OFICIAL Curtea de Apel Brașov a inițiat procedura de revocare din funcția de membru CSM a Liei Savonea, președinta Consiliului
Curtea de Apel Brașov a inițiat procedura de revocare din funcția de membru CSM a Liei Savonea, care este și președinta instituției, au declarat pentru G4Media.ro surse din magistratură. În esență, magistrații brașoveni îi reprooează Liei Savonea că a trimis o adresa în calitate de președinte CSM premierului Dăncilă în care solicita o serie de modificări la legile justiției care reprezentau o urgență reală, însă această solicitare ar fi trebuit transmisă prin hotărâre votată în plenul CSM, potrivit legii 317, au explicat pentru G4Media.ro sursele citate.
- UPDATE 16.30 Curtea de Apel Brașov a anunțat oficial că a inițiat procedura de revocare din funcție a Liei Savonea. Redăm mai jos comunicatul integral: ”Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Braşov, convocată de mai mult de o 1/3 (o treime) dintre judecătorii curţii, conform art.50 alin.3 din Legea nr.304/2004, în data de 25.02.2019, a luat în dezbatere următoarele aspecte:
1. Necesitatea adoptării unei punct de vedere privitor la modificările aduse legilor justiţiei prin OUG nr.7/2019;
2. Iniţierea procedurii de revocare din funcţia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, din partea curţilor de apel, a doamnei judecător Lia Savonea, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
În urma dezbaterilor, referitor la primul punct, în unanimitate, judecătorii Curţii de Apel Braşov au hotărât emiterea unui punct de vedere în sensul că:
– Dezaprobă nerespectarea de către puterea Executivă a principiului cooperării loiale, prin adoptarea actului normativ menţionat în mai puţin de 24 ore, de la momentul solicitării avizului Consiliului Superior al Magistraturii, punând acest organism în imposibilitatea practică de a-l emite;
– Apreciază că nu este îndeplinită condiţia urgenţei prevăzută de art.115 alin.4 din Constituţie cu privire la majoritatea modificărilor legislative(cu excepţia celor privind admiterea în magistratură şi înlăturarea necorelării din legislaţia anterioară referitoare la punctajul aferent probelor din cadrul concursului pentru promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie);
– Subliniază încălcarea principiului separării carierelor judecătorilor şi procurorilor prin modificarea în sensul că şi vechimea în funcţia de procuror (nu doar cea în funcţia de judecător) este luată în considerare la promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi acordarea posibilităţii unui judecător de a fi numit într-o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public;
– Atrage atenţia asupra eliminării controlului ierarhic superior al actelor emise de procurorul şef al Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, contrar dispoziţiilor art.132 alin.1 din Constituţie şi a Deciziei nr.33/2018 a Curţii Constituţionale a României (pct. 149/151).
Referitor la punctul 2 al ordinii de zi, Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Braşov, cu majoritatea voturilor celor prezenţi, a hotărât iniţierea procedurii de revocare din funcţia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, din partea curţilor de apel, a doamnei judecător Lia Savonea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, motivat de încălcarea art.38 alin.5 din Legea nr.317/2004, în sensul că a iniţiat, în data de 29.01.2019 modificarea Legii nr.303/2004 şi a Legii nr.304/2004, în lipsa unei hotărâri a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.”
Procedura revocării unui membru CSM este însă foarte dificilă și cu puține șanse de concretizare. Pasul următor ar fi ca demersul Curții de Apel Brașov să fie votat de 2/3 din cele 15 Curțile de Apel din țară, plus cea militară. Abia după ce această condiție este îndeplinită, solicitarea se trimite la secția de judecători a CSM. Aceasta dispune efectuarea de verificări de către Inspecția Judiciară, care întocmește un raport. Pentru ca ca membrul CSM să fie demis, acest raport ar trebui votat. O, este greu de crezut că atât secția de judecători cât și Inspecția Judiciară ar susține demersul revocării Liei Savonea.
Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat, marți, după ședința de Guvern, că executivul a adoptat două ordonanțe de urgență în domeniul justiției: una în ce privește înființarea Parchetului European și a doua care modifică legile justiției.
O modificare importantă anunțată de ministrul Toader permite și judecătorilor care au fost procurori să candideze la funcțiile de rang înalt din Parchetul Genera: procuror general, șef DIICOT, șef DNA sau adjuncții acestora. Interimatul pe funcțiile de conducere nu poate depăși 45 de zile, avizul pentru numirea în funcții se mută de la secția de procurori, ostilă guvernului, la plenul CSM, controlat de gruparea Savonea.
În urma modificărilor adoptate marți prin OUG, Toader blochează posibilitatea ca procurorul general, Augustin Lazăr, să infirme a actele de urmărire penală ale procurorilor din secția specială dacă le consideră ca fiind nelegale sau netemeinice.
De subliniat că OUG-ul a fost adoptat în mare secret, n-a fost anunțată oficial pe ordinea de zi și nici de premierul Viorica Dăncilă în preambulul ședinței. Proiectul de OUG a fost transmis luni seară la CSM, care nu a anunțat dacă a acordat vreun aviz.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
31 comentarii