlamentar pentru ca PEE SEE DEEE

  3. Pentru a face lumină, DNA să-și puna foarte serios intrebarea, dacă există cumva excepții. Este qvazinotorie această indeletnicire. Dați cu zarul și verificați un spital. La nimereală.

  4. Bună seara ,am fost angajata pe covid și din păcate dacă nu am intervenit prin asa zis pile și în ziua de azi sunt fără loc de munca .Oare e corect după ce am lucrat pe perioada cea mai grea și la final sa rămân pe lângă. Poate îmi poate da cineva un sfat.

    • Singurul sfat pe care pot să vi-l dau este: SUB NICI O FORMĂ NU PLĂTIȚI MITĂ! Poate părea o soluție, dar am cunoștințe care au făcut asta, iar apoi, după ce indivizii s-au văzut cu banii încasați, s-au descotorosit de ei (cam după un an). Nu se merită să dai mită! Totul este pe pile, cunoștințe și relații. Ah, mai merge și pe merit, dar trebuie constant să ieși în față, să construiești relații cu pacienții. Nu se știe, unul poate deveni o pilă în viitor. Oricum toată lumea are nevoie de pile și cunoștințe. Nu vă izolați și nu vă descurajați!

  5. În urma cu câțiva ani la un spital din România sa scos la concurs un anumit post la care sau înscris cinci candidați, dupa desfășurarea probele din concurs a ieșit câștigător un anumit domn care culmea era cumnatul unui patron care desfășura lucrări de întreținere în acel spital iar fratele domnului avea competente pe Protecția muncii. Sa fie aceasta doar o simpla coincidenta! Ai șictir bă coruptilor.

  6. E veche treaba , cumpararea posturilor in spitale se stia demult , acum sa vedem ce capete cad , sau cît se da cu suspendare !?!?