SURSE Cum vor vota luni seara europarlamentarii români proiectul de rezoluție privind sancționarea statelor care nu respectă drepturile LGBTIQ+, inclusiv România
Parlamentul European (PE) va supune la vot luni seara proiectul de rezoluție prin care este propusă sancționarea statelor care nu respectă drepturile LGBTIQ+.
Potrivit agendei publicate pe site-ul instituției europene cu sediul la Strasbourg, proiectul de rezoluție intitulat „Drepturile LGBTIQ+ în UE” este ultimul pe lista agendei, iar programul de vot pentru toată agenda zilei este între orele 18:30-19:45 (19:30 – 20:45, ora României).
Grupul PPE
Conform unor surse G4Media.ro, coordonatorul comisiei pentru Petiții din partea PPE, Peter Jahr, a propus astăzi în ședința de grup abținerea de la vot, însă delegațiile din Luxemburg și din Suedia au precizat că vor vota „pentru”. Sursele citate au mai menționat că votul va fi liber, iar proiectul de rezoluție va trece de votul Parlamentului European. Sursele G4Media.ro au precizat că europarlamentarii PNL se vor abține sau vor vota împotriva rezoluției.
Grupul Socialiștilor
Întrebat de G4Media.ro cum va vota, europarlamentarul PSD, Mihai Tudose a declarat: „În afară de conținutul propunerii de rezoluție, ținem cont de faptul că este o rezoluție îndreptată împotriva României. Deci votul nu are cum să fie decât împotrivă. Eu în primul rând reprezint acolo România. Interesul României primează”.
„Dacă am face așa ceva, ar însemna să recunoaștem că suntem de acord cu căsătoriile între persoane de același sex. Și aici ajungem la a doua parte a întrebării, despre reprezentarea electoratului care ne-a trimis acolo. Electorat care nu este de acord cu așa ceva”, a mai explicat Tudose, întrebat de ce votează împotriva unei rezoluții inițiate inclusiv de grupul socialiștilor din PE.
Grupul Renew Europe
De asemenea, potrivit surselor G4Media.ro, europarlamentarii Renew Europe vor vota pentru rezoluție. Sursele citate au mai declarat că toți europarlamentari Renew susțin proiectul de rezoluției. Renew Europe a susținut constant drepturile LGBTIQ+ și consideră primordială înlăturarea problemelor cu care se confruntă comunitatea LGBTIQ+, mai transmit sursele G4Media.ro.
Context
Grupurile europarlamentare PPE, S&D, Renew Europe, grupul Verzilor, grupul Stângii din Parlamentul European au inițiat un proiect de rezoluție prin care cere sancționarea mai multor țări de către Comisia Europeană, inclusiv România, pentru nerespectarea drepturilor membrilor comunității LGBTIQ+.
Rezoluția privind drepturile LGBTIQ+ prevede la punctul 10 că Parlamentul European „cere Comisiei Europene să ia măsuri împotriva României pentru eșecul său repetat de a se conforma hotărârii CJUE în speța Coman&Hamilton și pentru lipsa căilor de atac legale care a obligat reclamanții să se adreseze CEDO”.
De asemenea, punctul 5 al proiectul de rezoluție insistă asupra faptului că „legislația UE prevalează asupra oricărui tip de legislație națională, inclusiv asupra dispozițiilor constituționale, și, prin urmare, statele membre nu pot, pentru a obstrucționa dreptul fundamental la libera circulație a persoanelor în interiorul UE să invoce interdicția constituțională a căsătoriei între persoane de același sex sau protecția constituțională a «moralei» ori «politici publice» care încalcă drepturile familiilor «curcubeu» care se mută pe teritoriul lor”.
Mai mult, actul normativ prevede la punctul 8 ca „Comisia (Europeană – n.r.) să propună legislație care să impună tuturor statelor membre să recunoască adulții menționați într-un certificat de naștere eliberat într-un alt stat membru ca părinți legali ai copilului, indiferent de sex sau starea civilă a adulților și solicită tuturor statelor membre să recunoască căsătoriile sau parteneriatele înregistrate în alt stat membru”.
Rezoluțiile Parlamentului European sunt poziții politice și nu obligă cu nimic statul membru, însă, în cazul în care sunt adoptate, reprezintă un semnal politic puternic împotriva statului respectiv.
Cazul nerespectării drepturilor LGBTIQ+ în România
În anul 2016, soții Coman și Hamilton au dat în judecată România la Curtea Europeană de Justiție (CJUE), pentru că nu le-a recunoscut căsătoria oficiată la Bruxelles, astfel încât Hamilton, cetățean american, să primească drept de reședință în România în baza căsătoriei.
CJUE a decis în 2018 că țările UE nu pot împiedica şederea pe teritoriul lor a unui cuplu de acelaşi sex, format dintr-un cetăţean al Uniunii şi altul din afara acesteia.
Tot în anul 2018, Curtea Constituțională a României (CCR) a hotărât că statul român trebuie să recunoască dreptul de ședere în România al persoanelor de acelaşi sex căsătorite, dacă unul dintre membrii cuplului este cetățean UE.
Potrivit deciziei CCR, relația dintr-un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de „viață privată”, precum și a noțiunii de „viață de familie”, asemenea relației stabilite într-un cuplu heterosexual, fapt ce determină incidența protecției dreptului fundamental la viață privată și de familie.
Sursa Foto: Site-ul oficial al Parlamentului European
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
60 comentarii