G4Media.ro

SURSE Curent anti-moțiune de cenzură în PSD. Mai mulți lideri social-democrați se…

Foto: Inquam Photos / George Călin

SURSE Curent anti-moțiune de cenzură în PSD. Mai mulți lideri social-democrați se tem că PNL ar putea ajunge rapid la anticipate dacă pică guvernul Orban

Mai mulți lideri PSD susțin că nu ar trebui depusă o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban după ce executivul își va angaja miercuri răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid.

“Nu se dorește o mobilizare prea mare pentru moțiune. Nu poți să faci jocurile PNL”, au declarat sursele citate.

Pe de altă parte, social-democrații recunosc că le este foarte greu să negocieze cu parlamentarii minorităților naționale, dat fiind că Ludovic Orban a purtat discuții cu fiecare deputat în parte și a obținut sprijinul lor în cazul unei motiuni de cenzură. Marcel Ciolacu le-a spus marți parlamentarilor PSD că le lipsesc 7 voturi pentru a trece moțiunea de cenzură. Până acum, singurele partide care au anunțat că vor vota moțiunea sunt PSD și UDMR.

Sursele G4Media.ro au mai precizat că, în discuțiile pe care Marcel Ciolacu le-a avut cu parlamentarii PSD, i s-a transmis că liberalii vor să se foloseasca de unele interpretari ale Constituției și să meargă spre anticipate fără să mai vină în Parlament la vot pentru viitoarele două propuneri de guvern în cazul unui succes al moțiunii.

Potrivit informatiilor G4Media.ro, social-democrații cred că liberalii vor interpreta maximal prevederilor constituționale, astfel încât să se ajungă la alegeri anticipate într-un timp cât mai scurt. Pe scurt, unii PSD-iști cred că liberalii vor opta să nu vină la votul propriu-zis al Parlamentului cu cele două propuneri de guvern ulterioare căderii guvernului Orban, ci vor spune că nu au putut forma o majoritate guvernamentală.

Cu toate acesta, textul din Constituție care prevede modul de dizolvare a Parlamentului indică faptul că e nevoie de ”respingerea” a cel puțin două solicitări de învestitură a unui nou guvern.

Ce prevede articolul 89, alineatul 1 din Constituția României:

  • (1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Foto: Marcel Ciolacu (Inquam Photos / George Călin)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Asa si trebuie. PNL sa guverneze frate, cum vrea el pana-n toamna. Si dupa aia alegeri :))))

  2. Totul se executa conform celor spuse inca de mult de presedinte si premier . Daca guvernul pica prin adoptarea motiunii de cenzura ,fostul si urmatorul premier numit (Ludovic Orban ) va demisiona imediat dupa investitura ,daca nu cumva textul Constitutiei va fi fortat pentru a urgenta procedura de anticipate .

    • Se vor elimina astfel perioadele de timp aferente depunerii unor noi motiuni de cenzura indiferent de catre cine , important este ca PSD sa depuna prima motiune, ce legitimeaza politic restul de actiuni PNL

  3. Ha, i-auzi psdeii, le tremura scaunul sub fund, mama, mama, pai vor fi de circ si de batjocura daca nu depun motiunea acum, ca atata au tot anuntat-o, ca o depun, ca fac si dreg! Vom vedea, pana una, alta, s-a intrecut azi toata camera deputatilor sa elimine pensiile speciale, un lucru excelent, insa problematic, deoarece ccr sta dupa colt, si stim cu cine joaca.

  4. Eliminați din viața politică și deconectati de la banul public. Apoi trecuți în ilegalitate alături de fmmaldeudmr și averile confiscate. Singura soluție.

  5. O sa.si sape groapa singuri

  6. Întrebați-i și întrebați-vă de ce USR a votat legea?

  7. PSD trebuie scos in afara legii sau se reformeaza.PSD nu este partid.PSD este o injuratura sau cel mult o gasca.